StoryEditorOCM
Zadar plusOSMERO MLADIH ZADRANA KREIRALO NOVU APLIKACIJU

Vaš osobni turistički vodič koji sve zna zove se - CURIOSO

Piše Iva Ivanac
21. srpnja 2017. - 11:28
ITO_7917

- Ne prihvaćamo ništa manje od savršenstva! - kaže mladi i perspektivni Zadranin Ive Botunac, 27-godišnji izvršni direktor i programer nove zadarske IT tvrtke "Up studio", koji će u petak, zajedno sa svojim kolegama, javnosti predstaviti svoju novu turističku aplikaciju CURIOSO.

- U cijelom procesu osnutka tvrtke smo oko sebe okupili tim mladih ljudi i diverzificirali naše poslovanje na razvoj mobilnih aplikacija, internet oglašavanja i grafičkog dizajna – govori nam Ive ističući kako su u tvrtci svi redom mlađi od 30 godina.

Ive Botunac, Marin Babajko (25), Mateo Bukva (18), Jurica Bosna (28), Anja Knezović (26), Toni Blažević (25), Šime Kalac (23) i Sara Botunac (17) zaposlenici su vjerojatno najmlađe zadarske tvrtke, svi nadobudni i ambiciozni, odlučni u tome da uspiju u životu i ostanu u Zadru. Upustili su se u pothvat u kakvom se rijetki okušaju.

- Prošle godine u lipnju kolega Mateo Bukva i ja, koji je inače grafički dizajner, krenuli smo razvijati aplikaciju Seasector koja svim pomorcima služi kao jedna vrsta priručnika. Prateći trendove uvidjeli smo da potražnja za obrazovnim i informativnim aplikacijama raste i - to je bilo to. Naša prilika za stvoriti posao! - govori nam Ive o motivu osnutka tvrtke dodajući kako je zapravo na fakultetu od Jurice Bosne saznao za ideju razvoja turističke aplikacije CURIOSO.

- CURIOSO je besplatna mobilna aplikacija koja svim korisnicima, točnije turistima pruža uvid u cjelokupni sadržaj turističke destinacije. Predstavlja osobni turistički vodič koji se nalazi na mobilnom uređaju pa tako turist u svakom trenutku može dobiti informacije koje ga zanimaju – govori nam Jurica Bosna, prodajni menadžer "Up Studia", koji je ujedno i asistent na Odjelu za ekonomiju u Zadru.

U aplikaciji se nalazi zaista sve što vam prilikom posjeta Zadru ili Zadarskoj županiji može zatrebati. Iz prve smo ruke tako saznali kako aplikacija uopće funkcionira.

Čim otvorite CURIOSO na zaslonu vašeg mobitela otvaraju se prekrasne slike najpoznatijih zadarskih aduta, Pozdrav Suncu i Crkva sv. Donata. Pritom vas se odmah prikazuju sekcije koje nude najbliži smještaj, restorane i kafiće, aktivnosti i atrakcije u gradu i županiji, kao i ostale informacije i mogućnost prijevoza, a korištenje aplikacije je vrlo jednostavno.

- Osim detaljnog sadržaja, aplikacija nudi i navigaciju do točke interesa te mogućnost direktnog stupanja u kontakt s pružateljima usluge. Također smo u transport uključili i domaće taksiste, tako turist sada kao i na aplikaciji Uber može vidjeti gdje mu je najbliži taksist te ga odmah naručiti - govori nam Ive koji ističe važnost obrazovanja jer, kako kaže, nikada ne bih otvorio tvrtku da matični studij, Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, ne provodi svoj program tako kvalitetno. Napominje da je u njegovom poslu jako bitno postojanje simbioze programera, menadžmenta i marketinga.

- Aplikacija može poboljšati prepoznatljivost Zadra i županije kao turističke destinacije. Vjerujemo da možemo dati poticaj razvoju ruralnog turizma i da goste možemo duže zadržati u našoj destinaciji – kaže Jurica, a Ive se odmah nadovezuje.

- Trenutni nam je cilj dobiti povratnu infomaciju od korisnika mobilne aplikacije kako bi radili na njenom usavršavanju i kako bi bili bolji od konkurencije, a aplikacija će, vjerujemo, u potpunosti zaživiti već iduću godinu – uvjeren je Ive Botunac.

28. travanj 2024 15:20