StoryEditorOCM
Zadar plusWORLD CHEESE AWARDS

Gligorin Paški sir i Liburjan dobitnici su Super Gold priznanja u Norveškoj

Piše KM
7. studenog 2018. - 20:58
direktor Šime Gligora i tehnolog Milan Oreškovićdirektor_Sime_Gligora_i_tehnolog_Milan_Oreskovic

Hrvatski sirevi i ove su godine među najboljim sirevima cijelog svijeta. Najveće svjetsko natjecanje sireva World Cheese Awards održano je ove godine u norveškom Bergenu 3. studenog, a bila su prijavljena čak 3472 sira iz 41 zemlje svijeta. Točno 235 sudaca iz 30 zemalja mirisalo je, degustiralo i ocjenjivalo sireve te im dodjeljivalo brončane, srebrne, zlatne, i najprestižnije, Super Gold medalje.

Ove godine Sirana Gligora osvojila je osam medalja od kojih su najznačajnije upravo Super Gold, a osvojili su ga dva sira - Paški sir i Liburjan, što su ujedno ovogodišnja najveća priznanja za hrvatske sireve.

- Ovo je još jedna u nizu potvrda kvalitete naše sirane na koju smo iznimno ponosni. Super Gold priznanje ovoga puta dobila su sva naša sira, Paški sir i Liburjan. Posebno mi je drago što je Liburjan prepoznat, riječ je o našoj inovaciji, relativno novom tvrdom siru na tržištu spravljenog od mješavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Sada je među 78 najboljih sireva svijeta! Iz godine u godinu Paški sir je u svjetskom vrhu, a već nekoliko godina dobiva i trofej kao najbolji sir Istočne i Centralne Europe.“ – kazao je Šime Gligora, direktor Sirane Gligora napomenuvši kako ovakve nagrade otvaraju prostor za plasiranje sireva na inozemno tržište.

28. travanj 2024 20:46