StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: DOSJETILI SE

U Hostelu 4 you rade cijelu godinu - studentima i radnicima nude smještaj za tisuću kuna mjesečno sa svim režijama!

15. ožujka 2017. - 23:25
hostel4you6-010317

Već izdaleka stambeno-poslovna zgrada u središtu Zadra u kojoj se nalazi Hostel 4 you, djeluje neobično. Ostakljena građevina u šarenim kockama izgleda poput nekog modernog slikarskog djela, a čitav kvart u kojemu se nalaze Jadran investove zgrade investitora Mladena Ninčevića, ostavljaju dojam modernog i urbanog, a opet domaćeg i mediteranskog.

Da se ne radi samo o još jednoj "gradskoj spavaonici" otkrit će se već na samom ulazu u zgradu jer se u njoj nalazi i stomatološki dental centar Dentex kamo rade dolaze stranci na tretmane koji su znatno jeftiniji nego u njihovim zemljama, a opet kvalitetni, ako ne i bolji nego u vlastitim stomatološkim ordinacijama.

U Hostel 4 you vodi vas – lift i to jednostavnim pritiskom dugmeta na 4 kat. Tamo će vas dočekati domaćica hostela, mlada Ana Gračić koja će odmah podvući kako 4 you nije samo hostel već i hotel jer pruža smještajne kapacitete i takve kategorije.

Moderan, mladalački, opušten i neposredan interijer, gosta će za trenutak osvojiti, bilo da je došao prenoćiti ili ostati nekoliko dana. Sve to i zbog osoblja koje je opušteno i uslužno, nenametljivo, a opet vidljivo. Stoga smo odmah poželjeli doznati sve o Hostelu 4 you, kako je i kada nastao i kakva im je "poslovna filozofija".

- Hostel je otvoren u lipnju prošle godine, kao sklop hostela i hotela. Sastoji se od 99 kreveta i 8 privatnih soba od kojih su dvije bez kupaonice u sastavu soba (imaju zajedničku vanjsku kupaonicu), a šest ih je s vlastitim kupaonicama. S obzirom da je hostel tek otvoren, iskustva su bila jako dobra. Uopće nije bilo slobodnog mjesta prošlog ljeta, što od turista, a to su bili u najvećem broju Francuzi, pa do grupa, sportskih kolektiva, umjetničkih društava, raznih natjecatelja... "Digle" su nas dobre recenzije po Booking.com-u i drugim mrežama, tako da je interes zbilja bio veliki – kaže Ana.

Ono što je specifično za ovaj hostel je što osim ljeti rade i ostali dio godine i to zahvaljujući prilično inovativnim poslovnim idejama za Zadar.

- Osmislili smo radnički i studentski smještaj po cijeni od 1.017 kuna za jednu osobu mjesečno, s tim što im je za tu cijenu sve uključeno, režije ne plaćaju. To su šesterokreventne sobe, ali uglavnom ih bude troje u sobi. Takva ponuda vrijedi do 1. lipnja kada počinje glavna turistička sezona, ali ćemo omogućiti studentima ostanak i do 15. srpnja zbog ispitnih rokova, a nastavlja se opet krajem rujna. Osim toga surađujemo i sa stomatološkim centrom Dentex koji nam dovodi svoje goste tako da na dnevnoj bazi popunjavaju sve privatne sobe. Takav boravak bude obično po dva-tri dana s doručkom po cijeni za Dentex. Bila je opcija da zatvorimo iza glavne turističke sezone, ali onda bi izgubili Dentexove goste, pa da ne budemo u praznom hodu i da hostel radi tijekom čitave godine, osmislili smo tu opciju studenti-radnici koja se pokazala kao jako dobra. Polijepili smo plakate po gradu, malo promovirali po internetu i ideja je vrlo brzo zaživjela – kaže nam domaćica Ana s kojom krećemo u obilazak hotela.

Odmah iza recepcije su jednostavni, a opet sigurni, privatni sefovi za dragocjenosti, a malo dalje su privatne sobe iz kojih se pruža lijep pogled kroz staklene stijene postavljene od poda do plafona.

Cijena privatne sobe s kupaonicom je 450 kuna dnevno za dvije osobe, dok je cijena sobe s odvojenim kupatilom 375 kuna. Lokacija se gostima sviđa jer nije u strogom centru grada pa je udaljeno od buke, a opet imaju svega deset do 15 minuta preko mosta do stare gradske jezgre Poluotoka što je vrlo blizu.

Koliko se gosti, povremeni i stalni, opušteno osjećaju u Hostelu 4 you pokazuje i ploča u hodniku koja je predviđena za – slobodno oslikavanje kredom u bojama. Najrazličitije crteže i poruke tamo gosti ostave za sobom, a neki su sa svojim radovima zbilja maštoviti i – talentirani.

Hostelske kupaonice i sanitarni čvorovi također su kvalitetno opremljene, dok su čak i spavaonice sa 16 kreveta prilično velike i prozračne s domišljato dizajniranim krevetima-boksovima u kojima, zahvaljujući zastorima, svatko ima svoj minimum privatnosti, a opremljene su i ormarićima pod ključem s ručnicima, te prostorom za odjeću i osobne stvari. Tamo noćenje košta svega 90 kuna za jednu osobu, a omiljene su sportskim ekipama i raznim grupama. Hostel često ugosti i košarkaške ekipe zbog blizine dvorane na Višnjiku, pa im ne trebaju niti autobusi.

Studentske sobe sa po šest kreveta odijeljene su staklenim stijenama. Klimatiziran je čitav hostel, dostupna je i wi-fi veza što je studentima najvažnija stavka, a na raspolaganju im je blagavaonica i mala kuhinja na katu ispod soba gdje mogu učiti, odmarati se, gledati tv ili nešto sebi spremiti za pojesti ili popiti. Postoji mogućnost i pranja i sušenja rublja za 30 kuna u kovanicama, tu su i automati za napitke, zatim najam bicikala za cijenu od 75 kuna za čitav dan u sezoni, pored zgrade postoji i parking, te po želji i mjesto u podzemnoj garaži.

- Svi su zadovoljni uređenošću hostela za koji kažu da više izgleda kao hotel nego hostel – kaže Ana koja od prvog dana radi u hostelu i jako je zadovoljna svojim poslom.

Na trećem katu, ispod smještajnih jedinica, nalazi se blagavaonica gdje se gostima serviraju doručci, odakle se pruža zbilja lijep pogled na Zadar prema jugu gdje se vidi i more, s, opet velikim, balkonom gdje je jedino dozvoljeno pušenje.

, a na raspolaganju im je blagavaonica i mala kuhinja na katu ispod soba gdje mogu učiti, odmarati se, gledati tv ili nešto sebi spremiti za pojesti ili popiti. Postoji mogućnost i pranja i sušenja rublja za 30 kuna u kovanicama, tu su i automati za napitke, zatim najam bicikala za cijenu od 75 kuna za čitav dan u sezoni, pored zgrade postoji i parking, te po želji i mjesto u podzemnoj garaži.

- Svi su zadovoljni uređenošću hostela za koji kažu da više izgleda kao hotel nego hostel – kaže Ana koja od prvog dana radi u hostelu i jako je zadovoljna svojim poslom.

Na trećem katu, ispod smještajnih jedinica, nalazi se blagavaonica gdje se gostima serviraju doručci, odakle se pruža zbilja lijep pogled na Zadar prema jugu gdje se vidi i more, s, opet velikim, balkonom gdje je jedino dozvoljeno pušenje.

- U budućnosti ćemo vjerojatno i treći kat adaptirati za smještajne jedinice, dok bi blagavaonicu i dodatne sadržaje premjestili na peti kat. Prije su ovdje bili poslovni prostori, ali pokazalo se da je prenamjena u turističke kapacitete bila pun pogodak iako se hostel nalazi zapravo u središtu same zgrade. No to nije umanjilo njegovu privlačnost, dapače, gostima se sviđa što je uređen na moderan, a opet jednostavan način. Recept s kojim smo uspjeli produžiti rad na cijelu godinu kvaliteta je više našega Hostela 4 you – zaključila je Ana Gračić.


99 nova kreveta u kategoriji četiri zvjezdice hostela smještena su na četvrtom katu zgrade Business centra na Voštarnici koji je izgrađen 2008. godine u sklopu velikog stambenog bloka Ninčevićevog Jadran investa.
 
Na gotovo 900 kvadratnih metara površine smješteno je osam zasebnih dvokrevetnih soba (s kupaonicama), nekoliko zajedničkih spavaonica, osam zajedničkih sanitarnih prostorija s umivaonicima, zahodima, tuševima te recepcijom. Prostorom dominira jednostavan, mladenački i funkcionalno dizajniran namještaj u žutim, bijelim, crnim i sivim tonovima, a posebno efektnima doimaju se ležajevi na kat u zajedničkim spavaonicama izrađeni po originalnom dizajnu.
 
27. travanj 2024 13:36