StoryEditorOCM
Zadar plusKAKO SE MALA OTOČNA ZEMLJA DOMOGLA LIGE PRVAKA?

Jedan zadarski stručnjak sudjelovao je u najvećem sportskom uspjehu u povijesti Malte!

6. rujna 2017. - 11:00

U austrijskom Linzu koncem kolovoza, jedan Zadranin i jedan Splićanin sudjelovali su u jednom od najvećih sportskih uspjeha u povijesti Malte! Luxol St. Andrews je prvi malteški klub koji se plasirao u glavnu rundu UEFA-ine Lige prvaka u futsalu, na klupi im je bio poznati splitski igrač, sada trener Frane Despotović, a kondicijski ih je pripremio zadarski stručnjak Alan Sinovčić.

-Na Malti vjerojatno još slave i piju i ne mogu vjerovati što im se dogodilo, ovo je najveći uspjeh malteškog sporta, kaže Sinovčić objašnjavajući kako je došlo do suradnje zadarsko-splitskog dvojca:

-Radio sam s legendom hrvatskog futsala Mićom Martićem kada je "Alumnus" bio prvak države i on me se sjetio i preporučio me Frani kada je njegov "Luxol" postao prvak Malte. Frane je tražio da mu za UEFA Futsal Cup omoguće kondicijskog trenera. Tako sam otišao na Maltu i tamo proveo četiri sjajna tjedna. Bila je velika vrućina i još veća vlaga, naporne i teške pripreme, ali sve nam se vratilo u Austriji gdje smo pobijedili "Linz", "Maccabi" i makedonskog prvaka "Shkupi" i s gol razlikom 20:6 otišli u drugu rundu. Sjajan rezultat, na Malti su svi oduševljeni, kaže Alan.

Sinovčić pojašnjava da u malteškom prvaku, osim pet domaćih igrača, igraju trojica Hrvata, dva Brazilca, jedan Srbin i jedan Rumunj, ali su samo stranci profesionalci.

-Malta je prekrasna zemlja koja živi od turizma, imaju nisku stopu nezaposlenosti, pristupačne cijene, ljudi dobro žive. Valletta me podsjetila na Dubrovnik. Tih mjesec dana na Malti mi je bilo jedno sjajno iskustvo. Tamo je dosta Srba i Makedonaca, brzo sam u kafiću počeo pozdravljati s "dobar dan". Uvjeti? To je strašno, imali smo fenomelane uvjete, smještaj, dvoranu, sve! Profesionalnošću i organizacijski su jako daleko ispred nas, zanima ih samo kako i koliko radiš i to je to. Kada bismo mi imali njihovu profesionalnost i organizaciju, a naš talent – bili bismo svjetski prvaci u svemu! Strašno je što su naše futsal igrače i stručnjake više cijene u svijetu nego u Hrvatskoj, dodaje Sinovčić.

Možda o tome govori i ovo: Sinovčić je prije dvije godine u Bukureštu bio predavač na UEFA-inom seminrau o kondicijskoj pripremi u futsalu, a na pitanje s koliko klubova radi u Zadru, odgovara ovako: S nula! Radi individualne treninge, a samo povremeno angažiraju ga neki klubovi iz Zadra i Zagreba.

-Zadar? Volio bih da se u Zadru pokrene ozbiljan futsal klub. Imamo strašno puno talenta i jako dobrih igrača, ali tu priču netko organizacijski treba započeti. Uvjeren sam da bismo vrlo brzo došli u vrh europskog futsala, procjenjuje Sinovčić.

Maltežani su 15. listopada glavnu rundu Futsal Cupa trebali igrati u Zagrebu, s "Nacionalom", francuskom prvakom i još jednim klubom koji tiže iz kvalifikcija, ali ih je UEFA "preselila u Rumunjsku.

Hoć li tamo biti i zadarski kondicijski trener?

-Ne znam još, sinoć sam razgovarao s predsjednikom kluba, ali se oko toga još nismo dogovorili, zaključuje Alan Sinovčić.

 

Frane Despotović: Alan je znalac i profesionalac – nadam se da će ostati s nama!

 

Osim Grbeše, Penave i Perkovića kao igrača, pečat "Luxolovom" uspjehu dali su i trener Frane Despotović i njegov pomoćnik Željko Aničić, pa je s kondicijskim trenerom Alanom Sinovčićem, kompletna struka malteškog prvaka – hrvatska!

-Senzacionalan uspjeh, ovo im je prvi put da su stigli ovako daleko. Uspjeli smo sklopiti vrhunsku priču, ali sada nas čekaju zahtjevniji protivnici. Mada smo mi svoju senzaciju već ostvarili i nemamo više nikakvog pritiska, ipak ćemo se boriti, sada smo svjesni svoje snage. Volio bih da Alan bude s nama, on je prvi na popisu mojih želja i da je ovisilo o meni – ne bi se ni vratio iz Austrije u Hrvatsku već bi produžio na Maltu. Znalac je, profesionalac, smiren čovjek, jako puno nam je pomogao. Nadam se da će i u listopadu biti s nama, kaže Frane Despotović.


 

30. travanj 2024 03:55