StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANIN ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ NA ČELU INICIJATIVE:

Sjećate li se 16. srpnja i dočeka srebrne reprezentacije? Proglasimo ga za Dan zajedništva, ponosa i sreće!

Piše M. Kalajžić
4. srpnja 2019. - 16:06
zadar_docek19-170718

Nakon uspješno realiziranog 2. festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ u Vukovaru, s ciljem nastavka te pozitivne priče i poticanja zajedništva, ambasador Festivala, izbornik Zlatko Dalić i Organizatori bez granica, pokrenuli su inicijativu za obilježavanje Dana zajedništva, ponosa i sreće - 16. srpnja 2019. g., koju su podržali Grad Vukovar, TZ Grada Vukovara i TZ Vukovarsko-srijemske županije, HTZ, HTV, Sportske novosti i Media servis

Možda je malo poznato da iza ove plemenite inicijative stoji jedan Zadranin koji već uporno godinama "gura" svoj projekt SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ. On se zove Aleksandar Kovačević i producent je Organzatora bez granica.

- Potraga za srećom je temeljni ljudski cilj. Malo je trenutaka kada sreća obuzme cijelu naciju, a to se upravo dogodilo prošle godine  u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva. Nogomet, kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, vlada i dominira našim osjećajima. Pobjede i porazi  određuju naše emocije.  Dana 16.7.2018. godine možemo reći da je Hrvatska bila jedna od najsretnijih zemalja na svijetu kad je organiziran jedinstven, emotivni, spontani doček Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji  u Zagrebu, koji se nastavio slijedećih dana u drugim gradovima. Bio je to Dan zajedništva, ponosa i sreće kojeg nikada nećemo zaboraviti, koji želimo i ove godine obilježiti kroz posebnu akciju, koji će se istovremeno, uz Grad Vukovar, održati u mnogim gradovima i mjestima Hrvatske, BiH i dijaspore, ističu organizatori.

Već je godinu dana prošlo od Svjetskog prvenstva u Rusiji, od srebra Vatrenih, od onih mjesec dana koji su ujedinili Hrvatsku. Kulminacija je na kraju bila u onom dugom danu kada su Vatreni pet i pol sati "milili" u otvorenom autobusu od zagrebačke zračne luke od Trga bana Jelačića, gdje ih je pozdravilo više od pola milijuna ljudi.

- Prije dvije godine pokrenuli smo festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2019. koji je održan i u svibnju i gdje nam je ambasador bio nogometni izbornik Zlatko Dalić. On je u jednom od svojih intervjua rekao kako bi volio da se taj 16. srpnja, datum kada je hrvatska nogometna reprezentacija imala onaj nevjerojatan spontani doček koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, od sada obilježava kao Dan zajedništva, ponosa i sreće. Pa smo onda odlučili to i pokrenuti. Pozvali smo turističke zajednice, medije, gradove i mjesta da pripreme neki program, ovisno o svojim mogućnostima, na svojim trgovima, ulicama, rivama u vremenu od 20 do 23 sata. Uvjereni smo u dobar odaziv - poručuju Aleksandar Kovačević i Silvije Šimac, producenti Organzatora bez granica koji pozivaju Hrvate u domovini i svijetu da se pridruže u obilježavanju tog posebnog dana.

- Želja nam je da na taj dan svi što veći broj naših građana iziđu na ulice, da odjenu kockaste dresove, uzmu navijačke rekvizite i da svi zajedno proslavimo taj dan. Nadamo se da će tijekom vremena to doista u Hrvatskoj zaživjeti kao Dan zajedništva, ponosa i sreće. Pokažimo zajedništvo i budimo svi taj dan u kockicama, obilježimo ga i proslavimo onako kako taj dan to zaslužuje, bez obzira gdje se nalazili. Prigoda je to da svim gostima i stranicima putem brojnih medija pokažemo da je Hrvatska puna života, da znamo iskazati zajedništvo kad se za to ukaže potreba, da smo ponosni na svoje Vatrene i sve uspješne sportaše, te da taj dan ispunimo pozitivnim emocijama, ponosom i pokažemo snagu zajedništva – kažu Kovačević i Šimac.

Hrvatska televizija priprema poseban program za taj dan
Boris Jelavić, urednik sportskog programa HTV-a zajedno sa svojom redakcijom već se uvelika priprema za ovaj projekt:
– Obilježit ćemo taj dan na pravi način. Voditelj cijelog projekta će biti Ivan Dorijan Molnar, koji će voditi večernju emisiju u studiju i gdje će nam jedan od gostiju biti i izbornik Zlatko Dalić. Cilj je obnoviti uspomene na nezaboravni Mundijal. Imat ćemo javljanja uživo po gradovima, priloge o hrvatskom putu na SP-u.
28. travanj 2024 11:11