StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANIN JAKŠA BAŠIĆ (29) POKRENUO PORTAL CIMER.HR

Uspio sam riješiti probleme za studente, sad mogu online tražiti svoje cimere

Piše Ana Franić
14. listopada 2017. - 14:05
jaksa_basic

Početkom svake nove akademske godine u javnosti se aktualiziraju stari-novi studentski problemi, a to je pronalaženje adekvatnog smještaja. Vrlo je teško za pristojnu cijenu pronaći pristojan smještaj, u bilo kojem sveučilišnom centru u Hrvatskoj. U studentskim krugovima poznato je da cijena stanova pada što je više cimera, ali nije ni njih najlakše pronaći. Taj problem odlučio je riješti 29-godišnji Zadranin, Jakša Bašić, koji je prije dva tjedna pokrenuo web stranicu cimer.hr.

- Na ideju sam došao prilikom traženja stana u Zagrebu. Htio sam živjeti u centru, a da si to mogu priuštiti. Palo mi je na pamet: što ako bi našao četiri prijatelja s kojima bih mogao podijeliti stanarinu da živimo u centru, a da nas opet ne ispadne preskupo. Ideja se nije ostvarila jer su oni već imali riješen smještaj. I tako, malo po malo, počeo sam razvijati svoju ideju jer sam primijetio da nema specijaliziranog servisa za traženja cimera u Hrvatskoj, objašnjava Jakša koji je stečeno znanje na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu i na diplomskom studiju na Visokoj školi za informacijske tehnologije u Zagrebu odlučio primijeniti u praksi.

Izradom prvih web stranica počeo se baviti na drugoj godini fakulteta i nastavio do danas, a najviše iskustva stekao je samostalnim radom.

Stranica cimer.hr prvenstveno je namijenjena studentima kako bi što lakše pronašli nekoga s kime bi podijelili smještaj. U odabiru smještaja mogu izabrati cimera koji već ima stan, ali i stanodavce koji nude svoj smještaj studentima.

- Smještaj ne mora nužno biti stan, to može biti i soba u studentskom domu, a proces postavljanja oglasa je jednostavan. Podijeljen je u šest kategorija: o smještaju (tip smještaja, broj soba), lokacija, datum najma, fotografije, tekstualni opis te odabir cimera kakvog se traži, govori Jakša dodajući kako za objavljivanje smještaja korisnik treba biti registriran i ima pravo na objavu jednog smještaja. S druge strane korisnici koji traže stan sa cimerom mogu saznati više informacija o potencijalnom cimeru i stanu.

- Sada sam napravio prvu verziju i planiram je unaprijediti i poboljšati. Imam još dosta posla, ovo je tek početak. Plan mi je proširiti se i na europsko tržište, a naravno bilo bi idealno kada bi se stranica mogla sama isplaćivati i u nekom trenutku donositi zaradu, govori Jakša koji je pokušao par puta raditi s drugim programerima, ali suradnja nije dugo trajala. Kaže da su rijetki spremni vjerovati u neku ideju i raditi na tome besplatno u svoje slobodno vrijeme. Na kraju je prihvatio činjenicu da to mora napraviti sam, a uz mnogo truda i rada ideju je u konačnici uspio ostvariti.

Jakša od malena voli tehnologiju i uvijek je imao potrebu nešto stvarati.

- Bilo je različitih projekata ovisno o fazama u životu. Od drvenog brodića na daljinski s 11 godina, snimanja kratkih filmova tijekom studiranja, izrade vlastitog nakita od pleksiglasa pa do prvih web aplikacija. Shvatio sam da volim tehnologiju i da mi želja za stvaranjem jača svakim danom, tako da nisam napravio stranicu cimer.hr sigurno bi napravio nešto drugo, kaže Jakša.

Slobodno vrijeme koristi za planinarenje u koje se nedavno zaljubio. Želja mu je jednog dana vratiti se u svoj rodni grad, Zadar.

- Želja mi je osnovati svoju tvrtku i dalje razvijati web stranice, ali prvo ću vidjeti kako će mi stranica cimer.hr krenuti. Nadam se da će biti prepoznata kada se proširim van granica Hrvatske, za kraj će Jakša objašnjavajući da se uvijek vodi onom: "ako nemožeš pronać posao, stvori ga sam".

 

28. travanj 2024 05:54