StoryEditorOCM
Zadar plusMLADI ZADRANI OSVOJILI NAGRADU NA SP-u MLADIH ROBOTIČARA U ŠANGAJU

Upoznajte Valentina, Jakova i Josipa - kreativce koji su osvojili Kinu!

Piše Iva Ivanac
20. studenog 2017. - 20:21
vice1

Učenici Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića Valentino VukelićJakov Šužberić i Josip Lazić na Svjetskom prvenstvu mladih robotičara u kineskom gradu Šangaju osvojili su nagradu za kreativnost tima.

World Education Robotics odnosno WER je svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici koje se od 2002. godine održava u Kini. Mladi Zadrani su ulaznice za Kinu zaradili nakon što su pobijedili na WER otvorenom kupu Hrvatske, koje je organizirala hrvatska robotička liga.

- Ovo je izvanredan rezultat, a njih trojica su izvanredna kombinacija jer je Valentino izvrstan programer, a Jakov i Josip robot mogu sastaviti u nekoliko minuta – kažeTihomir Tomčić, ravnatelj strukovne škole "Vice Vlatković".
Na prvenstvu mladih robotičara nastupilo je više od osam tisuća učenika iz 20 zemalja svijeta, a Zadrani su za zadatak imali sastaviti i isprogramirati robota koji će po točno određenim koordinatama izvršiti potrebne zadatke kako bi prešao zadani put.

- Jako je veliki uspjeh što su naši učenici uopće dospjeli na natjecanje u Kini, a pogotovo veliki što su uspjeli osvojiti nagradu. Među osam tisuća natjecatelja i više od tri tisuće ekipa oni su osvojili nagradu – ponosan je ravnatelj Tomčić, koji je prilikom razgovora napomenuo da su Valentino, Josip i Jakov iznimno talentirani učenici.

- Josip i Jakov su tijekom cijele prošle školske godine u Gradskoj knjižnici Zadar održavali besplatne radionice i predavanja za sve osnovnoškolce, a Valentino je državni prvak iz opće informatike te je na natjecanjima iz programiranja bio također visoko plasiran – kazao je ravnatelj Tomčić, dodajući kako su njegovi učenici od ove školske godine organizirali besplatne radionice iz robotike za četiri zadarske osnovne škole.
Tomčić kaže da su Valentino, Jakov i Josip vrlo kreativna i inovativna djeca.

- Jedan dio robotike nagrađeni učenici učili su u sklopu redovne nastave, ali veći dio toga je naučen u izvannastavnim aktivnostima koje škola nudi, što dovoljno govori o strasti koju ovi mladići imaju za robotikom – kazao je Tomčić, napominjući da su ih na natjecanjima pratili i njihovi mentori Ante Ivanac i Šime Smolić.

27. travanj 2024 15:57