StoryEditorOCM
Zadar plusMODNA DONACIJA

Simpatične maskice poznate hrvatske dizajnerice stižu i u zadarsku bolnicu: "Želimo vratiti osmijeh na lice medicinskih djelatnika i pacijenata!"

Piše Matea Gugić
16. travnja 2020. - 20:05
Jedna od najuspješnijih hrvatskih dizajnerica, Kristina Burja, koja stoji iza imena Krie Desig, počela je dizajnirati zaštitne maskice te ih donirati medicinskim djelatnicima, uključujući i zadarskim odjelimaPrivatni Album

Jednoj od najuspješnijih hrvatskih dizajnerica, Kristini Burji, koja stoji iza imena Krie Design, posao se preko noći promijenio. Umjesto da šije glamurozne haljine s kojima je već pokorila svjetske modne piste poput onih u Abu Dhabiju, Los Angelesu, Las Vegasu, Rimu i Milanu, i čije je kreacije je nosila i manekenka Tyra Banks, ona i njen vjerni tim okrenuli su se šivanju prijeko potrebnih - zaštitnih maski.

Prva donacija maskica otišla je Petrovoj bolnici u Zagrebu, da bi druga već krenula prema Dalmaciji, točnije Zadru. Tako će se djelatnici na odjelu Ginekologije i Pedijatrije uskoro razveseliti posebnim dizajnerskim maskama koje stižu zahvaljujući Kristininim dugogodišnjim zadarskim partnericama Gordani Katulić iz Style Studio Goga te Sani Maletić iz koncept stora "Tiramol“. 

- Budući da su naši zdravstveni djelatnici u kontaktu s oboljelima i trebaju im velike količine zaštitne opreme, ideja o realizaciji ovog humanitarnog projekta koji je usmjeren upravo prema našoj Zadarskoj bolnici nametnula se sama. Jednostavno nam je u interesu vratiti sjaj u očima i osmijeh na lice ljudima koji su na prvoj liniji obrane od korona virusa. Zaslužili su najmanje to – komentirala je Maletić dodavši kako su spontano osmislile poruke i simpatične ilustracije koje krase maske.

- Bile smo inspirirane humorom za koji mislim da nam je u ovim  trenucima neophodan. "Tiramol" će se odazvati na sve humanitarne akcije, baš kao što smo i do sada radili – zaključila je Maletić koja je sama osmislila masku s natpisom „Closed“.
Osim njega, tu su još duhoviti natpisi na engleskom jeziku poput „Trepni dva put ako ti se sviđam“, „Možeš dobiti samo jedan zalogaj“ i „Samo kažem“ te razne vrste usta, što od životinja kao zeca i mede, što od ljudi poput punih ženskih našminkanih usana i klaunovog osmijeha.

image
Privatni Album


- Da, sve maskice imaju različite printeve koji na prvi pogled izmamljuju osmijehe i tjeraju negativne misli! A baš nam je to ovih dana najpotrebnije. S obzirom na to da je potražnja za maskicama postala svakodnevica i da je većina domaćih tekstilaca krenula u proizvodnju istih, ni mi se nismo oglušili ovoj vrsti pomoći našim bližnjima. Naravno, kao i uvijek naše maskice su morale ipak biti drugačije jer nekako ni ne znamo stvarati bez te note posebnosti – istaknula je „glavna i odgovorna“ Kristina Burja te dodala kako su prvenstveno pazili na materijal od kojeg će šivati maske.

- Jako je važno da tkanina bude što veće gramature radi slabije propusnosti i da maskica bude periva kako bi se mogla stalno koristiti. Unutar tima „brainstormali“ smo o vizualima i tekstovima koji bi mogli uljepšati činjenicu da preko noći svi imamo potrebu za maskom na licu, što do sada nismo mogli ni sanjati – iskrena je Kristina koja ni u najluđim snovima nije mogla zamisliti da će iz njene proizvodnje ikad izlaziti zaštitne maske.

image
Privatni Album


- Naravno da nitko nije mislio da ćemo se svi naći u ovoj situaciji, a rutine su nam uistinu preko noći otišle u sasvim drugom smjeru od bilo kakvih planova koje smo zacrtali. S druge strane, ako gledamo da je ovo možda dodatak koji će nam od sada biti potreban, drago mi je da smo i tu stvarnost malo uljepšali – pozitivno komentira Kristina.

Kako nam je pojasnila, izrada ovih maske nije skroz jednostavna jer osim tiska ide i paspulni porub, ali tvrdi, ne postoji neki vremenski okvir za izradu pojedine maskice jer ih šivaju u različitim intervalima zbog zabrane kretanje, ali i zbog nedavnog potresa koji im je onemogućio pristup u proizvodnju.
Ipak, maske se šivaju i postaju sve popularnije.  

- Maskice nismo mislili prodavati već ih samo poklanjati uz svaki kupljeni artikl i donirati potrebitima, ali nastala je potražnja i to vjerujem da prvenstveno zbog simpatičnosti i pozitivne reakcije koju izazivaju kada ih osoba vidi, a sto nam je bila i namjera. Tako da smo ipak omogućili kupnju, ali tako da uz svaku kupljenu maskicu mi jednu doniramo – rekla je Kristina te istaknula kako nažalost ova vrsta opreme teško pronalazi put do medicinskog osoblja.

image
Privatni Album


- S obzirom na to da se radi se o potrošnoj robi, svi su jako bili veseli zbog ovih donacija, a i javili su nam se i drugi kojima su također potrebne. Vjerujemo da je i bolesnicima dan veseliji kada im sestre priđu s duhovitom maskicom, iako doniramo i maskice bez printa kako bi se mogle što više iskuhavati i koristiti jer medicinsko osoblje ih puno češće koristi na dnevnoj bazi, od nas običnih građana – zaključila je Kristina. 

"Od sad pa na dalje pokažimo pravu ljubav prema domovini!"

Kakvi su planovi nakon što sve ovo prođe, koliko mislite da će biti teško hrvatskim dizajnerima te hoćete li tražiti kakvu pomoć od države?

- Smatram da je ovo pravi trenutak da se neke bitne stvari kod nas promijene, prvenstveno mislim na navike u potrošnji. Bilo bi spasonosno da sada svi pokažemo i dokažemo ljubav prema svojoj domovini tako da kupujemo hrvatsko. Voće i povrće, meso domaćih dobavljača, što ne samo da će spasiti nasu ekonomiju već je i samo po sebi privilegija kada znamo što jedemo i kojeg je porijekla. Jednako tako kupujmo Tetu Violetu, Čarli, domaću tjesteninu. Ljetujmo na Jadranu! Ostvarimo jednu malu, samoodrživu privredu, jer mi uistinu u našoj prelijepoj domovini imamo sve preduvjete da to i možemo. Tako bi svi hrvatski proizvođači, uključujući i domaće dizajnere imali priliku opstati, a mi kao društvo bi tako sebi dali priliku da u ovom ekonomskom kaosu koji nam dolazi, ne budemo izbrisani od onih puno većih od nas – zaključila je dizajnerica Kristina Burja.

26. travanj 2024 11:45