StoryEditorOCM
Zadar plusDODIJELJENA "NASMIJEŠENA SUNCA"

Gradonačelnik Dukić: sad nam je najveći izazov postići suživot turista i građana na Poluotoku, moramo sačuvati tu posebnost zadarskog turizma!

Piše M. Kalajžić
20. prosinca 2017. - 15:26
nasmijeseno_sunce22-201217

Već 15. godinu za redom dodijeljeno je Nasmiješeno sunce, priznanje zadarskog gradonačelnika u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, turističkim zajednicama županije i grada, te Udruženja obrtnika Zadar, za uspješno provedenu turističku sezonu, koje je ove godine upriličeno u Koncertnoj dvorani obnovljene Kneževe palače.

- Turizam jest naša najrazvijenija gospodarska grana koja omogućuje ubrzano zapošljavanje, investicije i gospodarski rast uopće. Naš grad svoj turistički potencijal dokazuje na izuzetno zahtjevnom tržištu. Stižu nam svake godine brojna domaća i međunarodna priznanja struke, gradu, tvrtkama, pojedincima. Uostalom, imamo i novi Turističko-informativni centar u obnovljenoj palači Cedulin, imamo i novo kulturno središte u Kneževoj palači, uskoro kreće obnova Providurove palače, uređenje Muraja, a zadarski su bedemi ove godine dio svjetske baštine pod okriljem UNESCO-a. Sve su to projekti koji upućuju na dinamičnu i profesionalnu turističku destinaciju. Ali smo i pred novim izazovima. Jučer sam imao prigodu razgovarati s jednim od župnika na Poluotoku koji upozorava kako je sve više apartmana, ali i zato i sve manje obiteljskih domova za blagoslov. Upravo zato prvi je izazov postići suživot i ravnotežu između turističkog i obiteljskog života. Čitav je niz mjera kojima gradska uprava to provodi, navest ću tek posljednju koja se odnosi na novi sustav korištenja javnih površina. Suživot građana i turista je moguć, ali riječ je o procesu kojim treba upravljati uz zahtjevno sudjelovanje svih. Našem gradu trebaju novi hotelski kapaciteti, treba nam i privatni smještaj više kategorije, ali prije svega trebaju nam stanovnici. Ono što našu destinaciju čini posebno prilvačnom, a kazuju to i sami posjetitelji, je upravo osjećaj gosta kako je došao u svoj drugi dom, lako uspostavljanje kontakta i lako uspostavljanje tog zadarskog đira i ritma života... S lakoćom uspjevaju živjeti tih nekoliko dana poput nas. I to im je doživljaj koji im ostaje u sjećanju. A upravo taj doživljaj dio je vas nagrađenih i svih vaših kolega, čiji ste danas predstavnici. Vi ste, rekli bi u HTZ-u, ključ uspjeha u turizmu – kazao je gradonačelnik Branko Dukić čestitajući svim dobitnicima na priznanjima uz želju da zadarski turizam ostane svoj, izvoran i poseban u svojim jedinstvenostima.

Priznanje za najbolji restoran „HARBOR“ Cookhouse & Club, Contra d.o.o. primio je Dejan Marković, najbolji caffe bar je kavana „RED POINT“ vlasnice Sanja Zorić koja se gradonačelniku odužila lijepom slasticom urađenom u obliku kamene kuće, najbolja konoba je „ALAVIJA“ na Silbi vlasnika Saše Predovana, nagrada za najbolji noćni bar ove godine nije dodijeljena, ali je izabran najbolji novi suvenir „HIA – Hobby I Adore“ za kolekciju Feel Zadar koje su preuzele tri autorice: Ana Stipić Radulović, Iva Martinović i Helena Kolega.

Najljepše uređeni izlog trgovine je DIMMES d.o.o. drniška tradicija, Prodavaonica 6, priznanje je preuzela Vedrana Vidaić. U kategoriji najuređeniji vrt nagrađen je vrt obitelji Špralja. Sada vrt održava kćer Elena Špralja – Saldini u čemu joj pomaže Dražen Gusar koji je primio nagradu. Najuređenija benzinska postaja je Crodux, nautičko-kopneni benzinski servis u luci Gaženica, priznanje je preuzela direktorica Draga Antić.

Najbolja turistička vodička je Vlatka Pehar Matić, najbolja kuharica je Ivka Petrović iz restorana Taverna i Stipe, a najbolji konobar Luka Šimičević iz cafe bara Toni, dok je najbolja prodavačica Nada Špoljarić iz kvartovskog dućana Bakmaz. Najbolji policajac je Zlatko Benčak, najbolja djelatnica turističke agencije Iva Bencun, a najbolji čistač Ivica Pilipović.

Posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2017. godine dodjeljena su VAKANZA SP&M FIESTIVAL 2017. (Borut Gatara), „Almayer“ Art & Heritage Hotel (Irina Bakija i Vjekoslav Bobić) i reporteru Nove TV Šimi Vičeviću.
Svečanost dodjele „Nasmiješenog sunca“ uveličali su učenici Glazbene škole „Blagoje Bersa“.

 

Luka Šimičević, najkonobar: Hvala svima, jedva čekam Badnjak na Četiri kantuna!
- Nisam očekivao priznanje, ima zbilja puno dobrih konobara u gradu Zadru i puno ugostiteljskih objekata. Stvarno mi je velika čast, dugo sam na istom mistu, kod Četiri kantuna i čast mi je dobiti nagradu među svim tim konobarima. Spletom okolnosti, počeo sam se baviti ovim poslom još 2002. godine u baru Tiffany na Relji. Tamo sam dvije godine stekao iskustvo i od onda 2005. godine sam u Tonija na Četiri kantuna. Do dan danas sam ostao u istom lokalu. Zadar je mali grad pa me svi znaju, osobito naši stalni gosti koji godinama dolaze u isti kafić. Za konobarski posao neki kažu da je težak, meni je ugodan jer radim s dobrim ljudima i zadovoljan sam. Ova je turistička sezona bila dobra i čini mi se da je svaka iduća sve bolja i bolja što je dobro za Zadar. Najviše bih volio izdvojiti feštice i tradicionalni Badnjak koji je svake godine tradicijski velika fešta u kafiću pa mu se i ja veselim.
- Ove godine Badnjak pada u nedjelju?
- Pada u nedjelju, ali to ništa neće prominiti. Zadrani drže do tradicije pa će ostati onaj poznati šušur – kazao nam je najbolji zadarski konobar Luka iz cafe bara Toni.
02. lipanj 2024 03:45