StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: OBNOVIMO ZABORAVLJENO SELO NA VELEBITU

Ne dajmo da prelijepa Matijašica propadne!

Piše L.Burčul
1. rujna 2017. - 22:20
21581_939534239457225_2307671162720323610_n

Na Festivalu „Ritam prirode“ koji će se 9. i 10. rujna održati na Musapstanu u Zadru i koji je primarno okrenut kreativnom druženju u prirodi (streličarstvo, joga, jahanje…), na programu se našla i promocija kratkog dokumentarnog filma „Matijašica“ o potpuno napuštenom velebitskom selu kojega nekolicina entuzijasta želi revitalizirati obnovom kuća i radinosti. Autor filma je zadarski snimatelj i fotograf Boris Zubčić, koji će sa Nevenom Lemićem i fotografom Aleksandrom Bonačićem nakon projekcije objasniti ciljeve projekta i motive snimanja kratkog dokumentarca.

- Ne postoji ni cesta do mjesta Matijašica (neki ga nazivaju Motjašica), već se iz podnožja Velebita, pokraj Šibuljina, krene uzbrdo i penjanje traje oko sat i pol. Selo je prelijepo, mi smo ostali bez daha, a istodobno je teško vjerovati da u takvoj prirodi i takvoj ljepoti kamenih kuća nema doslovno nikoga.Sve je napušteno i zapušteno. Puno smo toga iskrčili. Već dugo planiramo kako bismo mogli revitalizirati to lijepo selo. Ne kažem da će se ikada više stanovnici u njega vratiti, ali obnovljeno selo imalo bi veliki potencijal – kaže nam Aleksandar Bonačić.

Matijašica se nalazi na 360 metara nadmorske visine. Sve su kuće napuštene. Bonačić je napravio seriju fotografija koje nam je ustupio.

- Bio nam je logičan put da krenemo „u potragu“ za EU sredstvima za obnovu kuća, jer je gotovo nemoguće da Hrvatska uloži u napuštenu Matijašicu. Stoga je osnovana udruga, no ispostavilo se da kao udruga moramo biti vlasnici jedne kuće kako bismo mogli aplicirati za EU sredstva… Dakako, nije problem sa stvarnim vlasnicima i papirima, jer je to jako zapušteno i nema interesa za obnovom od strane vlasnika, ali je problem što kuću ipak treba platiti – kaže Bonačić.

To bi bio prvi korak kojim bi se krenulo prema EU fondovima, a o obnovljenoj Matijašici entuzijasti pričaju u superlativima. Osim što bi stare kamene kuće bile izvorno obnovljene pa bi im okućnica i prozorčići procvjetali a mala zdanja dobila izvornu ljepotu i nove krovove, Bonačić nabraja što sve podrazumijevaju pod revitalizacijom mjesta: uzgoj pčela, meda, ljekovitog bilja, bavljenje stočarstvom, proizvodnja sira, maslinovog ulja (u Matijašici postoji mlin)… Mogućnosti su gotovo neograničene, kaže Bonačić, podrazumijevajući da bi tako pitoreskno mjesto bilo idealno i za likovne radionice, glazbene večeri…

- Veliki je broj zainteresiranih kreativnih Zadrana za konkretne poslove u Matijašici i vjerujemo da će to zaživjeti. Nadamo se da će i promocija filma u tome pomoći – zaključio je Bonačić.

26. travanj 2024 09:14