StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: KAKO JE KLUB CASPER POSTAO KOVAČNICA ŠAMPIONA

Učeći šah kroz igru postali su najbolji mali šahisti u Dalmaciji!

Piše Ivica Gjergja
12. veljače 2018. - 19:10
casper1-070218

Kažu da je šah kombinacija igre, znanosti i umjetnosti u kojoj osoba koja ga igra (pro)nalazi sebe. Isto vrijedi i za djecu koja rano počinju igrati šah učeči ga kroz igru i zabavu. Najbolje od treće godine života, ali ne na strogim treninzima nego igrajući se sa šahovskim figurama. A baš tu "metodu" učenja šaha koriste u Šahovskom klubu Casper koji u svojim tredovima ima četiri prvaka Dalmacije u omladinskim kategorijama, a uspješno ga vodi predsjednik Veljko Šagi.

- ŠK Casper funkcionira od 1996. godine. Pokrenut je s namjerom da se kroz igru djeci omogući druženje i pomogne njihovom fizičkom i psihičkom razvoju tako da utječe na izgradnju njihovog samopouzdanja, što je neizmjerno važno za daljnji razvoj njihovih sposobnosti. Dobili smo prostor, uredili ga i stali na svoje noge. Ozbiljno radimo i zato imamo uspjeha i rezultata, kako u učenju šaha tako i na šahovskim natjecanjima. U klubu trenutno "ordinira" preko 100 djece, atmosfera je radna i zabavna. I, što je najbitnije, pažnja prema prijatelju, odnosno protivnicima u igri, je izvrsna.

Djeca na neki način brinu jedni o drugima. Kroz igranje šaha dosta se povećaju sposobnosti djece, poglavito u ranoj životnoj dobi između četiri i pet godina, kada dobivaju novu dimenziju razmišljanja. Igrajući šah jednostavno su primorani razmišljati o svojim potezima, računajući unaprijed što će raditi: hoće li se braniti ili napadati. Jednom riječju, razmišljaju o posljedicama svog poteza, kazuje predsjednik kluba Veljko Šagi.

Imate šaroliko društvo u klubu, od početnika učenja šaha pa do viših uzrasta koji se natječu na državnoj razini i imaju izvrne uspjehe. Kako sve to uspijevate uskladiti?
- U prvom redu velikim angažmanom i radom svih nas sedam trenera u klubu. Tu je svakodnevni rad permanentan jer se samo tako dobivaju rezultati. Neki čak treniraju i tri put tjedno, ovisno o drugim školskim obvezama. Natječemo se uzrasno i to u pet kategorija i u svih pet smo pri vrhu u Dalmaciji. Naša su djeca osvojila četiri prva, jedno treće mjesto, što je izvrstan uspjeh. Štoviše, rekao bih da smo ovaj put ostvarili povijesni uspjeh kluba. Pa Split je veći grad od Zadra, a teško je naći bilo koji klub na razini Dalmacije koji ima ovoliko prvaka. Naši kadeti I i II su prvi, juniori II su prvi, žene također, a seniori su treći. U našoj seniorskoj ekipi igraju naši kadeti što je dimenzija i kvaliteta više, jer u drugim protivničkim klubovima igraju već formirani ljudi. Zbog toga svi naši dečki i cure, kada prođu sve niže kategorije i uđu u seniorku ekipu, šah igraju odlično što uostalom i pokazuju i rezultati, zaključuje Veljko Šagi.


Tko su najbolji mladi šahisti u Dalmaciji
U kategoriji kadeti II Casper je između osam ekipa na prvom mjestu. Za Casper nastupaju: Damian Vučenović, Andrija Vlahov, Karlo Mijić, Josip Jakušić, Josip Kostović, Andrija Čolak, Damjan Levačić, Luka Boško.
Ekipa Caspera u kategoriji kadeta I prva je među devet ekipa, a nastupaju: Mario Ljubičić, Matej Levačić, Antonio Janković, Josip Birkić, Mario Šagi Kotlar, Kristijan Viduka, Marko Vrkić, Roko Dellavia.
Za žensku kadetsku ekipu, također prvu u konkurenciji, nastupaju: Marta Antulov, Noemi Bedić, Nikolina Dokoza, Stošija Štulina, Diara Vučenović, Tonka Medić, Vanda Dešpalj, Gita Mirković, Elodie Paleka.
Za ekipu juniora, prvu u konkurenciji, nastupaju: Dominik Čolak, Mario Ljubičić, Matej Levačić, Antonio Janković, Josip Birkić, Mario Kotlar Šagi, Kristijan Viduka, Marko Vrkić.

26. travanj 2024 12:01