StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANKA MAJA PERINOVIĆ (18) NAJBOLJA JE HRVATSKA BICIKLISTICA

Htjela bih studirati medicinu i trenirati biciklizam, možda ću zbog toga napustiti Hrvatsku!

Piše Ana Franić
4. ožujka 2018. - 22:08
perinovic7-270218

Maja Perinović je 18-godišnja maturantica Gimnazije Franje Petrića u Zadru i iza sebe ima već 16 osvojenih državnih medalja u biciklizmu, od čega devet zlatnih, pet srebrnih i dvije brončane medalje! Kao kruna njenom radu, stiglo je i priznanje Hrvatskog biciklističkog saveza koji ju je proglasio najboljom biciklisticom Hrvatske u kategoriji muškaraca i žena u prošloj godini.

- Nastup u reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2016. godine i na Europskom prvenstvu prošle godine u Danskoj zauvijek će mi ostati u sjećanju. U Kataru sam osvojila 17. mjesto i to je bio najbolji rezultat ženskog biciklizma u Hrvatskoj. U Danskoj sam se natjecala u konkurenciji 90 najboljih cura iz cijele Europe, a osvojila sam deseto mjesto, na što sam najponosnija jer to nije bilo lako postići, priznaje Maja koja je sa svojim postignućima najuspješnija natjecateljica Biciklističkog kluba Zadar.

Biciklizmom se Maja počela baviti sasvim slučajno. Kao dijete nastavila je stopama roditelja i bavila se rukometom. Biciklizam, kaže, nije baš bio logičan izbor, ali što će, zaljubila se...

- Mama Lada i tata Romano su bili rukometaši i prije sam trenirala rukomet. Ali tata mi rekreativno vozi biciklu i kada sam vidjela kako utrke funkcioniraju svidjelo mi se. Prije sedam godina došla sam u BK Zadar, probala, napravila trening i, evo, zadržala se, kaže Maja dodajući kako joj je klub kroz tjedan dana riješio svu potrebnu opremu i tako je sve krenulo.

Majina oprema sastoji se od bicikle, sprinterica, biciklističkog dresa, kacige, rukavica i posebnog sata. Trenira šest do osam puta tjedno ovisi o sezoni, a ponedjeljak je uvijek dan za odmor.

- Tijekom godine imamo različite trening. Zimi kad nemamo utrka radimo osam puta tjedno, od čega je dva do tri puta u teretani. U prosjeku trening traje između dva do četiri sata, a odvozim od 40 do 120 kilometara, govori Maja dodajući kroz smijeh kako na brzini radi tako da ide za trenerom koji bude na motoru.

Maja u klubu nema suvozačica, tako da je vrlo često "blažena među muškarcima".

- Biciklistica u Hrvatskoj nema baš puno, a u klubu ima samo još jedna, ali ona ima 12 godina i tek je na početku tako da ja treniram uglavnom s momcima, kaže Maja priznajući kako laganog treninga nema, a upala mišića odavno joj je nepoznat pojam.

- Izgleda da su mi se mišići toliko navikli na biciklu tako da više nemam upale mišića, sa smješkom objašnjava.

Natjecateljska sezona traje od početka ožujka do listopada, a dužina trke ovisi o prepozicijama koje se odrede. Prošle godine, ova simpatična maturantica nastupala je kao juniorka gdje su trke bile od 60 do 90 kilometara, a sada je seniorka i letvica se podiže, tako da će po utrci voziti i preko 100 do 120 kilometara.

Godišnje se u Hrvatskoj organiziraju četiri državna natjecanja, objašnjava Maja, a discipline su ciklokros (kombinacija vožnje bicikle i trčanje koje često uključuje i nošenje bicikle), kronometar (vožnja na vrijeme), brdsko prvenstvo i kup natjecanje.

- Prošle godine sam u juniorkama osvojila tri od četiri discipline, na ciklokrosu sam bila druga. Ove godine sam pobijedila u ciklokrosu kao seniorka što mi je prva seniorska državna medalje i prva za zadarski klub, kaže Maja koja nastupa za hrvatsku biciklističku reprezentaciju od 2015. godine.

- Specijalnost su mi ravne cestovne utrke koje završavaju sprintom jer sam prirodno izdržljiva i eksplozivna. Oko Zadra nema baš brda, tako da tu disciplinu i nemam gdje vježbati, ali bez obzira na to prošle sam godine osvojila prvo mjesto, govori Maja koja slobodno vrijeme najrađe provodi sa svojim prijateljima.

Treninzi i škola, kako to usklađuješ?

- Mnogo izostajem zbog utrka i priprema, ali profesori imaju razumijevanja i izlaze mi u susret. Uspijem sve stići jer odgovaram po dogovoru, kaže Maja.

Maturantica si, jesi li razmišljala o faksu?

- Željela bih studirati medicinu, ali problem mi je kako uskladiti biciklizam i faks. Možda pauziram sljedeću godinu i u potpunosti se posvetim biciklizmu, ali još to ništa nije sigurno.

Majina želja je nastupiti na Olimpijskim igrama, ali ima jedan veliki problem zbog kojeg će morati otići van granica Lijepe naše.

- Za pravo nastupa na OI moram biti plasirana među 100 najboljih na utrkama Svjetskog kupa, a na tim utrkama mogu nastupati i skupljati bodove samo kao natjecateljica profesionalnog kluba kojeg u Hrvatskoj nažalost nema. Tako da bodove kod nas ne mogu sakupljati. Od ranije imam ponudu iz Ljubljane za prelazak u klub, a možda odem i u Italiju u kojoj je biciklizam među jačim sportovima te paralelno upišem fakultet. Ovog ljeta ću donijeti odluku gdje i kako ću nastaviti karijeru - odgovara Maja. Sjedne na bicklu i ode na trening. Do Zemunika...

 

28. travanj 2024 19:11