StoryEditorOCM
Zadar plusPREDSTAVLJANJE

Profesorica Stagličić je napisala knjigu o Zadru koji je nestao, jer su gotovo sve građevine na rivi nestale u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu

Piše L.Burčul
9. prosinca 2022. - 22:14
Na fotografiji: Antonija Mlikota, recenzentica, Ivan Josipovic, urednik i Marko Spikic, recenzent  Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Naši profesori s Odjela za povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zadru ostavili su nama koji ih nasljeđujemo vrlo visoki rang kojega trebamo slijediti. Tako je i prof. Marija Stagličić svojim djelom, „Nova riva u Zadru: imaginarna slika prošlosti“, nadogradila svoja ranija istraživanja i knjigom „zadužila“ sve nas koji volimo Zadar i istražujemo ga. Njezino istraživanje je bilo ključno i za nastanak moje knjige – kazala je prof.dr.sc. Antonija Mlikota, profesorica na Odjelu povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, u petak na predstavljanju nove knjige dr.sc. Marije Stagličić. Mlikota je prošle godine objavila kapitalno djelo „Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u drugome svjetskom ratu“, dok je za knjigu dr. Stagličić recezentica.

- Ljuštimo povijesne slojeve, malo po malo, istražujući prošlost Zadra. Ogromna arhivska građa postoji u zadarskom Državnom arhivu, te je knjiga prof. Stagličić ujedno i baza dragocjenih podataka. Valja istaknuti i ulogu Sveučilišta koje je izdavač knjige, to je važna činjenica. Mi volimo da naši profesori koji odu u mirovinu zapravo nisu u mirovini – kazala je dr.sc. Mlikota.

-Tema knjige je Nova riva, nastala rušenjem bedema u 19. stoljeću, kada je dobivena dozvola da se sruše gradski bedemi. To je definiralo izgled Nove rive na kojoj je tada nastao čitav niz palača i zgrada, s obje strane ulice. Bilo je to reprezentativno lice grada, s puno sadržaja. Na taj način knjiga prof. Stagličić je knjiga o Zadru koji je nestao, jer su gotovo sve te građevine nestale u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu. Veliki doprinos autorica je dala i detekcijom vlasnika svake kuće – naglasila je prof. Mlikota.

Recenzent knjige prof.dr.sc Marko Špikić istaknuo je važnost stvaranja fakultetskih odjela u Zadru neposredno nakon Drugog svjetskog rata, te se na taj način stvorila i jezgra stručnjaka koji su počeli istraživati zadarsku baštinu.

- Zadar ima jedan od najbogatijih arhiva u ovom dijelu Europe i najbogatiji istraživački odnos prema prošlosti – naglasio je Špikić, dodajući da je djelo Marije Stagličić izraz nostalgije prema gradu koji je nestao. Knjiga je taksativna, kazao je Špikić, na više od stotinu stranica upoznava čitatelje s arhitekturom Zadra koje više nema i koje možemo imaginacijom pojmiti.

Uz obraćanje urednika knjige, izv.prof.dr.sc. Ivana Josipovića, koji je podsjetio da je prof. Marija Stagličić bila prva profesorica na Odjelu za povijest umjetnosti u Zadru koja je studij završila upravo na tom Odjelu, te da je ona autorica tri knjige i koautorica još tri, nazočnima je prikazano i obraćanje prof. Stagličić. U Zagrebu, gdje živi, snimljen je kratki video uradak u kojem se profesorica obratila prisutnima na predstavljanju njezine knjige, kazavši kako je knjiga nastala.

- Knjiga je nastavak mog dugogodišnjeg bavljenja arhitekturom 19. stoljeća u Zadru. Knjiga Abdulaha Seferovića „Stari Zadar: gospodar zlata i srebra“ bila mi je poticaj da se upustim u rekonstrukciju Nove rive i Aleje Tommaseo, htjela sam „konkretizirati“ taj dio grada koji je nestao. Posebno zahvaljujem dr.sc. Anti Gveriću, ravnatelju Državnog arhiva u Zadru, na suradnji – kazala je prof. Stagličić.

image


 

Jure Miskovic/Cropix
image

Antonija Mlikota, recenzentica
 

Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image

Na fotografiji: Antonija Mlikota, recenzentica, Ivan Josipovic, urednik i Marko Spikic, recenzent
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image

Marko Spikic

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
04. svibanj 2024 08:48