StoryEditorOCM
Zadar plusTZ GRADA ZADRA

Gastro-razglednica Zadra predstavljena brošurama za turiste za koje je tekstove pisao gurman i novinar Mario Vuksan

Piše M.K.
28. ožujka 2023. - 17:02

Turistička zajednica grada Zadra objavila je brošuru na tri jezika: hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, u kojoj se predstavlja "gastronomska osobna iskaznica” Zadra.

Varoški finger food, srdela hraniteljica Jadrana, hobotnica ispod peke i ostala jela pod pekom, mlada janjetina s ražnja, tuka, mišanca, šparoge, bob, artičok, jela na žlicu, vina zadarskih vinara, likeri i rakije, kolači, smokve, tune, riba s gradela, uzgojena riba, dagnje, lignje, crni rižot, škampi, grdobina, brudeti, iška keramika, bakalar, zadarski tartuf, paški sir, pašticada, divlji zec na lovački, pulastar, jetrica veneziano, maslinova ulja... sve se to tekstovima zadarskog gurmana i novinara Marija Vuksana i odličnim fotografijama Filipa Brale i Bojana Bogdanića širi iz brošure zamišljenim okusima i mirisima, šaljući na taj način gastronomsku razglednicu Zadra u svijet, temeljenu na namirnicama, a ne restoranima ili recepturama za pojedina jela.

Vuksan se već dokazao zapaženim reportažama o zadarskoj gastronomiji koji su zadnjih godina objavljivani na web stranicama Zadar Travel. U brošurama su zastupljeni nešto drugačiji tekstovi koje je urednik izdanja Ivica Nevešćanin prilagodio tako da budu informativni, ali da opet gosta ili domaćeg čovjeka u neposredno ispričanom doživljaju kroz karakteristične namirnice upoznaju s gastronomskim osobitostima Zadra i svemu onome što se može pojesti i popiti u brojnim restoranima koji se u Zadru sve više vraćaju izvornoj spizi, ali i specifičnim jelima koja se kuhaju u zadarskim kućanstvima, bilo da se radi o svakodnevnoj dnevnoj trpezi ili posebnim blagdanskim izdanjima. Grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.

- Brošura je izišla u tiraži od četiri tisuće primjeraka na hrvatskom jeziku, isto toliko u engleskoj varijanti, te oko tisuću verzija na njemačkom jeziku, s tim da postoji mogućnost širenja na druge jezike. Brošure smo poslali na 3,500 adresa iznajmljivača i to na hrvatskom i engleskom jeziku, zajedno s uskršnjom čestitkom, tako da dobiju brošuru kod kuće te se i sami informiraju o eno-gastro mogućnostima u Zadru. Bilo bi dobro da ih stave u svoje smještajne jedinice tako da i gosti dođu do njih. Brošure će se moći uzeti i u Turističkom informativnom centru, a postoji mogućnost i dotiskavanja izdanja prema potrebi – kazao je Ante Galić iz TZ grada Zadra.

25. travanj 2024 23:43