StoryEditorOCM
Zadar plusUDRUGA MLADIH PLOČE I DRAČEVAC

Na rubu grada, ali u centru zbivanja - naši su aduti talijanski bunkeri i tenk iz Domovinskog rata!

Piše Ana Franić
24. travnja 2018. - 15:25
udruga_mladih3-200418

- Vjerojatno smo rijetki koji se možemo pohvaliti da u zadnje vrijeme imamo stalni porast stanovnika. Naša mala mista, Ploče i Dračevac, s jedne strane imaju sreću da su do grada za pet minuta, a s druge strane imaju svoj mir, prirodu i sve ono što krasi male sredine. Nakon deset godina zajedničkog druženja, mučio nas je nedostatak kulturnog i zabavnog sadržaja te smo se odlučili aktivirati i promijeniti to. Tako je nastala Udruga mladih Ploče i Dračevac, objašnjava 25-godišnji Luka Perović, predsjednik Udruge dodajući kako im je želja ljudima dati priliku da se više druže i uključe u zajednicu, žele vratiti stare običaje i tradicije i sačuvati ih za generacije koje dolaze.

Udruga mladih Ploče i Dračevac okuplja oko 20-ak članova, a nedavno je proslavila svoj prvi rođendan. Kako to i priliči, prvi rođendan proslavili su uz veliku feštu, ali povod okupljanja osim rođendanske proslave bio je i otvorenje novouređenog boćališta na Dračevcu.

- U spontanom druženju, shvatili smo da je boćalište na Dračevcu na predivnom mjestu, ali nažalost godinama je bilo zapušteno i nije se koristilo. To je jedino boćalište na Dračevcu i željeli smo ga urediti kako bi se druženja na njemu mogla nastaviti, ali i kako bi povezali cijelu zajednicu. U kratkom roku smo se organizirali i krenuli s uređenjem, govori 25-godišnji Ante Mičić, potpredsjednik Udruge dodajući kako su svi mještani njihovu odluku o uređenju zoga prihvatili objeručke.

Osim otvorenja boćališta i prigodan program, posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnom ukusa mediteranskih šparoga, a do kasnih večernjih sati družilo se uz tradicionalne kartaške igre – trešetu i briškulu.

- Šime Perović naš je omiljenih kuhar koji nas svaki put iznova iznenadi, a on je zadužen za hranu na svim feštama i druženjima. Proglasili smo ga i počasnim članom udruge jer ne znamo što bi bez njega, kaže predsjednik Perović.

Mlada ekipa dugo vremena je razmišljala o tome kako oživjeti i povezati "naša mala mista" pa su tako prošle godine nakon maškara odlučili osnovati udrugu.

- Ljudi se sve manje druže zbog tempa i načina života, ali mi to želimo promijeniti i uz pomoć kvalitetnih manifestacija i događaja oživjeti ovaj dio grada, kaže potpredsjednik Mičić dodajući kako su Ploče i Dračevac svima najpoznatiji po bunkerima koji se nalaze po cijelom mjestu, a oni znaju kako ih iskoristiti.

Između dva svjetska rata, Rapalskim ugovorom današnji prostor Dračevca pripao je Italiji koja je počela izgradnju bunkera, vojnih objekata koji su danas u vrlo dobrom stanju. Nisu sigurni točno koliko ih ima, objašnjava Ante, jer ih je puno kamuflirano pa se teško uočavaju. Poznato je da se bunkeri pojavljuju u spotu Jure Stublića, a nedavno se u polja iza Ploče u malom bunkeru snimalo i par scena filma "General".

- Bunkeri su puni potencijala, ali su obrasli i potrebno ih je srediti. Razvoj turizma na temelju njih nam je jedan od dugoročnih ciljeva jer bi na taj način pozicionirali Ploču i Dračevac kao turističke destinacije koje nude vojni sadržaj. Nijemci i Talijani su nam ciljno tržište jer oni pokazuju izniman interes za vojne sadržaje. Također se na Dračevcu nalazi stari tenk – simbol obrane grada Zadra, objašnjava Luka, predsjednik Udruge.

Iako je Udruga nedavno proslavila svoj prvi rođendan, iza sebe već imaju nekoliko projekata. Tako su organizirali Dalmatinsku večer, Božić na Ploči i Dračevcu, fešte i Maškare.

- Božić na Ploči i Dračevcu započeo je dolaskom sv. Luce koja je dojahala na tovaru u Bunker u Stipčevićima koji je bio ukrašen slamom. Badnjak je bio zamišljen kao druženje, odnosno "Bdjenje" i budnost prije Ponoćke, a zajedničkim snagama okitili smo naše Božićno drvce. Božić u našim mistima završio je realizacijom Zimske večeri na kojoj se igrao turnir u kartama, kuhar Šime spremio je fažol i kobasice, a dobro se zabavilo uz pjesmu. U bunkeru je vladala predivna atmosfera zajedništva i druženja, govori potpredsjednik Ante.

Članovi Udruge mladih Ploče i Dračevac rade punom parom, tako u planu već imaju buduće aktivnosti, izdavanje časopisa, fešte, ali i izgradnja street workouta parka.

Mladi žele napraviti časopis "Naša mala mista" koji bi bio Glasnik Udruge. Putem časopisa će informirati građane o provedenim i budućim projektima, promovirati će se kultura i povijesna značajnost "Naših mista" i grada Zadra, a sadržavat će i edukativnu i zabavnu kompentntu. Plan je da časopis izlazi jednom godišnje.

- Fešta na Ploči održava se početkom ljeta i to je središnji projekt Udruge, a mi ćemo dati sve od sebe da fešta iz godinu u godinu raste te postane prepoznatljiva fešta naših mista. Želimo da fešta na Ploči bude mjesto gdje će svi građani grada Zadra i Zadarske županije moći uživati te osjetiti prve “taktove” ljeta, objašnjava Luka dodajući kako ljeti imaju još jednu kulturno tradicijsku i zabavnu manifestaciju - Dalmatinsku večer.

Dalmatinska večer organizira se sredinom ljeta u čast Gospi Velikoj, a ideja manifestacije je okupljanje mještana i gostiju te druženje kroz tradicijske igre i kušanje dalmatinski jela.

- Najzahtjevniji projekt koji smo si zadali je izgradnja Street workout parka kao mjesto gdje će mladi vježbati, družiti se te osjećati zdravo i progresivno. Kombinacijom javnih i privatnih sredstava želimo napraviti sportske sadržaje namijenjene upravo mladima, za kraj nam govori Luka.

26. travanj 2024 06:41