StoryEditorOCM
Zadar plusU SKLADU S PRIRODOM

OPG Matulić zadnjih godina uspješno razvija i kozmetičku liniju za njegu lica i tijela: Sve je krenulo od viška slobodnog vremena!

Piše Iva Ivanac
23. veljače 2020. - 17:26

Kao i svaka dobra priča, tako i ova započinje viškom slobodnog vremena, a završava originalnim proizvodom, u ovom slučaju prirodnom kozmetičkom linijom vrijednom divljenja. Riječ je o kozmetičkim proizvodima OPG-a Matulić s Pašmana, u vlasništvu Krste i Ane Matulić, bračnog para s Pašmana koji na otoku živi u skladu s prirodom. Iako je OPG Matulić prvenstveno postao poznat zbog svojih prehrambenih aduta, poput slavnog umaka od čilija “Pašmanera” i “Pašman libre”, aceta od smokava, s kojima osvajaju nagrade na gotovo svakom natjecanju na kojem se pojave, zadnjih godina uspješno razvijaju i kozmetičke linije za njegu lica i tijela.

- Sve je zapravo započelo s proizvodnjom sapuna, a glavnu ulogu u tome imao je višak slobodnog vremena u zimskim mjesecima na otoku. Nisam uopće mislila da ću ostati u tim vodama. Htjela sam napraviti sapune za sebe, obitelj i prijatelje, ali se sve skupa razvilo u ozbiljan biznis, govori nam Ana Matulić, koja je u obiteljskoj manufakturi na sebe preuzela izradu kozmetičkih proizvoda, dok je suprug više posvećen liniji prehrambenih brendova. Ana kaže da je na početku proizvodnje sapuna bilo svakakvih pokušaja, više i manje uspješnih, ali se s vremenom ispraksirala pa ih sada „štanca ko velika”.

- Nakon sapuna na red su došli razni melemi koji nisu previše zahtjevni za proizvodnju. Najpoznatiji je dakako “Pašmanski melem” napravljen od lavande i maslinova ulja - priča nam Ana, koja je malo složeniju kozmetiku počela proizvoditi tek nakon završene edukacije u Parizu. Nakon Pariza nastavila je pohađati privatne radionice kod Mirele Ilenić, poznate farmaceutske tehničarke, fitoaromaterapeutkinje i formulatorice, s 18- godišnjom praksom u svijetu kozmetike i farmaceutske industrije. Ana je počela logikom malih koraka, ali sada sigurno gradi svoju kozmetičku liniju. Danas u ponudi ima kreme Immortelle (krema od smilja za suhu i zrelu kožu), Éternelle (krema od ulja lješnjaka i aloe vere za mješovitu i masnu kožu), EssentiElle (hijaluronski serum za lice i područje oko očiju), Rebelle (kremasti piling od naranče i koštica marelice), Beauty drops (sprej za tijelo i kosu), šampon, razne sapune, meleme i još mnoštvo toga.

- Jedan od najpopularnijih proizvoda je Immortelle, točnije krema od smilja koje je već godinama jako popularno u njezi zrele kože. Beremo ga u svome polju, a od njega radim i macerat za kremu - govori Ana, dodajući kako su žene, ali i muškarci, poludjeli za novim proizvodom. Riječ je o EssentiElle hijaluronskom serumu za lice koji je proizvela prije ljeta.

- Sirovine koje upotrebljavamo za izradu kozmetičke linije su prirodni sastojci iz vlastite proizvodnje, kao što su maslinovo ulje i ljekovito bilje poput smilja, lavande, paprene metvice, ružmarina, kadulje, a od drugih malih proizvođača nabavljamo hidrolate, pčelinji vosak, eterična ulja... One sirovine koje ne možemo nabaviti naručujem preko web shopa od pouzdanih i provjerenih proizvođača - govori Ana, koja ove godine ne planira izbaciti na tržište nove proizvode, nego će se osloniti na postojeće.

- Ove smo godine ipak odlučili poboljšati pogon za proizvodnju kozmetike, pa nam je zima rezervirana za radove. Na taj način namjeravamo unaprijediti i poboljšati proizvodnju - ističe Ana, napominjući kako su njihovi kozmetički proizvodi namijenjeni ženama, ali i muškarcima.

- Ne smatram proizvodnju kozmetike svojim poslom, ona je hobi, život i jedan veliki gušt - poručuje Ana Matulić.

24. travanj 2024 20:15