StoryEditorOCM
Zadar plusVODITELJICA KAMPANJE GREENPEACE-A, ZADRANKA MIHAELA BOGELJIĆ

Sačuvajmo čist zrak, okoliš i more

Piše Iva Ivanac
22. srpnja 2017. - 11:21
185.JPG

- Godinama sam Greenpeace pratila kao organizaciju i njihov način rada me je privukao da im se pridružim – govori nam Zadranka Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje Greenpeace-a. Ova 39- godišnjakinja već godinu dana radi za neovisnu globalnu organizaciju za zaštitu i očuvanje okoliša, te promicanje mira. U razgovoru nam napominje da za svoje djelovanje Greenpeace ne prihvaća donacije Vlada, Europske unije, kompanija, niti političkih stranaka.

- Postoji nekoliko razloga zašto sam se priključila ovoj svjetskoj organizaciji, a prvi od njih je zasigurno aktivizam i borba za zaštitu okoliša i za zaštitu planeta na kojem živimo. Drugi je aktivizam Greenpeace-a koji se suprostavlja moćnicima i normama velikog biznisa. Uvijek se na prvo mjesto stavljaju prava čovjeka, životinja i okoliša – kaže nam Mihaela dodajući još jedan razlog za uključenje u organizaciju, a to je metoda nenasilnih direktnih akcija jer u njihovom djelovanju nasilje ne dolazi u obzir.

- To je ujedno i najveći razlog zašto sam im se priključila jer nema nasilja, ali otpor uvijek postoji i nikada nećemo dopustiti moćnicima da rade protiv naroda i okoliša. Nikada nikoga nećemo ozlijediti ili nešto uništiti, ali ćemo svima javno dati do znanja što nam smeta – govori Mihaela.

Ova vedra 39-godišnjakinja trenutno vodi kampanju protiv plastike za jednokratnu uporabu, a kampanja je zajedno započeta s Greenpeacovim uredima u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i Bugarskoj.

Govori nam da je sada pravi trenutak kada oni mogu utjecati na to jer u Europskoj uniji traje rasprava između komisije, vijeća i parlamenta u vezi direktive o otpadu i plastici.

- Na internet stranici Greenpeaca smo pokrenuli peticiju upućenu ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom što označava poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu- upozorava Mihaela i dodaje da je apsurdno da se plastični predmet kao što je žličica za kavu ili štapić za uši koristi samo nekoliko sekunda, a potom završava na otpadu, najčešće u moru. Kaže nam kako čak 80 posto plastike dolazi s kopna, a samo 20 posto s brodova ili naftnih platformi.

- Kada plastika dospije u more, tamo se zadržava stotinama godina, zagađuje more, ubija životinje i ulazi u hranidbeni lanac. Najugroženije životinje u našem moru su glavate želve koje za plastične vrećice misle da su im najdraža poslastica – meduze i sredozemne medvjedice koje se zapliću u pomorsku opremu koja je najčešće izrađena od plastičnih materijala – kaže Mihaela.

Prošli tjedan je ekipa Greenpeace-a sa svojim brodom Rainbow Warrior III obilazila Jadran kako bi ukazali na problem onečišćenja plastičnim otpadom. Posebno su, kaže nam Mihaela, pogođeni južnodalmatinski otoci na kojima se stanovnici, volonteri i posjetitelji kroz cijelu godinu bore s plastikom, a izuzetak nije ni područje Nacionalnog Parka Mljet. Na jesen nastavljaju svoju bitku.

- Idemo ka uzroku problema, a ne posljedici. Od EU tražimo da se uvede proširena odgovornost proizvođača tj. da proizvođači preuzmu odgovornost za zbrinjavanje otpada njihovih proizvoda. Isto tako želimo da zakonodavstvo donese progresivne mjere – zahtjeva Mihaela, te dodaje kako mi sami možemo najviše pridonijeti smanjenju plastičnog otpada, a najlakši korak koji možemo napraviti jest da uobičajne plastične vrećice zamijenimo onima za višekratnu upotrebu i da počnemo reciklirati.

- Svi želimo čist zrak, okoliš i more, a tome možemo jedino pridonijeti tako da promijenimo svoje navike. Pozvala bih građane da svi zajedno razmislimo o svom ponašanju i da u svakodnevnom životu budemo aktivisti održivim ponašanjem i brigom za okoliš- rekla nam je za kraj Mihaela.

 

28. travanj 2024 17:55