StoryEditorOCM
Zadar plusJEDINI PREOSTALI DAMATINAC U SHOWU "TRI, DVA, JEDAN, KUHAJ!" ZADRANIN JE DINO MIŠKOVIĆ

Volim kuhati zato što volim i jesti, a prava sam šeprtlja u kuhinji, nekad me strah da ću sve zapaliti

Piše I. Ivanac
21. studenog 2019. - 10:00
Dino (5)

Jedini preostali Dalmatinac u popularnoj kulinarskoj emisiji „Tri, dva, jedan, kuhaj!“ je Zadranin Dino Mišković koji zajedno sa svojim prijateljem i partnerom u showu Alenom Živadinovićem iz dana u dan, priprema slasna jela. 

Dino je inače arhitekt koji trenutno živi u Sisku, a radi na relaciji Zadar – Zagreb – Sisak. U show se, govori nam, prijavio zato što je želio naučiti pripremati više različitih vrsta jela, ali i kako bi naučio sve one „cake“ i tajne u kuhinji koje jelo čine mnogo boljim. 

Njegova ljubav prema kuhanju proizašla je iz ljubavi prema hrani, a sve se zakuhalo na fakultetu. Kako su mu u to vrijeme „glavne stanice“ za nabavku hrane bile studentska menza i razne pekare, Dino je svoju prehranu odlučio podignuti na novu razinu kada se prije tri godine preselio u stan u kojem se nalazila potpuno funkcionalna kuhinja. 

- Prvo jelo koje sam sebi bio je rižoto s bižima. S obzirom na to da je to je bilo relativno uspješno, nastavio sam kuhati i od tada kuham. Dok sam odrastao, u kuhinji su glavne bile bake, ali vikendom sam zajedno s mamom često radio razne kolače, pite, tijesta gdje se i rodila moja ljubav prema pekarstvu tako da su dugo vremena kolači bili jedino što sam znao napraviti u kuhinji. Zapravo sam puno bolji pekar nego kuhar, zaključuje 29-godišnji Dino koji najviše voli kuhati jela koja imaju veze s tijestom. Kruh, domaća tjestenina s raznim umacima, lasagne, pizza u svim oblicima i okusima ili bolje rečeno sve talijansko – Dinova su omiljena jela. 

U showu „Tri, dva, jedan, kuhaj!“, zajedno s partnerom Alenom, snašao se jako dobro. 

- Alen i ja smo dobri prijatelji i mislim da vrlo uspješno funkcioniramo u emisijama – nekad znamo zabrljati, a nekad smo fantastični. Ono što je bitno je da se nikad ne svađamo i da ne prebacujemo krivnju. Ako je jelo dobro, onda smo oboje napravili dobro, a ako je loše, oboje smo napravili loše, govori Dino kojem je kuhanje u kulinarskom showu pomalo stresno jer se svi zadatci moraju ispuniti u roku od 75 minuta, a kandidati nikada ne znaju što će i s kojim namirnicama kuhati. 

- Drago mi je što su se svi kandidati upoznali i sprijateljili na snimanjima i druženjima izvan showa. Kad krene kuhanje, najčešće smo svi u svom elementu i ne doživljavamo baš stvari oko sebe. Nakon kuhanja slijedi ocjenjivanje koje je zasigurno najstresniji dio dana, kaže Dino i otkriva je li žiri zaista strog. 

- Suci jesu malo strogi, ali to je njihova uloga i svi smo to shvatili tijekom prvog ocjenjivanja. Neka jela su nam bila loše ocijenjena, a kad bi ih pripremali doma obiteljima - dobili bi ovacije. Ipak je to kulinarski show, tako smo sami podigli ljestvicu što se tiče vlastitog kuhanja. Svi članovi žirija su dragi, svatko od njih ima nešto posebno. Od Ivana, koji nam je mentor smo puno toga naučili, Željkin komentar prilikom ocjenjivanja jela je uvijek na mjestu,a  Špiček je zafrkant i uvijek ima neku zabavnu dosjetku, čak i kad kamere nisu upaljene. Svi su jako puno naučili od njih, što je zapravo i glavni razlog zašto smo se Alen i ja prijavili u 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', ističe Dino kojemu je najdraže pripremljeno jelo u showu „Tri, dva, jedan, kuhaj!“ bilo varivo i tortilje svaštare. Govori nam kako su Alen i on dobili jako puno različitih namirnica pa su u varivo i tortilje „natrpali“ svašta.  

- Alen i ja smo zbilja dobili svakakve namirnice, bilo nam je jako zabavno, mislili smo da to neće uopće jestivo, ali uz puno smijeha i zabave na kraju smo isproducirali dva super tanjura, prisjeća se Dino i priznaje kako je u kuhinji pomalo šeprtljav. 

- Uvijek imam nekakve anegdote u kuhinji. Najčešće zaboravim upravo izgasiti štednjak pa mi zagori kruh. Često nešto razbijem iako mi je u emisiji do sada nekako pošlo za rukom ne razbiti ništa, barem 5 puta dnevno lupnem glavom u vrata kuhinjskog ormarića... Poznavajući sebe upravo zato nikada ne flambiram doma – nešto bih sigurno zapalio, smije se Dino koji ima savjet za sve one koje ne vole kuhati. Govori nam kako ljudi koji vole jesti, vole i kuhati, čak i ako toga još uvijek nisu svjesni. Ističe kako je gušt još i veći kada sam napraviš jelo.

Blagdani su sve bliže, a za Dina je to znak da krene pripremati sve moguće slastice koje sadrže tijesto, jer ipak je to njegova najdraža namirnica. 

- Moj blagdanski stol imat će puno vrsta kolača i peciva – imam prekrasnu staru knjigu sa slasticama i planiram napraviti sve iz knjige pod kategorijom blagdansko obilje. Najviše se veselim makovnjači i slatkoj štruci sa sušenim voćem u glazuri od kave, govori Dino koji se u slana jela neće puno miješati. 

- S obzirom da ću blagdane provesti s obitelji u Zadru, kuhaču ipak prepuštam bakama koje će vjerojatno raditi bakalar na bijelo. Mislim da mi ne bi dopustile da se umiješam u tradicionalne recepture, kazao nam je Dino, a mi njemu i njegovom kulinarskom partneru Alenu želimo sreću u daljnjem nastavku natjecanja i neka obrani dalmatinske boje u kuhinji. 


Dino je za sve čitatelje pripremio i recept prave talijanske pizze.

Tijesto:

300 grama brašno (tip 00)

200 mililitara tople vode

Vrećica suhog kvasca

Žličica meda

Sol

Nadjev:

Cherry rajčice (po mogućnosti žute)

Mozzarela

Grana padano

Maslinovo ulje

Svježi bosiljak

Tijesto za pizzu idealno je napraviti dan ranije. U malo tople vode razmutite med i kvasac i pustite da odstoji 5 minuta. Pomiješati brašno i sol, te dodati smjesu kvasca i meda. Promiješajte i dodajte ostatak vode. Tijesto prije valjanja dobro izgnječite prstima. Izvaljajte ga dok ne dobijete lagano ljepljivu, ali glatku smjesu (5-10 minuta). Pustiti da se diže. Nakon 2 sata još jednom lagano izvaljajte tijesto i oblikujte ga u loptu. Tijesto držite u hladnjaku ako ga čuvate za idući dan. Izvadite ga sat vremena ranije iz hladnjaka. Tijesto oblikujte prstima u pizzu, bez razvlačenja. Cherry rajčice zgnječite rukama da otpuste što više soka. Mozzarelu narežite na trakice, a grana padano naribajte. Na tijesto prvo staviti cherry rajčice i ocjeđeni sok te maslinovo ulje, peći otprilike 5 minuta na 250 stupnjeva. Pizzu izvadite iz pećnice, dodajte mozzarelu i grana padano te pecite još 10-ak minuta. Na kraju dodajte svježi bosiljak.


Prošlog tjedna show napustio još jedan Dalmatinac sa zagrebačkom adresom

Prošlog tjedna kulinarski show „Tri, dva, jedan, kuhaj!“ napustio je Zagrepčanin s dugogodišnjom bračkom adresom Ivan Živković i njegov partner Ivan Klaić. Iako se Živković samostalno prijavio u show, dodijeljen mu je partner Klaić za kojeg govori da je divna osoba, ali i da se u kulinarskom smislu nisu baš slagali. Ispali su, govori nam Živković, zbog boljeg para, a cure su zasluženo prošle dalje. 

- Sve su to bile nijanse i posljednjeg puta nismo ništa bolje mogli napraviti, jednostavno je bolji par prošao dalje. No, već sam ulazak u deset najboljih parova za mene je veliki uspjeh, govori Živković kojemu je jako drago što se prijavio u show jer je tamo naučio promišljati o hrani na jedan puno profesionalniji i bolji način. Nažalost, iz showa je ispao puno prije nego što je mislio da će ispasti, no govori nam kako je ispadanje u njemu probudilo motiv da se jednog dana opet prijavi i toga puta možda i pobijedi. 

Živković je naučio kuhati od svoje majke Maje, voli spremati jela s jako puno povrća i domaćih namirnica, a najdraža su mu ipak mesna jela. Otkrio nam je da su suci u showu strogi i zahtjevni, ali kako takvi moraju biti i jer svaku namirnicu treba poštovati. 

- Sve troje sudaca su veliki profesionalci. Moram priznati kako je kuhanje u showu malo stresno i zahtjevno jer ima puno faktora iznenađenja. Sve se snima, očekivanja su velika i sve je to za nas amatere nešto potpuno novo, ali kad nešto voliš onda sve to vrlo brzo zaboraviš i samo kuhaš, kazao je Živković.

 

 

27. travanj 2024 19:16