StoryEditorOCM
Zadar plusNAPRAVILI ‘BZVZ‘

Gimnazijalci Franje Petrića su osmislili projekt ‘Bez zavrzlama voznog reda Zadra‘ i njime s ‘Liburnijom‘ riješili nedostatak autobusnih linija

Piše L.Burčul
9. ožujka 2022. - 15:22

- U sklopu građanskog odgoja razgovarali smo o problemima koji muče naše učenike i jedna je učenica kazala da, ako na kolodvoru ne „uhvati“ autobus u 14 sati, kući stigne tek u 18 sati. Drugim riječima, povezanost naše škole lokalnim autobusnim linijama bila je nedovoljna i odlučili smo se time pozabaviti. Tako je počeo cijeli projekt, koji je realiziran na najbolji mogući način, u suradnji s „Liburnijom“ – kazala je profesorica Vera Motušić, koja je, sa prof. Dubravkom Radman, bila mentorica u projektu u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića. Projekt problematike javnog prijevoza nazvan je „Bez Zavrzlama Voznog reda Zadra“, ili skraćeno 'BZVZ'.

Iako na prvi pogled nevelik problem, kroz razgovor u sklopu građanskog odgoja ispostavilo se da lokalni „Liburnijin“ autobus, nakon što prođe oko Borika i ukrca učenike iz Ekonomske škole, ne može primiti i učenike iz Gimnazije Franje Petrića koja se nalazi kod Sfinge. Osim toga, gimnazijalcima iz Franje Petrića nije odgovarao ni termin kada je autobus prolazio.

- Učenici nisu mogli nakon nastave stići na svoje izvanškolske aktivnosti, što je veliki problem. Mnogi idu na treninge, u Glazbenu školu ili na neku drugu aktivnost. Ako u školi imaju sedam sati, taj dan nisu mogli stizati. Stoga smo napravili projekt i njime se obratili „Liburniji“ – kazala je prof. Motušić, pojasnivši da su kroz projekt učenici istražili Konvenciju o pravima djeteta, Obiteljski zakon, Zakon o socijalnoj skrbi te se bavili zakonima vezanim za obrazovanje i Europski parlament.

- Uvidjeli su važnost i nužnost aktivnog sudjelovanja svih tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, ustanova i organizacija civilnog društva u svrhu zaštite i promocije prava djece, uzimajući u obzir interes djeteta kako bi se ovaj problem riješio. Istražili su također tko je nadležan za problem prijevoza u Zadarskoj županiji te se direktno pismeno obratili odgovornome prijevozniku, tvrtki Liburnija. Dogovoreno je da će u ključnim vremenskim intervalima ili prolaziti više linija autobusa ili da će se uvesti samo linija za naše učenike, ovisno o procjeni koje bi rješenje bilo najprimjerenije našoj situaciji – istaknula je prof. Motušić.

image
Prezentacijski pano

Naš projekt, kazala je mentorica, nazvali smo 'BZVZ' kao akronim za 'Bez Zavrzlama Voznog reda Zadra'. Prvo što učenicima padne na pamet jest popularna skraćenica za „bez veze“, tj. promašenu, pogrešno zamišljenu situaciju. Međutim, taj pojam podrazumijeva i „ostati bez veze“, što je u našem slučaju doslovan opis našeg problema. No, naš projekt je sve samo ne bez veze jer se trudimo pronaći rješenje ne samo za naše probleme nego i za probleme velikog dijela našeg lokalnog društva, istaknula je mentorica.

Direktor „Liburnije“ Edvin Šimunov je rekao da mu je projekt 'BZVZ' izvanredan primjer kako se stvari mogu lako riješiti, komunikacijom, predstavljanjem problema, umjesto kritikama.

- Imali smo razne kombinacije; u prijepodnevnoj smjeni bi prošao još jedan autobus s obzirom da je prvi bio prepun, a u poslijepodnevnoj smo duže vrijeme imali čak jedan kombi-bus na raspolaganju. Umjesto njega šaljemo sada „normalni“ autobus u vrijeme kada učenici izlaze sa nastave. Njihov sat građanskog odgoja gdje su iznijeli ovaj problem i kroz rad na projektu naučili puno toga, zaista je dobar primjer. Što je najvažnije, problem kojega su imali su riješili – kazao je Šimunov.

U projektu su sudjelovale učenice Nia Motušić, Marta Rogoznica, Ema Budija, Maruša Mikecin, Leonarda Ćurić, Hana Tudor, Dora Kralj, Amelie Coldeboeuf, Laura Šalina, Maja Magaš, Karmen Hrboka, Katarina Puhov i Matija Knežević.

27. travanj 2024 11:15