Arhiva Jutarnjeg lista
Posljednjeg četvrtka u mjesecu svibnju, chefovi Eric Ripert and José Andrés najavili su dan 25.6. kao Bourdain Day. Homage čovjeku i njihovom prijatelju, čiji bi 63. rođendan bio na ovaj dan, ima za cilj i nakon smrti poznatog chefa zbližiti njegove fanove iz cijelog svijeta. Anthony Bourdain, čije je ime postalo poznato nakon izdanja njegovih knjiga ''Kitchen Confidential'' i ''A cook' s tour'', te koje je postalo svakodnevni pojam zbog planetarno popularnog putopisno-gastronomskog serijala ''No reservations'', bilo je ono osobe koja je omogućila svima da preko tv-ekrana upoznaju ne samo gastronomiju neke daleke zemlje, već njenu povezanost s političkim, sociološkim, i kulturološkim aspektima mnogih destinacija. Anthony Bourdain bio je chef, ali je svoj otisak ostavio kao antropolog, čiji su ulasci u stotina kuhinja diljem svijeta objasnila hranu kao najširi pojam koji povezuje ljude iz svih krugova života, a upravo s hrvatskom gastronomijom upoznao ga je Mate Janković, piše Dobra hrana.
"U svakoj zemlji ima “sidekicka”, vodiča koji ga vodi i upoznaje s kulturom prehrane te mu na vrlo neobičan, gotovo gonzo način otkriva gastronomske tajne. U Hrvatskoj je ta čast pripala meni. Sve je počelo jedne noći u sitne sate kad sam se vratio kući i upalio kompjuter da pregledam svoju Facebook stranicu. Među pristiglim porukama tipa “kako da napravim štrucu od janjeće glave” ili “daj mi recept za paštu sa salsom hitno” bila je i jedna ovakvog sadržaja: “Bok, ja sam Phillip Boag i producent sam emisije ‘No Reservations s Anthonyjem Bourdainom, sljedeći mjesec dolazimo u Hrvatsku, jesi li zainteresiran za suradnju?” U gluho noćno doba, nakon nekoliko pića s društvom, prva pomisao koja ti padne na pamet je: nisam toliko cugao... OK, netko me j..e, ovo mora da je Punk’d. Odmah sam googlao lika i stvarno, na moje čuđenje, ali i radost, tip je bio real deal. Nakon nekoliko mailova i jednog telefonskog poziva dogovorili smo se da ću ja voditi Anthonyja kroz Hrvatsku. Nakon što smo dogovorili sve s Igorom Nolom iz Mainframe Productions, koji je producent “fixer” na lokaciji, sve je bilo spremno za dolazak Anthonyja i ekipe." u jednom članku za Jutarnji list opisao je Mate Janković.
Srdjan Vrancic / CROPIX
Tako će hrvatsko izdanje Bourdain daya biti upriličeno u epicentru paške gastronomije hotelu-vinariji-restoranu Boškinac na inicjativu mlade i talentirane novinarke Hane Čičić koju su objeručke podržali Boris Šuljić (vlasnik Boškinca) te Mate Janković (poznati hrvatski chef).
Fabio Šimićev
“Bourdain je osoba zbog koje sam i počela pisati. Zaista ga cijenim i beskrajno sam mu zahvalna na gastronomskom nasljeđu koje je ostavio iza sebe i uz kojeg sam imala prilike doći u doticaj s raznim gastronomijama svijeta!” izjavila je Hana.
Konoba Boškinac pod vodstvom Borisa Šuljića i chefa Mate Jankovića pripremat će jela koja je sam Bourdain imao prilike jesti prije sedam godina, poslužit će vina koja redovito odnose titule onih najboljih iz Hrvatske, a sve će upotpuniti dobra glazba i pitoreskni ambijent.
Zeljko Grgic / CROPIX
“Sjećam se kako smo mu poslužili salatu od divljih šparoga i jaja, fritaju od suhe hobotnice (štokalj) i fažol salatu s rikolom, janjeću toćadu i makarune, janjeće tripice, pečenu hobotnicu s povrćem te izbor paških sireva za kraj. Budući da nema šparoga, malo ćemo modificirati meni, a ne sumnjam kako će Mate svojom kreativnošću dodatno upotpuniti cijelu priču.” izjavio je Boris Šuljić.
Osim uživanja u specijalitetima s kojim žele proslaviti život i rad čovjeka koji je obilježio svjetsku gastronomsku scenu, oni koji se nađu 25. lipnja u Boškincu imat će priliku čuti i kako je to izgledalo iza kamera prilikom snimanja epizode ''No reservations: Croatian Coast''. Cijena druženja je 250 kn, a ono uključuje aperitiv, večeru čiji će detalji biti objavljeni uskoro, glazbu s potpisom, dobru atmosferu i nezaboravno druženje s ljudima koji će dati još jednu dimenziju višeslojnom Anthonyju Bourdainu.
''Ako niste bili ovdje, vi ste idiot. Ja sam idiot!'' britkim govorom izjavio je Bourdain za svog boravka u Hrvatskoj, a ovo je dobra prilika da ga oživimo u jelima i priči, iako će u našim srcima živjeti zauvijek, piše Dobra hrana.