StoryEditorOCM
Zadar plusBIBINJKA I ZAGREPČANKA ZABLISTALE NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU

Nikolina i Ivana šminkom osvojile London

Piše Iva Ivanac
4. lipnja 2018. - 14:05
10__2_.JPG

Dvije Hrvatice osvojile su londonski, a moglo bi se reći i svjetski make-up tron. Ivana Bugarija (31), o kojoj je Slobodna Dalmacija već pisala, te Nikolina Zaninović Kokotović (36) dospjele su u finale natjecanja Make up Factory koje se održalo na londonskom IMATS-u (International Make Up Artist Trade Show), najvećem svjetskom sajmu šminke.

Ivana se u Bibinje vratila s četvrtim mjestom, a Zagrepčanka Nikolina je pokorila London i zasjela na tron!

– Imam osjećaj kao da sanjam. I dalje ne mogu vjerovati da sam pobijedila – priznala nam je Nikolina koja je prvim mjestom osvojila brojne privilegije.

Pet tisuća eura

Uz titulu, na raspolaganju ima i poklon-bon od čak pet tisuća eura koje može trošiti na proizvode Make up Factory, a u suradnji s ovom kozmetičkom kućom lansirat će novu limitiranu make-up kolekciju za koju će raditi i kampanju.

– Iskreno nisam mislila da ću osvojiti prvo mjesto jer nekoliko dana prije natjecanja nisam imala neku veliku inspiraciju. Na natjecanje sam došla s mišlju da opravdam ulazak u finale, a kada sam vidjela modele na kojima ću raditi, look se sam počeo stvarati – kazuje nam Nikolina, dodajući kako je na natjecanju htjela pokazati svoju umjetničku stranu.

Nikolina je završila Rudarsko-geološko-naftni fakultet i samouki je make-up artist, a sudeći po rezultatima natjecanja, očito je prešla granice amaterskog hobija.

– Jednog dana bih se voljela u potpunosti posvetiti samo šminkanju, a nadam se da ću svoj san i ostvariti.
Cure su na natjecanju morale na jednom modelu napraviti dva looka. Na jednoj strani lica napraviti beauty make-up, a na drugoj fantasy make-up.

Specijalne tehnike

– Uz dva looka koja smo na jednom licu morali napraviti, za svaki izgled smo morali koristiti i specijalne tehnike. Beauty izgled je zahtijevao definirane obrve, konture lica te definirane usne – kazuje nam Ivana, dodajući kako su se u fantasy dijelu šminkanja morala upotrijebiti kaligrafija, te pripaziti na prijelaz suhe i mokre šminke.
Iako se dojmovi djevojaka još uvijek nisu slegli, kažu nam kako su izrazito zadovoljne ostvarenim rezultatima.

– Ovo je prilika koja je i meni i Nikolini otvorila brojna vrata u svijetu make-up industrije. Ja se evo već pripremam za iduće svjetsko natjecanje u body paintingu koje će se održati u Austriji, pa tko zna, možda i tu dospijem u finale – zaključila je Ivana.
 

Ne zaboravite zaštitni faktor!
Iako sve žene muku muče ljeti s make-upom i visokim temperaturama, Nikolina nam je okrila nekoliko trikova kako bi ljetni look izdržao nesnosne vrućine.
– Niti jedna žena ne bi trebala zaboraviti nanijeti zaštitni faktor na lice koji sprječava nastanak bora, depigmentacije na licu, te sprječava dubinska oštećenja kože. Kako bi šminka prkosila velikim temperaturama, savjetujem upotrebu baza za lice, i to onih koje su prilagođene za svaki tip kože – govori Nikolina, dodajući kako se ljeti trebamo okrenuti laganijim podlogama ili BB te CC kremama.
– Ako je nekome potrebna jača prekrivnost zbog nesavršenosti na licu, neka na tim mjestima upotrijebi korektor. Kako bi spriječili izgled masnog kapka, potrebno je na oči nanijeti primer i koristiti vodootpornu maskaru – savjetuje Nikolina, dodajući kako se cijeli look može zaokružiti ružem boje usana.

 

Ključ lijepe kože je hidratacija
– Cure, pijte dosta vode! – upozorava Nikolina, naglašavajući kako je za lijepu kožu bitan i hormonalni balans. Zato je higijena iznimno bitna i nitko ne bi trebao ići na spavanje sa šminkom.
– Lice navečer treba vrlo dobro očistiti te nanijeti bogate serume jer se koža najbolje regenerira noću, kada upija sve hranjive sastojke – kaže Nikolina koja svoje lice počinje čistiti s toplom vodom, kako bi se sve pore otvorile, a završava s hladnom vodom.

 

Evo u čemu Hrvatice griješe pri šminkanju
Nikolina ističe kako Hrvatice imaju ružnu naviku stavljanja testera kozmetike direktno na lice. Tako se vrlo lako na usnama može "zaraditi" herpes ili na očima konjunktivitis.
– Griješe i pri odabiru pudera jer ne znaju odrediti ton i podton kože, a puder često zaboravljaju nanijeti na vrat i na uši – kaže Nikolina, dodajući kako joj najviše smeta što većina ljudi ne čisti svoje kistove i spužvice. To je, ističe, glavni izvor zaraze te raznih upala na licu.

 

Što je 'in' ovo ljeto
Već neko vrijeme se u beauty industriji zagovara prirodni look, a naglasak se uvijek stavlja na lijepu, svježu, sjajnu i zdravu kožu.
– Akcent je na ženinoj prirodnoj ljepoti, nikad ne bi trebale slijepo slijediti trendove, nego cijeli make-up prilagoditi crtama lica. Zagovara se prozračna podloga, gdje na površinu kože izbijaju pjegice i madeži – govori Nikolina, dodajući kako su lijepo oblikovane obrve uvijek u modi.
Naglašava kako su za ljeto neizbježni bronzeri koji dodatno osvježe lijepo preplanulo lice. Definitivni hit ljeta su holografski shimmeri te ista sjajila za usne koji se prelijevaju u ljubičastim i plavim nijansama.
– Ako netko želi dodatno naglasiti oči za neki večernji izlazak, "in" je smaragdnozelena boja te plave nijanse poput tirkizne, a oko se dodatno može uokviriti tušem – kaže Nikolina.
03. svibanj 2024 10:53