StoryEditorOCM
Zadar plusUZOR NAJMLAĐIMA

Kruno Simon, Jelena Veljača i Josip Pavić među prvima pročitali slikovnicu "Legenda o Kreši"

Piše Zadarski.hr
26. studenog 2023. - 12:44

Prije nekoliko dana naš najtrofejniji košarkaš i velikan Hrvatskog sporta Krešimir Ćosić navršio bi 75. godina. Tom prigodom u Kaptol Boutique Cinema održana je promocija slikovnice ‘Legenda o Kreši’.  Opuštena i obiteljska atmosfera vladala je kino dvoranom gdje su se prisutnima obratili Josip Pavić - državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta, Ana Ćosić Pajurin - predsjednica Udruge Dani Krešimira Ćosića, te Vitomir Spasović, urednik i tekstopisac slikovnice.

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

‘Drago mi je da smo se okupiti povodom 75. rođendana moga oca i sretna sam da ga obilježavamo slikovnicom o njegovim skromnim počecima i djetinjstvu, ali i o uspjesima koje je, uz neupitni sportski talent, postigao srcem i ustrajnošću’  - rekla je Ana Ćosić Pajurin, zahvalivši Hrvatskom olimpijskom odboru na inicijativi i financiranju ovog projekta. 

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

‘U slikovnici možemo vidjeti kako se nekada skromnije živjelo te kako su igrači dobivali neudobne, često broj premale platnene tenisice koje su značile više od igračkog ugovora, one su bile priznanje da dobro treniraš i poticaj da budeš još bolji. Nadam se da će djeca kroz slikovnicu shvatiti da ne trebaš imati najskuplje tenisice da bio prihvaćen u društvu i da bi nešto postigao te da prava snaga vrhunskih sportaša leži u njihovom srcu. A kroz rad Udruge pokušavamo prenijeti tu poruku najmlađima koristeći tatu kao uzor koji personificira upravo ta načela’ - poručila je Ćosić Pajurin.

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

Josip Pavić, koji je i sam ostavio trag u vrhunskom sportu, nadovezao se na tenisice kao simbol nečega što je i on kao mladi igrač iščekivao. ‘Nama je to bila najveća nagrada. Nije bilo sve dostupno kao danas. Iščekivali smo nove dresove koji su predstavljali tu konačnu potvrdu našeg truda i vrijednosti.‘

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

Uz obitelj Ćosić i prijatelje u pratnji obitelji i djece, među uzvanicima koji su uživali u animiranom prikazivanju slikovnice bili i brojni poznati iz svijeta sporta i javnog života: Stojko Vranković, Dubravko Šimenc, Krunoslav Simon, Marko Tomas, Danko Cvjetičanin, Davor Pejčinović, Jelena Veljača, Željka i Ivan Fattorini te mnogi drugi. 

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

Vitomir Spasović, urednik slikovnice naglasio je kako je bitno da se djeca bave sportom. ‘Mi kroz rad Udruge Pokret izdajemo razne knjige i slikovnice s temom sporta za djecu. Želja nam je animirati djecu da se više bave sportom pogotovo u svjetlu sve češće pretilosti kod djece i mladih. Kada sam dobio poziv iz Hrvatskog olimpijskog odbora da izradimo ovu prvu slikovnicu o nekom košarkašu, bio sam oduševljen. Naravno znao sam tko je Krešimir Ćosić kao i moja cijela generacija ali mladi ne znaju i kroz priču sam htio prenijeti te njegove početke iako je bilo iznimno teško odabrati iz brojnih Krešinih zapisa sabranih u autobiografiji Igraj, vjeruj živi! priču koja će u tako malo stranica moć pretočiti veličinu njegova života.Trebao bi napisati barem 30 slikovnica.‘

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

Krešimir Ćosić rođen je 26.11.1948. u Zagrebu. Njegov život ostavio je neizbrisiv trag u Hrvatskoj kroz njegovo sportsko djelovanje kao igrač i trener te kao zamjenik veleposlanika Hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu tijekom domovinskog rata. Grad Zadar mu se u petak, 24.11. odužio proglašenjem Počasnim građaninom, dobio je posthumno i 1995. Nagradu za životno djelo grada Zadra, 1985. dobio je Plaketu Grada Zagreba, dobitnik je nagrade Franjo Bučar za životno djelo, reda Kneza Branimira, odlikovanje redom Danice, prvi je Hrvat koji je ušao u košarkašku kuću slavnih, proglašen je jednom od 50 najboljih košarkaša Eurolige, ušao je u Utah košarkašku kuću slavnih i košarkašku sveučilišnu kuću slavnih, HRT ga je proglasio najboljim sportašem prošloga stoljeća. 

image

Legenda o Kreši

Filip Popović/Slobodna Dalmacija

Ali ono što je uvijek bitno istaknuti kod Kreše - bio je čovjek velikog srca i zaraznog osmjeha koji je činio svijet boljim. Neka djeca nađu uzor u njemu. 

 

27. travanj 2024 18:16