StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO&FOTO: ZADARSKI REPER PJEVA TRAP I IMA NOVI SINGL "TUŽAN"

Iza nadimka Rizla krije se Marino Jureško: Roditelji me podržavaju, ali ne očekujem od njih da im se sviđa moja glazba"

Piše I. Ivanac
14. studenog 2019. - 12:40
juresko_marin11-051119

Neke dane budem tužan,
prespavam sve do sutra,
obuzela me je tuga,
ma sve je to do juga... 

Stihovi su ovo pjesme "Tužan", novog singla zadarskog "trepera" u usponu, Marina Jureška. Vjerojatno se pitate što je pobogu sada "treper"?!

"Trap" je izraz nastao u Atlanti, a opisuje mjesto gdje se droga nabavlja i preprodaje. Upravo je život na takvim mjestima začetnicima ovog žanra poslužio kao inspiracija za njihove tekstove. U glazbenom smislu trap je vrsta rapa nastalog 90-ih godina na jugu Sjedinjenih američkih država kojeg, uz pomalo teške tekstove o siromaštvu, nasilju i drogi, koju karakterizira posebna melodija, kombinacija hip-hopa, plesne glazbe i duba. Zbog toga je traper, reper koji pjeva trap!

Marino je u glazbenom svijetu napravio nekoliko prvih koraka. Dosad je objavio desetak pjesama (Plave svinje; Odgovorni narko; Skalinada; Fidije;...), a nedavno je na svom Youtube kanalu, koji nosi naziv "rizla_traper", izbacio novu pjesmu koja već ima nekoliko tisuća pregleda. Do radijskih postaja još se nije probio, a očekuje i prve pozive za neki koncertni nastup. Trenutno mu je na prvom mjestu obrazovanje jer u Splitu studira na Građevinskom fakultetu. Ali glazba mu je, moglo bi se reći, glavni i jedini hobi u koji ulaže sve ono vrijeme koje ne provodi za knjigom. U svijet muzike uskočio je još u osnovnoj školi kada je počeo svirati akustičnu gitaru.

- U glazbenu školu nisam mogao ići jer mi je za njen upis bilo prekasno, ali sam zato sam počeo svirati akustičnu gitaru. Kasnije je na red došla i električna gitara, a kratko sam bio u rock bandu s kolegama iz škole. Nažalost, nismo se proslavili jer smo imali samo tri nastupa, smije se naš 22-godišnji sugovornik koji tvrdi da od malih nogu gaji ljubav prema glazbi.

- Ljubav za glazbu je oduvijek bila u meni. Zadnjih pet godina radim svoju glazbu i učim se produkciji i mix & masteringu preko interneta. Prešao sam u trap tek zadnjih godinu - dvije jer je to glazba koju sam tada i počeo slušati. Ljubav za domaći trap mi je pobudila zagrebačka grupa KUKU$, koja je na ovim prostorima jedna od najpoznatija po trapu, priča nam Marino i pokušava svojim riječima objasniti što je trap.

- Trap je nastao kao evolucija klasičnog repa, a ima drugačiju matricu, stil repanja (takozvani flow) se razlikuje, a često se i zapjeva makar uz pomoć autotunea. Na kraju krajeva, sve to i dalje spada u hip-hop. Trap je u svijetu trenutno najpopularniji žanr. Sve je teže objasniti što spada u trap, a što u pop glazbu zbog toga što drugi žanrovi posuđuju elemente koji su se prvo koristili samo u trap muzici, objašnjava Marino i otkriva nam odakle dobiva inspiraciju za svoje tekstove.

Sadim bilje ali nemam vrt/ Imam meda đabe, nedam krt/ Al za svog brata nisam škrt/ Pokosim lajnu kao travu srp... pjeva Marino u „Plavim svinjama”.

- Prvo na računalu kreiram muziku, a onda smišljam tekst i melodiju ovisno o glazbi. Inspiracija može doći od bilo kuda, iz života, okoline, priča koje čujem, filmova koje pogledam... Stvarno iz bilo čega. Do sada su tekstovi nastajali iz zabave, u njima se proteže humor i imaju neku "hood" (kvartovsku) tematiku. No, buduća glazba koju budem stvarao može biti drugčijeg zvuka i tematike, sve ovisi kako budem raspoložen, smije se Marino koji se u javnosti krije iza nadimka "Rizla". Kaže da se iza nadimka "Rizla" ne krije neka posebna priča, već da mu je ta riječ zvučala kao nadimak nekog kvartovskog lika, što je na koncu odgovaralo i žanru glazbe koju stvara, a stvara je iz svoje spavaće sobe. 

- Za raditi glazbu danas potrebni su samo laptop i mikrofon. Također je poželjno imati akustično tretiranu prostoriju za snimanje glasa. U programu prvo radim beat (ritam), onda slažem rime i melodije glasa koje odgovaraju muzici. Glazba nastane jako spontano i bez nekog velikog planiranja, govori Marino koji najveću podršku u stvaranju glazbe ima od svoje obitelji, iako od njih ne očekuje da vole trap.

- Od početka ima podršku roditelja, brata, sestre i ostale rodbine i to prije nego što sam uopće počeo raditi trap. Od njih ne očekujem da vole trap pošto se muzika i tekst dosta razlikuju od onog na što su navikli, ali podršku imam, smije se Marino koji se u budućnosti definitivno želi profesionalno baviti glazbom. Hoće li to i u budućem vremenu biti trap ili neki drugi žanr, ne zna. Time se, govori nam, ne želi ograničavati već jednostavno uživati u glazbi koju stvara...

 

27. travanj 2024 12:26