StoryEditorOCM
Zadar plusOBNOVA BAŠTINE

Kompleks bivšeg Samostana sv. Nikole za 30 mlijuna kuna postat će moderan međunarodni centar za podvodnu arheologiju: Evo kako će izgledati...

Piše M. Gugić
28. rujna 2020. - 19:55

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru raspisao je javnu nabavu za građevinske radove zaštite, obnove i revitalizacije bivše crkve i samostana sv. Nikole te rušenje bunkera koji se nalazi u sklopu prostora oko crkve.

Gotovo 30 milijuna kuna vrijedan projekt najvećim je dijelom financiran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak, odnosno 15 posto, sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija.

- Mi smo ugovor potpisali još u svibnju, a sad je došao na red natječaj za izvođače radova koji će biti otvoren mjesec dana. Kad se dogovorimo s najpovoljnijim ponuđačem, od potpisivanja ugovora imamo 19 mjeseci za završetak projekta izgradnje i obnove. Nakon toga slijedi opremanje novih prostora, posljednja faza je razvoj novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja. – pojasnio nam je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Mladen Pešić koji je dodao kako je svrha projekta obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole, s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanoga broja posjetitelja kulturne baštine.

image
Obnova Crkve sv. Nikole
Mcpa

- Realizacijom ovog projekta Zadar će dobiti obnovljenu monumentalnu građevinu u povijesnom dijelu grada te će obogatiti kulturnu ponudu jer će novoobnovljeni kompleks biti otvoren za turiste. Projektom je obuhvaćeno uređenje više prostorija odnosno zgrada: prijemna zgrada s knjižarom, dormitorij s tri sobe za studente odnosno sudionike raznih tečajeva, multifunkcionalni paviljon. Najopsežniji radovi odnose se na crkvu sv. Nikole jer uključuju stroge konzervatorske kriterije kojih se moramo držati – istaknuo je Pešić. Obnovljena crkva služit će tako za koncerte, izložbe, a možda i za vjenčanja s obzirom da je njena unutrašnjost vrlo atraktivna.

image
Mcpa

Inače je Međunarodni centar podvodne arheologije u Zadru, razvijajući i šireći najsuvremenije metode istraživanja u podvodnoj arheologiji, konzerviranju i restauriranju, obuci i razmjeni znanja, postao važno žarište tih aktivnosti u ovom dijelu Europe te zbog toga ima značajnu regionalnu dimenziju s težištem na zemljama srednje i jugoistočne Europe, ali i šire sredozemne regije. S obzirom na karakter arheoloških nalaza i nalazišta, često surađuju sa zemljama cijele Europe te drže tečajeve za strance koji su vrlo posjećeni. Obnovom će Centar zasigurno dobiti na još većoj kvaliteti i priznaju na međunarodnoj, ali i svjetskoj razini.

Projektne aktivnosti:
  • Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu - građevinski radovi zaštite, obnove i revitalizacije nepokretnog kulturnog dobra upisanog u registar kulturnih dobara
  • Opremanje novih prostora Međunarodnog centra podvodne arheologije u Zadru
  • Razvoj novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja
  • Promicanje horizontalnih načela
  • Upravljanje projektom
  • Promidžba i vidljivost
27. travanj 2024 07:22