StoryEditorOCM
Zadar plusPONOVO U FINALU

Novi velebni crtež Zadranina u finalu jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja! Mario Javoran: "Priča koja stoji iza njega posebna je..."

Piše Matea Magaš
3. studenog 2022. - 20:16

Nakon što je prošle godine njegova slika ”Mediterraneo” proglašena najboljom na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo, Mario Javoran ove godine nastavlja istim putem.

Naime, novi crtež ovog talentiranog Zadrana, ”Majke i kćeri Mediterana”, ušao je u finale istog prestižnog natjecanja na kojem je bilo prijavljeno preko pet tisuća radova.

- Moram priznati da sam jako sretan! Ovo je ponovo potvrda da moj rad vrijedi i da ga je struka, koja je na tom natjecanju izrazito kritična, prepoznala – rekao nam je Mario koji je sinoć saznao sretnu vijest.

Nakon sedam mjeseci slikanja, ponosan je što je još jednom pokazao koliko se trud i rad itekako isplate.

- Ovaj vam je posao kao sportski trening: dobro je imati talenta, ali rad je ono što ste izdvaja od drugih. Moj posao izgleda kao bilo koji drugi od osam sati. Samo ideja, i konačni proizvod, ipak su ono što čini veliku razliku na kraju i pokazuje tko zaslužuje biti na vrhu. Da se razumijemo, ima u tom procesu stvaranju puno ljepote... – objašnjava Mario.

Njegov crtež, dimenzija dva metra sa 140 centimetara, našao se u posebnoj kategoriji klasičnog crteža.

- Napravili su zapravo odličnu stvar jer su odvojili razne kategorije, što je, po mom mišljenju, najispravnije jer moj crtež ne ulazi u konkurenciju s, recimo, nekim tko slika apstraktne radove. Zato je ovaj natječaj dobar jer postoje smjernice koje su jasne i ti onda znaš gdje si – istaknuo je Mario rekao nam je te pojasnio priču koja stoji iza ovog velebnog djela.

image

Majke i kćeri Mediterana

Mario Javoran/Slobodna Dalmacija

- Htio sam ispričati priču o odnosu majke i kćeri na Mediteranu. Ta mi je tema, u ovom mom ciklusu djela vezanih uz Mediteran, izrazito važna. Prikazao sam majku kao jarbol, kao nešto što je čvrsto, konstanta života i što drži obitelj na okupu. Kćer je pak uz nju kao jedro koje se želi otkinuti, no uvijek je na kraju uz majku. Zapravo je majka snaga, a kćer ljepota Mediterana – pojasnio je svoj crtež Mario te dodao kako je, kad stvara, ideja ta zbog koje se budi svaki dan.

- Mnoge mi kolege ne vjeruju kad im kažem da stvarno ne crtam radi crtanja. Meni je ono medij kroz koji pokazujem svoje ideje i strast. Vrlo rano sam se odlučio ići na sve ili ništa, doslovno sam stavio karijeru na kocku. Odbio sam mnoge narudžbe jer moj način rada iziskuje jako puno vremena. Za sad ne želim – uz osmijeh skromno govori ovaj mladi, talentirani umjetnik koji je prošle godine ujedno osvojio i Grb Grada, koji predlaže gradonačelnik Branko Dukić.

Rezultate natjecanja saznat će u siječnju sljedeće godine, no prema informacijama koje ima, vrlo je izvjesno da će svoj rad izlagati u New Yorku, Los Angelesu i Barceloni.

- Zbog pandemije, lani sam izlagao samo u Barceloni, a nadam se da me se sljedeće godine neće ništa spriječiti da izlažem u Americi. Bit će to izložba srednje veličine, od nekih 40-tak radova – najavio je Mario.

- Uvijek nastojim svaki element na crtežu tretirati na drugačiji, na poseban način. Neću jednako crtati kožu i na primjer odjeću. Žao mi je što je crtež uvijek nekako u drugom planu. U najgorem je slučaju često tek je priprema za neku sliku. Oni umjetnici koji su se i bavili njime, vrlo brzo bi zastranili. Zanimljivo je kako se kroz povijest slikarstvo razvijalo u svim mogućim pravcima i smjerovima, a crtež je uvijek ostao na liniji i nekim bazičnim rasterima. I dan danas mi je to nevjerojatno i valjda mi je zato najprivlačniji – priznao nam je ovaj nekadašnji student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

26. travanj 2024 23:26