StoryEditorOCM
Zadar plusLUCIA ĆELIĆ

Maturantica Gimnazije Franje Petrića ostvarila 100-postotni učinak na eseju iz hrvatskog jezika: "Kad se uči i radi, ništa nije teško"

Piše Božana Sviličić
21. srpnja 2022. - 10:34

Maturantica Gimnazije Franje Petrića iz Zadra Lucia Ćelić ostvarila je 100-postotni učinak na eseju iz hrvatskog jezika, čime se našla među učenicima koji su najbolje riješili ovogodišnju državnu maturu.

Mlada Zadranka, učenica škole čiji su učenici lani, uz još dvije hrvatske gimnazije, postigli najbolje rezultate na državnoj maturi, briljirala je na interpretacijskom eseju o "Patnjama mladog Werthera" Johanna Wolfganga Goethea. U uspjehu joj je, kaže skromno, među ostalim, pomogla nevolja, jer je svu lektiru potrebnu za državnu maturu pročitala tijekom "lockdowna".

– Tada sam sve pročitala dok smo bili na online nastavi zbog korone, a posebno sam proučavala "Werthera". No zapravo, najveća zasluga za ovakav uspjeh pripada profesorici Nikolini Stulić jer smo se baš oko eseja dosta pripremali i vježbali. Malo je bilo treme u početku, jer do tog jutra nismo znali što će biti i kako, no kada sam vidjela da sam dobila "Werthera" odmah mi je bilo lakše – kaže Lucia kojoj su "Patnje mladog Werthera" na koncu donijele – radost. Iako joj je književnost oduvijek bila ljubav, ipak se odlučila posvetiti medicini, pa je upisala Medicinski fakultet u Rijeci.

image
Jure Miskovic/Cropix

– Književnost mi je ljubav, a medicina nešto čime se oduvijek želim baviti. Još kao mala proučavala sam medicinske časopise, uvijek me to posebno zanimalo, i to je posao koji želim raditi. U isto vrijeme sam uzbuđena, ali me i malo strah odlaska u nepoznato, no mislim da će sve to dobro proći – veli 18-godišnjakinja koja je prije toga u gimnaziji sve razrede prošla odličnom ocjenom, a često je osvajala odlična mjesta na natjecanjima iz hrvatskog jezika.

– Ok, nije baš sve bilo "pet nula", ali prošla sam sve razrede odličnim. Mislim da kad se uči i radi ništa nije teško, a i riječ je stvarno o super školi i odličnim profesorima. Mislim da je sve lakše kada su profesori u redu – poručila je Lucia. Do odlaska na Medicinski fakultet u Rijeci gdje će graditi budućnost vrijeme će posvetiti svojim omiljenim aktivnostima – čitanju knjiga, sviranju klavira, druženju s prijateljima, te odlascima na kupanje.

image
Jure Miskovic/Cropix
06. svibanj 2024 21:09