StoryEditorOCM
Zadar plusU ZADRU

Studenti novog diplomskog studija učit će kako spriječiti uništavanje kulturnih dobara, riješiti probleme s parkingom, bukom, zagađenjem okoliša...

Piše SJM/HRT Radio Zadar
15. srpnja 2022. - 20:39

Upravo smanjenju negativnih utjecaja turizma odnosno održivom upravljanju destinacijom posvećen je novi diplomski studij otvoren na Sveučilištu u Zadru piše Radio Zadar.

Prve studente primit će najesen, a po čemu će biti poseban? Sličan studij postoji još jedino u Opatiji, kazala nam je dr. Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Zadarski studij je poseban jer će svi studenti u 4. semestru par mjeseci morati raditi na praksi u tvrtkama.

- Naš je usklađen s novim ishodima učenja koji se zahtijevaju u turizmu, osim toga naš sveučilišni program za razliku od svih drugih ima uključenu praksu. To je važno zato što su naše grupe male, mi upisujemo 20 studenata i svakom od njih ćemo osigurati praksu, to je temeljna razlika - istaknula je Krce Miočić.

Uz to, program novog studija prioritetno je usmjeren smanjenju negativnih utjecaja turizma koji su zbog masovnosti sve vidljiviji, dodaje docent Tomislav Klarin s istog Odjela koji tvrdi da su negativni učinci vidljivi prije svega u tome da je Zadar zbog turizma postao jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj

- Povećanje cijena zemljišta nekretnina i pokretnina, degradacija okoliša i kulturne baštine, različiti problemi vezani uz buku , kriminal, nedostatan parkirnih mjesta… ima toga poprilično - jasan je Klarin.

Uz 20 redovnih upsat će se moći i 20 izvanrednih studenata na ovaj novi diplomski studij koji ima i novi klasifikacijski okvir – završetkom studenti stječu 120 ECTS bodova i titulu magistra ekonomije u turizmu.

Prošao je čitavu proceduru, ima sve dopusnice, upisati ga mogu i zainteresirani građani koji već rade u gospodarstvu a žele stručno znanje iz područja održivog upravljanja destinacijom. Svi detalji dostupni su na stranicama Sveučilišta u Zadru. 

27. travanj 2024 07:25