StoryEditorOCM
Zadar plusOD PAČETA DO LABUDA

Veliki posao u Benkovcu! Poduzetnik Mate Šunić kupio je napušteni hotel "Asseria" u centru grada. Evo kako će izgledati novi benkovački biser...

Piše Ana Vučetić Škrbić
1. listopada 2021. - 22:14

Dvije pandemijske sezone i nove okolnosti u kojima odmor u neotkrivenim ruralnim destinacijama postaje sve češći izbor naspram prenapučenih priobalnih središta, pretvorio je Ravne kotare u ovogodišnju hit destinaciju. Brojke noćenja su im na razini rekordne 2019. godine, smještajni kapaciteti u pravilu najviše kategorije, no, za podizanje turističke ponude na višu razinu potrebni su dodatni sadržaji, odnosno, udruživanje lokalnih proizvođača u mrežu koja bi nudila konkretan turistički proizvod te ono što svaka ozbiljna destinacija mora imati- hotel.

Upravo zato velika je vijest kako će Benkovac, grad koji je središte cijele Ravnokotarske regije, kroz dvije godine dobiti hotel. Benkovački poduzetnik Mate Šunić kupio je devastiran i napušten hotel Asseria koji je početkom 80-ih godina izgradilo zadarsko poduzeće Borik.

image
Jure Miskovic/Cropix

Tadašnji hotel "Asseria" imao je 62 sobe s ukupno 106 postelja, restoran kapaciteta 150 mjesta, konobu, kuhinju, aperitiv-bar i frizerski salon. Malo je toga danas ostalo, nakon što ga je preuzela tvrtka "Falkensteiner" koja je postala većinskim vlasnikom “Borika”. Službeno je zatvoren 2005. godine.

- Svi u njemu već godinama vide ružno pače, a ja sam vidio labuda. U gradu se stvari već neko vrijeme pomiču s mrtve točke, osjeća se jedan novi zalet koji je velikim dijelom donio turizam. Zato sam pomislio kako je upravo sad pravo vrijeme za krenuti u tu priču jer je baš hotel ono što nam fali kako bi se turizam podigao na višu razinu. A imamo našu “Asseriu” tu u centru grada, toliko perspektivnu, a napuštenu- govori nam Šunić na budućem gradilištu u centru Benkovca.

image
Jure Miskovic/Cropix

Odmah je odlučio kako će zgrada ostati u svojim sadašnjim gabaritima, međutim, prijašnji raspored od 60 soba pokazao se kao prevelik kapacitet za sam Benkovac. Zato je od Grada  tražio i dobio prenamjenu tog prostora pa će nova “Asseria” imati 24 sobe i tri apartmana dok će ostatak ovog velikog objekta činiti stanovi, kojih u Benkovcu nasušno fali, te poslovni prostori sa sadržajima kojih u gradu nedostaje.

Počevši od slastičarne- palaćinka bara, konobe restorana sa lokalnim specijalitetima, vešeraja koji bi opsluživao cijeli objekt te kuće za odmor iz zaleđa, frizersko- kozmetičkog salona,  zdravstveni sadržaj te koktel bar na samom vrhu zgrade. Sve to u strogom grada gdje, velike li blagodati, čujete samo ptičice s brojnih stabala.

- Ovo nam se čini kao dobitna situacija za svih. Hotel bi bio difuznog tipa, a preko turističke agencije koja će biti njegov sastavni dio, povezat ćemo kamene vile s bazenima u zaleđu te im na ovaj način ponuditi sadržaj koji sad nemaju. Tu prije svega mislim na restoran kakav gradu fali, na catering, da gost u izoliranoj vili negdje u zaleđu može naručiti lokalni specijalitet koji će mu tamo biti dostavljen kad on poželi. Hotel u Benkovcu zapravo bi funkcionirao kao info pult, polazišna točka, za cijeli kraj Ravnih kotara i Bukovice čije su ljepote nepregledne, a neotkrivene. Sve je na dohvat ruke, od Velebita i Zrmanje do Krke i Kornata, Benkovac je oduvijek bi sjecište puteva. Sada je na lokalnim ljudima da prepoznaju te svoje prednosti, pretvore ih u poslovne prilike od kojih se u ovom kraju može lijepo živjeti, i da se mladi imaju zašto vraćati doma. A ja kao lokalni poduzetnik čovjek iz ovoga kraja, u tom procesu želim sudjelovati I svojim primjerom pokazati kako je to ne samo moguće, već vrlo realno- govori nam emotivno Šunić koji je rodom iz Rodaljica, mjesta 15-ak kilometara udaljenog od Benkovca.

Turistički uzlet Ravnih kotara i Bukovice u ovim pandemijskim okolnostima svih je iznenadio, a na tom valu od budućnosti puno očekuju. Veliki priliku, prije svega.

- Kad govorim o gostima, ne računam samo na zapadnjake koji su željni mira i izolacije koja ova okolina u izobilju nudi. Mislim i na naše ljude, ovdje iz Zadra ili okolice, koji će preko vikenda doći ovdje na izlet, kušati naše lokalne specijalitete, kupiti lokalne proizvode, opušteno uživati u domaćim guštima koje nudi ovaj kraj. Potencijala ovdje ima više nego što možete zamisliti- kaže Šunić.

Vrijednost ove velike investicije kreće se između 25 i 30 milijuna kuna.

Čeka se dozvola

Prvi je plan bio s radovima krenuti već ovu jesen, no, na kraju se ipak stalo na loptu dok se ne odradi detaljna analiza tržišta odnosno potencijalna potreba za promjenom idejnog projekta koji je Šunić također povjerio mladim ljudima, Petru Kozina i Neri Nejmašić Kozina iz zadarskog PIN studija.

- Građevinskoj dozvoli se nadamo oko Božića, a okvirni plan za završetak građevinskog dijela posla je između godine i pol do dvije godine. Ali, do tada nećemo mirovati nego pripremati teren tako da jednom, kad hotel bude pušten u funkciju, ima kompletno razrađenu mrežu- govori nam Šunić.

 

Stanovi za prodaju i najam

U stambeno- poslovnom dijelu objekta bit će 17 stanova, jednosobnih i dvosobnih, površine od 40 do 80 metara kvadratnih. Dodana je vrijednost, kaže Šunić, što će se stanovi, ukoliko vlasnici to žele, moći također privesti turističkoj svrsi i iznajmljivati preko agencije.

09. svibanj 2024 05:43