StoryEditorOCM
Zadar plusCHEFS AT SEA U FOŠI

Maštoviti i vješti Švicarac spojio je za nas u Dalmaciji nespojive namirnice i složio u najmanju ruku atraktivno i - iskreno - odlično jelo!

Piše Mario Vuksan
14. lipnja 2023. - 12:57

Restoran Foša je i ove godine bio sudionik multilokacijskog gastronomskog eventa Chefs at Sea međunarodne Udruge restorana JRE u kojem u osam primorskih restorana u Hrvatskoj, članova te udruge, gostuju chefovi isto toliko restorana iz kontinentalnog dijela Europe te kuhaju za stol sa samo osam gostiju.

U Foši je u utorak navečer gostovao Siggi Tschurtschenthaler, vlasnik i chef restorana Adler u švicarskom gradu Flasch nedaleko Zuricha. Riječ je o malom gourment restoranu sa tek 25 mjesta u kojem se pripremaju prvenstveno jela švicarske gastronomske baštine pa se chef Siggi i u Zadru predstavio takvim jelima.

Doduše, već je u prvom jelu, sashimiju od lososa, Švicarac pokazao da je sklon globalnom trendu fuziranja različitih gastronomija pa su na tom tanjuru jedino špageti od krastavca bili njegov ‘izum‘ i, valjda, švicarski običaj. Mango i marakuja, ma kako jelo bilo delikatno, to sigurno nisu. Slijedila je vrhunska marinirana pa pečena prepelica sa smrčcima, bijelim pitomim šparogama i stapkama rabarbare, te iznenađujuće dobar crni rižot. Švicarski kuhar je izostavio meso sipe, iskoristio tek njezino crnilo, umiješao u gotovo jelo obilnu količinu parmezana te jelo zaokružio s grilanim mesom iz repa škampa i landricom pancete.

Poput spužve mekane ploške pečene teletine sa sitnim kockicama povrća zalivene s demi glace umakom na četvrtom su se na tanjuru udružile s – kuhanom lignjom na kolutiće. Maštoviti i vješti Švicarac spojio je, tako, za nas u Dalmaciji nespojive namirnice i složio u najmanju ruku atraktivno i, iskreno, odlično jelo. Za kraj, s desertom Siggi nije komplicirao pa je iznio tradicionalni švicarski kolač – jako zašećereni souffle s jagodama s kojim se odlično složio Kozlovićev Momjanski muškat.

Uparivanje vina s jelima gostujućeg kuhara odlično je odradio Fošin somelijerski tim pa su, uz ostalo, na stol stigli i vinski biseri poput mnogo sortne kupaže Dvorca Belaj Blend "The End“, Galićev prirodni rizling iz 2015. odležan u amfori i Korakov crni pinot "Stari trsi“.

Gastro event Chefs at Sea istodobno je u Dalmaciji održan u šibenskoj konobi Pelegrini, murterskoj Boba i restoranu dvorca Lešić Dimitri na Korčuli, a događaj je podržala i sufinancirala Hrvatska turistička zajednica. Kompletna ekipa restorana Foša je i ovog puta, iako je restoranska terasa ovih lipanjskih dana stalno puna uglavnom stranih gostiju, sjajno odradila domaćinstvo švicarskom chefu i servis relativno zahtjevne večere.

image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
image
Bojan Bogdanić/Restoran Foša/
27. travanj 2024 17:52