StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: BRAČNI PAR PLETIKOSIĆ IZ ZADRA IMA HIT PROIZVOD

Naše su kamenice otišle čak do Tokija!

Piše Ana Franić
12. studenog 2017. - 23:29
pletikosic1-091117

Bračni par Barbara i Mario Pletikosić prije šest godina odlučili su se za hrabar potez, a to je otvaranje vlastita obrta "Kamen dizajn Mario".

Oni se bave proizvodnjom uporabnih predmeta poput kamenica, mužara, bićerina za rakije, satova, nakita i mnogih drugih – od bračkog kamena. No njihova priča o samim počecima nije standardna.

– Zapravo mi smo bili natjerani na ovaj potez jer smo muž i ja u roku od mjesec dana ostali bez posla. Nastala je panika, s troje školaraca, kreditom, režijama i svime ostalim. Shvatili smo da imamo dvije opcije: bilo je ili ćeš sjesti i plakati sam sa sobom nad svojom sudbinom, ili ćeš jednostavno preokrenuti sve u svoju korist. Odlučili smo pokrenuti svoju tvrtku "Kamen dizajn Mario" jer nikada nismo bili tipovi koji olako odustaju – iznosi nam svoju priču 46-godišnja Barbara, dodajući kako su njihovi proizvodi sada, nakon šest godina, već i prepoznatljivi.

Prvi proizvod koji su napravili od bračkog kamena bila je kamenica po uzoru na stare zadarske kamenice. Barbara kaže kako je veliku ulogu odigrao svekar, koji u svojoj konobi ima kamenicu od oko 200 litara u kojoj svake godine čuva ulje.

– Kamen smo izabrali jer je kao medij super. U jednu ruku je čvrst i jak, pogotovo brački, a u drugu ruku je podatan da od njega možeš napraviti što god poželiš – objašnjava Barbara, ističući kako je od samog početka naglasak na uporabnim predmetima koji nisu klasičan tip suvenira koji ćeš kupiti i držati na stolu ili polici da skuplja prašinu, nego ih se može koristiti u svakodnevnom životu.

Potpora obitelji

Veliku podršku pruža im cijela obitelj, a djeca su im najbolji kritičari i sve što se napravi prođe njihov sud.
Da su njihovi proizvodi prepoznatljivi, najbolje govori i činjenica da su mnogi otišli i izvan granica Lijepe naše, čak i do Tokija. Vrlo često su njihovi satovi i kamenice darovi za službene posjete.

– Teško je izdvojiti jedan najpopularniji proizvod jer svaka sezona nosi svoje, ali uvjerljivo su na vrhu prodaje kamenice jer ih je dosta restorana od Istre do Dubrovnika prepoznalo te naručilo za svoje objekte. Čak četiri naša proizvoda nose oznaku Hrvatski otočni proizvod, a to su mužar i tri vrste bombonijere – govori Barbara, koja izrađuje i nakit čija je baza brački kamen, a uz to koristi i staklo, keramiku i poludrago kamenje.

Kaže kako joj inspiracija sama dođe kada uoči neki detalj i onda na svoj način sve posloži i izradi.
Zanimalo nas je bi li ona nešto promijenila ili drukčije napravila u ovih zadnjih šest godina.

– Ništa ne bih promijenila. Da je netko meni prije šest godina rekao da ću se ovim baviti, rekla bih mu da je lud. A sada smo muž i ja u fazi da smo neustrašivi jer smo toliko toga prošli, i ispred sebe postavimo izazov te imamo dvije mogućnosti, a to je ili ga riješiti ili ne. Vodimo se onom "dok nešto ne probaš, ne možeš ni znati" – za kraj nam kaže Barbara.

27. travanj 2024 11:12