StoryEditorOCM
Zadar plusGODIŠNJE NAGRADE

Udruženju hrvatskih arhitekata nominiran projekt obnove Providurove palače autora Ive Letilović i Igora Pedišića, te zadarska sveučilišna profesorica Antonija Mlikota

Piše Zadarski.hr
12. travnja 2022. - 09:05

Projekt obnove Providurove palače zadarskih arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića nominiran je za za godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić", kao jedno od najuspješnijih ostvarenja u području arhitektonskog stvaralaštva za 2021. godinu.

Za nagradu „Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2021. godinu nominirana je zadarska sveučilišna profesorica Antonija Mlikota, autorica knjige „Zadar, obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu", objavljeno je na stranici Udruženja hrvatskih arhitekata.

Radeći na projektu "Muzej dvije palače" Letilović i Pedišić naveli su kako se u tkivo palača utiskuje čelični konstrukt, vijugavi stakleni hodnik koji zajedno s mrežom stubišta, dizala i mostova poput paukove mreže povezuje sve etaže i sve sadržaje. Tehnicistička zmija među romantičnim crvenim krovovima postaje znak, simbol nekog novog sadržaja. Unutrašnja dvorišta postaju maleni trgovi izravno povezani s okolnim ulicama. Težište i glavni fokus prizemlja je ulazna dvorana, u biti natkriveno nekadašnje vanjsko dvorište, prostor u koji se sve slijeva i iz kojega počinje šetnja muzejem. Posjetitelji se otamo uspinju u čelični konstrukt, na krovnu etažu gdje i sam grad postaje važan eksponat.

Stručni žiri, u kojemu je bio i zadarski arhitekt Krešimir Damjanović, voditelj projekta Nove Arhitektonske Prakse u Kneževoj palači, zajedno s Providurovom palačom u uži izbor uvrstio je Dječji vrtić Gornja Stubica, Ekološku farmu crnih slavonskih svinja - Fajferica (Cret Viljevski kraj Donjeg Miholjca) i Sportsku dvoranu Zlatar Bistrica

Nagradu „Viktor Kovačić" za životno djelo dobit će Renata Waldgoni i Andrej Uchytil.

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini bila su prijavljena 94 rada: 80 ostvarenja i 14 publicističkih i nakladničkih radova. Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planirani su u svibnju 2022. godine u Zagrebu.

04. svibanj 2024 02:38