StoryEditorOCM

HRVATSKA POLUPODMORNICA OTPLOVILA NA MALDIVE - U jednom su je trenutku pratila četiri morska psa!

Piše PSD.
22. travnja 2016. - 15:40
MladenPehardaiZoranLisica.JPG
Inovativna polupodmornica hrvatske proizvodnje, koja kratkim brodskim turama razgledavanja podmorja već obogaćuje turističku ponudu na više od 30 lokacija duž Jadrana, nedavno je otplovila i na daleke Maldive! Riječ je o

prvom prekomorskom izvozu biogradskog brodograditelja Agene Marin, čiji je prepoznatljivi, crveni SemiSUBMARINE za 12 putnika otkupila maldivska tvrtka Universal Enterprises za potrebe svog turističkog resorta na otoku Kuramathi - javio je proizvođač.

Nakon što je polupodmornica u dijelovima prevezena u 40 FT HC brodskom kontejneru do Maldiva, djelatnici Agene Marin dočekali su je na licu mjesta te je u tri dana sastavili u lokalnom brodogradilištu. Uslijedilo je i stručno osposobljavan posade koja će njome upravljati.

- SemiSUBMARINE smo prvi put vidjeli na sajmu plovila u Dusseldorfu prošle godine i odmah nam se svidjela. Uskoro očekujemo prve ture u Kuramathi Resortu, a u planu je i nabava dodatnih polupodmornica za naše druge
lokacije na Maldivima, najavio je direktor Silver Sandsa Hussain Thoufeeq, inače sestrinske tvrtke Universal Enterprisea zadužene za vodene aktivnosti. Tako se u lepezi dosadašnjih vodenih sadržaja maldivskog Kuramathi Resorta, poput ronjenja, jedrenja ili sportova na vodi po prvi put našla i jedna izletnička usluga s “hrvatskim potpisom”. SemiSUBMARINE će u ovom ronilačkom raju omogućiti gostima razgledavanje spektakularnih prizora koraljnih grebena sa suhe pozicije udobnih sjedala u trupu polupodmornice.

- Kada sam tek započinjao graditi polupodmornicu, maštao sam da je jednom isporučim na ovakvo mjesto. Naime, podvodni svijet Maldiva je toliko bogat i šarolik, da se neprekidno izmjenjuju jata riba, kornjače, raže, a vidljivost doseže dubinu od 15 metara. U jednom trenutku su uz podmornicu plivala četiri morska psa, što je za nas s Jadrana bio zaista nesvakidašnji prizor, svjedoči direktor Agene Marin Mladen Peharda.

Vijest o dolasku SemiSUBMARINE-u na Maldivima se tako brzo proširila, da je istu podmornicu odlučila otkupiti i konkurentska maldivska tvrtka Best Dives, a dopremanje plovila za ovog naručitelja je već u pripremi.

Inače, Agena Marin se već pet godina bavi proizvodnjom ovih zanimljivih radnih brodica, koja nude drugačiji vid izleta za turiste – vremenski kraći i sadržajno bogatiji izleti, koji kroz velike staklene površine omogućuju uživanje u ljepotama podvodnih krajolika na oko metar i pol dubine, ali i panoramsko razgledavanje obale s palube. Polupodmornica je namjenjena za goste svih dobnih skupina, a dosad se uglavnom nudio model za 12 putnika.

Novitet u ponudi Agene Marin je “veći brat” SemiSUBMARINa s kapacitetom od čak 55 osoba, koji će se već idući mjesec naći u moru. Prvi naručitelj “55-ice” je obitelj Mrišć s Otoka Krka, koja već uspješno radi s dvije manje podmornice, a na treće i veće plovilo su se odlučili kako bi odgovorili rastućem interesu velikih turističkih grupa za ovim atraktivnim sadržajem.

M.K.

 

28. travanj 2024 12:30