StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PREDSTAVLJAMO GENIJALNA RJEŠENJA MLADIH ZADARSKIH ARHITEKATA ZA UREĐENJE PARKA VRULJICA

Ovo je dokaz da Zadar ima ideja i znanja za promjene na bolje, pitanje je samo hoće li im politika to dopustiti! Evo što predlažu...

Piše Matea Gugić
20. lipnja 2019. - 14:12
Periway

Na natječaj za ljepšu, moderniju i pristupačniju Vruljicu, mjesto svih generacija, prijavilo se pet interdisciplinarnih timova, koji su na vrlo profesionalan način predstavili svoje ideje stručnom žiriju "Gradionice", članovima Društva arhitekata i Udruzi Eko Zadar.

Ovu, treću godinu, nagradu za najbolje male, realne i ekonomične zahvate odnijela je ekipa "PERIWAY" (Lucia Kalogjera, Ivan Maurović, Željka Tonković) koja je, prema stručnom žiriju, jednostavnim intervencijama riješila niz problema.

– Oni su dali veliku vrijednost prostoru jer su promatrali park urbanistički, kao prostor koji želimo sačuvati, odnosno odvojiti od grada. Ostvarena je slojevitost stupnjevanja: grad – programski sadržaj – staza – središte parka, odnosno čista priroda – pojasnila nam je Nera Nejašmić Kozina iz Društva arhitekata Zadar, zašto je baš ova ekipa pobijedila na ovogodišnjoj "Gradionici".

Postavljajući sadržaje uz rub, rad aktivira park i uspješno stvara zvučnu buffer zonu: čuva park, gradi odmak i omogućava nove vrste aktivnosti u parku. Prostor na obodu parka posvećen grafitskoj umjetnosti na dobar način afirmira Vruljicu kao urbani park. Kružna staza postavljena projektom ne isključuje postojeće pješačke koridore.

– Cirkularna vizura parka je izražena, estetski je nenametljiva i neće se vidjeti u odnosu na druge putove. To je s jedne strane suptilan element, ali dovoljno snažan u svojoj funkcionalnosti. Ovo rješenje jedino nudi cjelovito iskustvo parka – rekla nam je Nejašmić Kozina te dodala kako su samo neki dijelovi rada manje ostvarivi. Ipak, ekipa je osvojila prvu nagradu – izlet u Veneciju, odlazak na Biennale Arte 2019.

Pitalo se i građane

S obzirom da javnost također igra veliku ulogu u odlučivanju kakvu Vruljicu želi, postavljena je online anketa u kojoj su građani mogli predlagati i neke svoje ideje i vizije budućeg parka. Nakon javne objave radova, upitalo se i građane kojem bi projektu dali svoj glas. Tako je prvu nagradu publike odnijela ekipa "PLAYSCAPE" (Hana Paleka i Eleonora Popović), koja je predstavila apstraktni sustav stupova koji ulaze u interakciju s postojećim okolišem i omogućuju visoku participativnost korisnika.

Prema mišljenju stručnog žirija, drugo mjesto pripalo je ekipi "STUPbySTUP" (Inka Černić, Andrijana Krpeta, Magdalena Jurišić), koja je upravo stup koristila kao dizajnerski element, čime je omogućena višestruka funkcionalnost i mogućnost realizacije različitih sadržaja.

– S druge strane, stupovi sami po sebi mogu biti prepreka u prostoru i uz smanjenu vidljivost te nepažnju mogu predstavljati opasnost. Ipak, naglašena je participacija građana u kreiranju sadržaja u prostoru te se zadržava postojeće stanje parka s minimalnim intervencijama – rekla nam je Nera Nejašmić Kozina, dodavši da je najveća vrijednost rada vrlo laka integracija s bilo kojim radom radionice. Ova je ekipa za nagradu osvojila ulaznice za Dane arhitekata u Zagrebu.

Treće mjesto žirija osvojili su članovi "VRULJOLINE" (Ivana Kurta, Ante Pirc, Ante Grbić) koji su naglašavanjem nove pješačke okosnice park Vruljica, dobili na kontinuitetu sadržaja, jednostavnosti komunikacije i na novoj urbanističkoj kvaliteti.

Prema mišljenju publike, na trećem se mjestu našla ekipa "STUPbySTUP", dok je drugo mjesto zaslužila ekipa "VRULJOSJETA" (Roko Bajlo, Bartul Janković, Jadranka Vdović) koji su u svojoj viziji ove popularne zadarske zelene oaze, vidjeli i zračni most koji otvara novu dimenziju parka.

Svi su radovi predstavljeni na KvartArtu, te ih građani mogu pogledati sve do završetka festivala, do 22. lipnja.

28. travanj 2024 13:47