StoryEditorOCM
Zadar plusDIO 3.TUNA, SUSHI&WINE FESTIVALA KOJI NIJE BIO JESTIV

Na origami radionicama se zaigrali zadarski mališani

Piše Zadarski.hr
6. veljače 2017. - 09:57

Danas se vještina origamija upotrebljava u nano kirurgiji, koristi se također za svemirska istraživanja ili projekte NASA-e, a nešto od te tradicionalne vještine s modernom izvedbom izrade likova i modela od papira koja je u Japanu nacionalna umjetnost – predstavljeno je tijekom trećeg „Tuna, Sushi & Wine festivala“. Četverodnevne radionice za djecu i mlade, ali i ne samo za njih, u Arheološkom muzeju Zadar održala je hrvatska umjetnica origamija Sanja Srbljinović Čuček iz Zagreba. Ovo joj je, kaže, bio drugi i radosni dolazak na TSWF.

„Bila sam oduševljena mogućnošću da Zadrane ponovno poveden u zemlju modernog origamija. Zato sam jednom prilikom na pitanje što mi se najviše sviđa kod tradicionalnog origamija, rekla – moderni!“, kaže Srbljinović Čuček objašnjavajući kako ju je origamiju privukao suvremeni razvoj izrade koji preferira skulpture, znanost ili umjetnost. Origami je davno prestao biti isključivo dio japanske tradicije; on je danas jednako razvijen u Italiji, Mađarskoj ili Poljskoj. Od papira se može napraviti sve i može se početi bilo kada, a najbolji primjer je slavni origami majstor Akira Joshizava koji je od standardnih 200-tinjak modela uspio napraviti 50 tisuća najrazličitijih modela od običnog papira, kartona, folije ili hamera. No, to je sve bilo još „jučer“.

„Svatko od nas je nekad savio papir i napravio brodić, avion ili raketu, a to je origami koji smo imali u djetinjstvu. Moderni origami sutra će biti kirurško pomagalo, a to je nemoguće bez odraslih osoba“, ističe hrvatska umjetnica origamija koja je napravila i maštovitu porciju od sushija. Predstavljajući grad iz kojega dolazi i usmjerenje prema znanosti, Srbljinović Čuček prigodno je napravila i origami slavnog profesora Baltazara. Sve su to mogli vidjeti polaznici njezinih radionica, o čemu gospođa Sanja kaže:

„Oduševljena sam interesom mladih! Bilo je grupa koje su me oduševile entuzijazmom, pa očekujem kako će u Zadru procvjetati origami grupe. Možda se u početku to neće toliko vidjeti, jer će se ideje dijeliti među prijateljima, ali jednog dana prerast će u origami klub. Ako su Zadrani dobri u jedrenju, ne vidim zašto ne bi bili izvrsni i u origamiju“.    

26. travanj 2024 08:51