StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA IDEJA STEPHANA LUPINA

Vatreni iz 1998. "ljubomorni" na vatrene iz 2018.: i nama napravi hrvatski grb, ali brončani!

7. kolovoza 2018. - 21:02
lupino i slike

Slavni hrvatski fotograf i umjetnik svjetskoga glasa Stephan Lupino ovih je dana, gotovo već po tradiciji ljeti, na svom rezervnom, dalmatinskom položaju, u Zadru, u kojemu je prije niz godina kupio i stan.

Nakon što je odradio svoju veliku retrospektivnu izložbu ovog proljeća u Klovićevim dvorima, još je u filmu sporta, točnije uspjeha hrvatske nogometne srebrene reprezentacije. Inspiran igrom i uspjesima Luke i ekipe za dvije je utakmice naslikao srebrno-crvenu svoju inačicu hrvatskoga grba te još jednu umjetninu na istu "kockastu" temu. Umjetnine su praktični odmah našle kupce, a Lupino je odlučio prihod od njih donirati u humantirane svrhe, za djecu Hrvatske:

- Ti su dani bili nabijeni emocijama i ponosom, a slike sam bukvalno natapao suzama od sreće. I inspiracija i suze krenule su same od sebe – kaže Lupino i dodaje:

– Nešto se u meni probudilo. Vidim, svi se mole. Svi smo se molili, igrači se mole, Dalić se moli, i onda sam rekao, idem ja sto križeva napraviti da nam Bog pomogne. Prvu sam sliku završavao u molitvama tijekom utakmica protiv Argentine i Islanda, a kad su "vatreni" dogurali do četvrtfinala, u pobjedničkom sam zanosu počeo raditi i skulpturu u čast reprezentacije.

Tada je odlučio: ne može ni slike ni prihod od njih zadržati za sebe i istog trena mu je palo na um da bi i njegov lupinizam trebao dobiti humano lice.

- Ja još ne znam na koji ću način donirati taj novac za one kojima najviše treba, za bolesnu ili jako siromašnu djecu. Očekujem da uz pomoć onih kojima sam iznio taj svoj prijedlog, primjerice Ćiro Blažević, pronađemo najbolji način kako donaciju dostaviti i to za one kojima pomoć najviše treba. Najbliži sam ideji osnivanja stalne zaklade. Potajno se nadam da će se u ovu ideju uključiti i naši srebrni reprezentativci.

Zanimljivo, nakon što je Lupino izradio dvije umjetnine inspirirane "vatrenima", preko jednog posrednika došla je nova narudžba – i brončani "vatreni" iz 1998. također su zaželjeli imati svoju brončano-crvenu inačicu Lupinova djela, koju će on uskoro izraditi, a prihod također uputiti za istu humanitarnu namjenu.

Lupino se ne brine za prodaju svojih djela, pogotovo ne za ova s nogometnom temom. Jedan je od kolekcionara njegovih djela, primjerice, njegov prijatelj Slovenac Alekander Čeferin, aktualni predsjednik UEFA-e. A za svog dugog boravka u inozemstvu i u svijetu celebrityja Lupino je upoznao i sprijateljio se s čitavim nizom sportaša: od nogometaša poput slavnih Pelea i Ronalda (starijeg) do tenisača Borisa Beckera i Novaka Đokovića, neskrivenog navijača "vatrenih". Treba li reći da su neki od tih svjetski poznatih sportaša bili i Lupinovi modeli.

Sad kad se trajno vratio u Hrvatsku – svoj Varaždin, Zagreb, Zadar... odlučio je, baš u vrijeme poplave pozitivnih emocija izazvanih uspjesima naših nogometaša, svoj rad preusmjeriti u pravcu humanosti. Vjerujemo da će u svojim dobrim namjerama uspjeti onako kako je zamislio i uz malu pomoć svojih prijatelja. Pa i ovaj naš tekst neka bude mali prilog u realizaciji Lupinovih planova.
 

26. travanj 2024 19:57