StoryEditorOCM
Zadar plusSEP SUSREĆE TEHNIČKU

Nekadašnji učenici Tehničke škole razgledali zgradu u kojoj su polazili nastavu prije pola stoljeća

Piše Zadarski.hr
20. prosinca 2023. - 19:26
Nekadašnji učenici Tehničke škole razgledali zgradu u kojoj su polazili nastavu prije pola stoljećaSveučilište U Zadru/

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru danas je u dva termina organizirao događanje „SEP susreće Tehničku: predstavljanje sveučilišnih prostora učenicima i profesorima Tehničke škole“.

Od preseljenja u novu sveučilišnu zgradu primijećen je značajan interes građana kada je riječ o novoj funkciji i izgledu novoobnovljene, nekadašnje Tehničke škole. Kako bi se uspostavila veza s lokalnom zajednicom i oplemenjivanjem sjećanjima bivših učenika i zaposlenika stare Tehničke škole, organizirano je druženje tijekom kojeg su goste upoznali s radom triju odjela.

Nekadašnje učenike, koji su školi pohađali prije pola stoljeća, dočekali su pročelnici triju odjela (Sociologija, Etnologija i antropologija, Psihologija) koji djeluju u zgradi: izv. prof. dr. sc. Valerija Barada, izv. prof. dr. sc. Tomislav Oroz i prof. dr. sc. Nataša Šimić te doc. dr. sc. Danijela Birt Katić, koja je objasnila kako je došlo do ove ideje.

- Željeli smo upoznati profesore i učenike Tehničke škole s prostorom u kojem su nekada bili, a koji je u rekonstrukciji značajno promijenjen, ali mu je ostala obrazovna namjena. I dalje mnogi ljudi ovu zgradu nazivaju „starom Tehničkom školom“ i koliko ja poznajem ljude to će ostati naziv još generacijama. Mi ne želimo da se to sjećanje izgubi, ali smo ipak morali reći da je to sada sveučilišni prostor, pa je on nazvan SEP po odjelima koji su u njemu smješteni, rekla je uvodno Birt-Katić.

Pročelnica Barada rekla je kako je Sociologija ranije bila u lijepoj zgradi na rivi, ali je ovaj prostor mnogo funkcionalniji i nudi bolje uvjete za studiranje. Pročelnik Oroz rekao je da su Sveučilištu važna sjećanja onih koji su ranije bili u prostoru i svakako će ostati u kontaktu s njima radi budućih projekata, dok je Šimić rekla kako će prostor biti još atraktivniji kada se ugradi sva nova oprema.

Nazočni „učenici“ prisjetili su se kada su nekada davno ovu zgradu dijelili s Pomorskom školom, koja je 1969. godine preselila u današnju zgradu uz Znanstvenu knjižnicu.

- Zadovoljstvo nam je vidjeti da je prostor ovako uređen i da je ostao u svrhu obrazovanja, jednoglasno su zaključili.

02. lipanj 2024 03:44