StoryEditorOCM
Zadar plusZASLUŽENI USPJEH

Na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju, Decanteru, vina Zadarske županije ostvarila vrhunske rezultate: zlato ide Degarri i Bori!

Piše MGM
8. srpnja 2021. - 14:10

Na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju, Decanteru, na kojem se ove godine prijavilo rekordnih 18.094 vina iz 56 zemalja, Zadarska županija konačno je prepoznata te svrstana na svjetsku vinsku kartu! Odličnim ocjenama mogu se pohvaliti dvije vinarije našega kraja, a to su Degarra i Bora.

Vinarija Degarra osvojila je najveći broj bodova koje je jedno vino iz Zadarske županije do sad dobilo, baš kao i prvo zlato. Naime, za svoje novo vino, simboličnog naziva Degarra Garageist Bili 2016., osvojili su čak 96 bodova te se tako plasirali na sam vrh najbolje ocijenjenih hrvatskih vina na Decanteru, naravno, nakon platinastih, kakvih je troje iz Hrvatske i imaju 97 bodova.

- Zamislite, nemamo još etiketu, ali imamo zlato – smije se Mate Pestić, jedan od vlasnika, dodajući kako su ostali zaista ugodno iznenađeni osvojenim medaljama.

- Iskreno, očekivali smo da ćemo nešto osvojiti, ali ovo je nadišlo sva naša nadanja! Zaista smo presretni i ponosni jer se još jednom pokazalo kako se težak trud i rad zaista isplate – ističe Pestić, naglašavajući kako njihov novi Garageist posebno vino što su svjetski stručnjaci odmah prepoznali.

- Ovo je vrlo ozbiljno bijelo vino s posebnom svježinom. Macerirano je, barikirano, s izražajnim tercijarnim aromama. Ovim putem moram zahvaliti našoj partnerici i vrsnoj enologinji Dragani Šulentić što je i ovog puta bila dovoljno hrabra i spremna na izazove te je zapravo ovo zlato potvrda njezinom umijeću – ističe Pestić dodavši kako ovakvog ozbiljnog bijelog vina ima vrlo malo na domaćem tržištu.

image
Mate Pestić i Supruga Marina s ponosom ispijaju svoje vino koje se okrunilo zlatom
Privatni Album

Osim zlata, osvojili su i srebro za prvi zadarski pjenušac, Primo Brut, dok su se njihovi Rosé i Pošip okitili broncama.

- Ovo potvrđuje kako se vinari i vinogradari našeg kraja uče gospodariti područjem, baš kao i podrumarstvu te smatram kako je ovaj rezultat odličan vjetar u leđa svima za daljini razvoj vinarstva u Zadarskoj županiji - zaključio je Pestić.

S njim se slaže i vlasnik vinarije Bora, Antonio Žuža, čiji je Pošip osvojio zlato.

- Vjerujem kako je ovo naše područje zaista posebno, ako ne i predodređeno za vinogradarstvo. Naši se pak vinogradi nalaze na jedinstvenoj poziciji: smješteni su u zadarskom zaleđu, okrenuti prema Velebitu. Upravo zbog vjetra, često bure po kojoj smo i nazvali našu vinariju, naša vina imaju posebnu mineralnost – ističe Žuža koji je zbog odličnih komentara vjernih klijenata poslao na ocjenjivanje upravo Pošip.

image
Vina bora imaju i poseban omot
Vina Bora

- Zanimljivo je kako je riječ o najsjevernijem hrvatskom pošipu koji je nagrađen zlatom. On zapravo nije autohtona sorta zadarskog zaleđa, već je više vežemo za jug Dalmacije. Ja jesam očekivao neku potvrdu našeg rada, osobito zbog odličnih kritika koje smo za njega dobili, no ovakvom se rezultatu zaista nisam nadao – komentirao je te dodao:

- Ovo je samo pokazatelj da možemo i da moramo gurati naprijed. Pohvalio bi ovim putem trud naše enologinje Nikoline Paleke koja je ključna karika u stvaranju naših vina – zaključio je Žuža.

Dodajmo ovome kako su hrvatski vinari osvojili su 254 medalje na ovogodišnjem Decanteru, što je 28 više nego prošle godine: tri platine, osam zlata, 80 srebra te 163 bronce.

PLATINA

• Bire Defora Grk 2018. – 97 bodova

• Benvenuti San Salvatore Muškat 2015. – 97 bodova

• Zure Pošip 2019. – 97 bodova

ZLATNE MEDALJE

• Degarra Garageist Bili 2016. – 96 bodova

• Bora Pošip 2019. – 95 bodova

• Testament Tribidrag 2018. – 95 bodova

• Fakin Malvazija Istarska 2020. – 95 bodova

• Cattunar Collina Malvazija Istarska 2017. – 95

• Crvik Vilin Ples Cabernet Sauvignon-Merlot-Plavac 2017. – 95 bodova

• Vinolog Éclat Plavac Mali 2013. – 95 bodova

• Vina Laguna Castello 2017. – Festigia

image
Popis zlata na Decanteru
Screenshot
25. travanj 2024 04:09