StoryEditorOCM
Zadar plusPROF. DR. ANTE KOLEGA BAGE O PINU GIERGJI

On je fakin koji će otuđiti četrun na pjaci, sudjelovati u psinama navijača, razbibrigi zadarskih galeba, švercu kartama za kino, ruganju pa makar i na vlastiti račun!

Piše I.Gjergja
22. studenog 2017. - 19:00
pino_giergia9-121114

Čestitke Pinu Giergji za 80. rođendan stižu sa svih strana, a među njima je i jedan od najstarijih i najodanijih navijača KK Zadra, prof. dr. Ante Kolega Bage, čije smo riječi zabilježili.

Pino je jedan između nas Zadrana!

Zaljubljenik u grad koji preko tisuću godina vodi Dalmatinsku Hrvatsku. Običan Zadranin koji je prošao ruševni Zadar i na jedan osebujni način zaljubljenik u njegove oriđine.

Od fakina koji će otuđiti četrun na pjaci, sudjelovati u psinama navijača, razbibrigi zadarskih galeba, švercu kartama za kino, ruganju i nipodaštavanju pa makar bila i na vlastiti račun. Ali poginuti ako treba braneći dostojanstvo i ponos grada koji oblikuje, gradi i stvara ljude.

Pino koji žrtvujući pogibelj u svojoj „žabi" juri po orkanskoj buri na zatvorenoj magistrali ulijeće i izvlači se iz nezgode. I nemalo zatim pobjeđuje za narod kao Hidalgo na konju vraća se svome poslodavcu.

Pino koji igra najbržu košarku i za današnje pojmove, najbrže mijenja ritam, ulijeće u prostor s krila i s beka, nalazi put do koša preko boka i sredine, skok šucom iz polu razmaka i daljine iz položaja koje je nemoguće parirati. S najvećim postotkom ubačaja i izvrsnim proigravanjima.

Pino je ravan Bradliju, Magicu Johnsonu, Poštaru, Pitu Maraviću. Razigravao je velikog Ćosića, zakucavao uz pomoć Petrine i Velebita Vrankovića, punio koševe bravurama Perinčića, Skroče i Jelića, koristio za pobjedu Marka i Mišu Ostarčevića, upošljavao Jeraka, Troskota, Obada, Jurišića, Zubu i Stipčevića.

S Laurom i Velom išao u najbržu kontru na planetu. Nadigravao se u pogađanju s Valčićem, Brunom Marcelićem i Brajkovićem. Stoput pobjedjivao i donio brdo trofeja u vječni grad stariji od Rima.

Sjećam se kada je u zadnjim sekundama istrgao loptu iz ruke suparnika i poentirao autoritativno pogledao suce i sledio im zviždaljku u zubima. Gradu donio opstanak a navijačima neizmjerno zadovoljstvo. To je mogao samo Pino.

Ovaj velikan među koševima sve je to postigao u prvih 80 godina svog života, koliko od njega očekivati još?

Samo pobjede Pino, onda je život slobodan i vječan.

26. travanj 2024 09:14