StoryEditorOCM
Zadar plusMAČAK U LONDONU NAJBOLJI U HRVATSKOJ

Iz tiska izašla slikovnica: autorica i ilustratorica je Anna Tesla, 12-godišnjakinja iz Starigrada!

31. ožujka 2017. - 00:10
slikovnica4-300317

Anna Tesla ima 12 godina i napisala je priču. Otkrila nam je, nakon dužeg razgovora, zašto su u priči glavni „junaci“ jedan mačak i grad London:

- To su moja dva neostvarena sna. Želim imati mačku i znam da je neću nikada dobiti, moji nisu protiv životinja ali u kući ne žele mačku. A London… O tom gradu sam toliko čitala, toliko sam slika gledala… - kazala nam je Anna.

Zašto misliš da nikada nećeš vidjeti London?

- Ne znam, ne vjerujem u to…

Bila bi to možda i obična ćakula sa 12-godišnjom djevojčicom da njezina priča nije dospjela u Karlovac, na državno natjecanje „Moja prva knjiga“, gdje je izabrana za najbolju priču te je potom i tiskana.

- Ništa nisam očekivala. Na natjecanje je došla 781 priča iz cijele Hrvatske. A onda su zvali školu da sam dobila prvu nagradu – priča nam Anna koja živi u Starigradu pokraj Zadra. Anna je posebna i stoga što je cijelu svoju priču ilustrirala. List po list. Manirom profesionalnog školovanog crtača, slikara. Kao prvonagrađenoj, njezina priča je tiskana, izišla je u izdanju „Kalibre“, udruge za promicanje kulture čitanja iz Karlovca. Slikovnica je velika, sa izvanrednim crtežima u boji, tiskana je u 300 primjeraka i može se naći u prodaji.

Annina mentorica i profesorica hrvatskog jezika Andrijana Milovac, koja je ilustriranu priču poslala na natječaj u Karlovac, kaže da su iz Karlovca najprije zvali Annu da osobno dođe kako bi se najprije uvjerili da je ona sama, bez ičije pomoći, nacrtala sve poslane ilustracije.

- To nije čudno, jer su crteži uistinu nevjerojatni. Anna je otišla u Karlovac sa roditeljima i vrlo brzo je tamo utvrđeno da sve crta sama. Nakon nekog vremena objavljene su nagrade: od 781 priče iz 210 osnovnih škola, osam ih je prvonagrađenih, a među njima je naša Anna Tesla jedina iz cijele Zadarske županije. Nagrada je bila tiskanje slikovnice. Na dodjeli nagrada književnica Sanja Pilić nije krila oduševljenje Anninim djelom. Jako smo ponosni na nju – rekle su Annina mentorica Andrijana Milovac i ravnateljica OŠ Starigrad Jadranka Marasović.

Anna sa nama nije puno pričala. Ne voli se hvaliti. Pričali smo o mačkama i o Londonu, o sadržaju njezine slikovnice i svemu što je mačak u Londonu doživio.

- Spojila sam u jedno ono što najviše volim. Mačku i London. I crtala sam ih. Tako je nastala slikovnica. Jednostavno.

Anna, tvoja je slikovnica tiskana, u javnim je knjižnicama, posuđuje se, čita… Imaš 12 godina, ne misliš da je to veliki uspjeh?

- Ne znam. Crtam oduvijek. Nacrtala sam stotine crteža Londona. I mačaka. Bilo je logično da se te dvije moje ljubavi, zapravo dva neostvarena sna, spoje u jedno. London je u mojim očima poseban. Neprekidno sanjam kako šetam njegovim ulicama.

Imaš li kući nekog drugog ljubimca, kad već ne možeš imati mačku?

- Imam. Hrčka i činčilu.

Činčilu?

Da, zove se Artur. Hrčkica se zove Nina.  

Tvoj mačak iz slikovnice vidio je cijeli London, čak i kraljicu?

- Da, i ostao je u Londonu. Pročitajte slikovnicu pa ćete ga razumjeti – rekla nam je 12-godišnja spisateljica i ilustratorica iz Starigrada Anna Tesla.

 

KNJIŽEVNICA SANJA PILIĆ O SLIKOVNICI „MAČAK U LONDONU“:

- Neočekivan tekst o jednom pustolovnom mačku sigurno je najoriginalniji koji je stigao na natječaj. Vedru, dobro osmišljenu, pomalo nadrealnu priču o mačku prate isto tako odlični crteži. Vješto i dinamično ilustriran tekst podsjeća na crtani film, a kadar s prtljagom u avionskoj luci zbilja je nenadmašan. Mačak živi punim plućima u svim sekvencama kroz razigranu i živahnu liniju autorice Anne Tesla. Pritom se upoznajemo i s londonskim znamenitostima koje je Anna vješto dočarala. Odličan spoj crteža i priče. Čestitke! – stoji u tekstu Sanje Pilić tiskanom na stražnjim koricama Annine slikovnice.

27. travanj 2024 18:43