StoryEditorOCM
Zadar plusIMPRESIVNA CRNA KRONIKA MLADENA GRDOVIĆA:

Slavlje u sjeni skandala, pijanstva i nasilja…

Piše Kruno Petrinović
15. veljače 2019. - 11:51
Mladen Grdovic4951058111

Sve je spremno za slavljenički koncert ‘Nije u šoldima sve’, kojim zadarski pjevač Mladen Grdović (60) sa svojim sugrađanima 15. veljače u dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku obilježava veliki jubilej - četiri desetljeća na sceni. Generalna proba je odrađena, ulaznice po cijeni od 70 i 90 kuna odlično se, kažu organizatori, prodaju, a Grdovićevu feštu uveličat će “pola Dalmacije” u publici, te brojni gosti i njegovi prijatelji poput Zlatka Pejakovića, Jasmina Stavrosa, Ivane Kovač, Maje Šuput, Mije Dimšić, Učiteljica, klape Munita, Ivana Zaka... na pozornici, donosi najnoviji broj Glorije.

Dio novca od ulaznica donira se u humanitarne svrhe i to zadarskom Domu za starije i nemoćne “Sv. Frane”, Udruzi za autizam, te Udruzi za zaštitu životinja. No, bez obzira na pjevačevo veliko srce i najbolje namjere, niti taj koncert nije, izgleda, mogao proći bez skandala. Mladen Grdović se prvo bez objašnjenja nije pojavio na konferenciji za novinare u zadarskom hotelu Kolovare, a brojni mediji potom su prenijeli vijest kako je ponovno prijavljen zbog obiteljskog nasilja jer je navodno zlostavljao suprugu Brankicu i njezinu prijateljicu.

To je samo još jedan u nizu skandala koji su obilježili Grdovićevu karijeru: premda je do svoje četrdesete, kako je svojedobno izjavljivao, pio samo mlijeko, u zrelim godinama učestali su njegovi problemi s alkoholom zbog čega je prozvan kraljem bevande, a svoje je omiljeno piće i opjevao u jednom od svojih najvećih hitova “Evo mene, moji ljudi”. Sklonost alkoholu, čini se, potencirala je i brojne prijave za obiteljsko nasilje te se pokazala glavnim uzročnikom prometnih prekršaja tijekom kojih je slupao ergelu skupocjenih automobila poput Ferrarija, porschea i Mercedesa.

Grdovićeva crna kronika stvarno je impresivna: višestruko je prijavljivan zbog remećenja javnog reda i mira - uz ostalo i za napad na ukrajinskog navijača na Poljudu 2014., što je posebno teško podnio jer je godinu dana imao zabranu pristupa Hajdukovom stadionu.

U proteklih je petnaest godina, pak, devet puta zatečen u vožnji u pod utjecajem alkohola, te je u istom vremenskom razdoblju šest puta njegovim vozilom skrivljena prometna nesreća. Pritom je i sam teško stradao, jer je zabivši se Ferrarijem u zid s 2,7 promila alkohola u krvi - ozlijedio vratnu kralježnicu i završio na bolničkom liječenju.

Glas elementarne nepogode ne prati ga samo za volanom, nego i među susjedima koji svjedoče brojnim burnim scenama u njegovu domu. No, pravu istinu o onome što se događalo i događa unutar njihova vlastita četiri zida znaju jedino Mladen Grdović i njegova Brankica, koja je mnogo puta dosad pokazala nevjerojatnu lojalnost i odanost suprugu, s kojim je u braku 22 godine.

Ovih je dana, primjerice, zaprijetila tužbama svim medijima koji, kaže, sabotiraju Grdovićeve koncerte pišući o njegovim grijesima iz prošlosti. A čak i kad pomisli na razvod, kao primjerice, lanjskog ljeta, kad je podnijela tužbu za utvrđivanje bračne stečevine, naknadno je, čini se, uvidjela koliko je pogriješila, pa je tužbu i povukla.

Njihovom braku nije mogla presuditi ni pjevačeva izvanbračna kćer s 15 godina mlađom sugrađankom, jer je Brankica svojedobno izjavila da bi Mladenu oprostila i autobus djece. Da među njima ponovno cvatu ruže, potvrdio je i Mladen Grdović u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, u kojem je Brankicu ovih dana nazvao “svojom ljepoticom i najvećom podrškom kroz sve ove godine, u dobrim i teškim trenucima.”

Brankica je, kaže, najbolje što mu se u proteklih 40 godina dogodilo, a u karijeri se uistinu ima čime pohvaliti. Napisao je, skladao i otpjevao respektabilni niz hitova u kojima uživaju pripadnici svih generacija, pa teško da ijedna fešta može proći bez Grdovićeve pjesme. Njegovi albumi prodani su u nakladi od 2,5 milijuna primjeraka, a nekoliko puta je obišao zemaljsku kuglu pjevajući za hrvatsku dijasporu.

Unatoč svemu slava ga, kaže, nimalo nije promijenila: ostao je skroman i radišan, pravi narodski čovjek tople duše i velikog srca, kojem se koja čašica više i svi skandali lako i brzo praštaju, te zaboravljaju. Ovog ljeta potkraj srpnja napunit će 61 godinu, a kad nije na gažama i putovanjima, trči i vozi bicikl jer želi poboljšati kondiciju i sačuvati zdravlje. To je, naime, glavni preduvjet da nastavi pjevati svojoj vjernoj publici, koja će već u petak na Višnjiku vidjeti u kakvoj je Grdović trenutačno formi.

26. travanj 2024 22:20