StoryEditorOCM
Zadar plus200 GODINA

Evo kako će izgledati nova Medicinska škola na Relji, ove godine su krenuli u provođenje dva velika europska projekta vrijedna 90 milijuna kuna!

Piše Promo
26. kolovoza 2020. - 20:46

Zadarska Medicinska škola ove godine slavi 200 godina od osnivanja, a baš u ovoj godini započinju provoditi dva velika europska projekta čija vrijednost prelazi 90 milijuna kuna.

Riječ je o projektu 'Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva' kojim će se urediti novi prostori škole na Relji te projektu 'MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva' kojem je u fokusu dodatno obrazovanje.
Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, prvim će se projektom adaptirati i dograditi bivši đački dom na Relji u koji će se, nakon završetka radova, trajno preseliti zadarska Medicinska škola.

Iz škole ističu kako je dugoročno preseljenje na novu lokaciju nužno kako bi se osigurao rad u jednoj smjeni te se time omogućio dodatan prostor za rad i odvijanje novih programa koje će škola uvrstiti u svoj program. Osim poboljšanja uvjeta obrazovanja, organizacija nastave koja uključuje i učeničku praksu u OB Zadar i drugim zdravstvenim ustanovama, bit će puno lakša zbog blizine zadarske bolnice.

image
Zadarska županija

Idejni i glavni projekt izradio je nagrađivani zadarski tim arhitekata Iva Letilović i Igor Pedišić koji su osmislili moderni i multifunkcionalni objekt škole. Početak infrastrukturnih radova očekuje se u prvoj polovici 2021. godine, a ukupna vrijednost ovog projekta 'Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva' iznosi 49 milijuna kuna te mu je odobren maksimalni bespovratni iznos od 30 milijuna kuna.

Drugom projektu 'MEDICINSKA+' odobren je bespovratni iznos od 43 milijuna kuna, a u njegovom fokusu je dodatna edukacija ljudi. Cilj projekata je uspostava infrastrukturnih, programskih i kadrovskih uvjeta u Medicinskoj školi kao regionalnom centru kompetentnosti koji će učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu.

image
Zadarska županija

U realizaciju projektnih aktivnosti izravno će bit će uključeno 57 djelatnica i djelatnika škole te partnera. Također, projekt predviđa 30 osnovnih aktivnosti od kojih brojne imaju još više dodatnih podaktivnosti, a sve s ciljem kako bi preko 700 učenica i učenika imalo izravnu dobit od ovog projekta.

- Sadašnji prostor kojim raspolaže Medicinska škola nije dovoljan za ostvarenje svih aktivnosti koje škola provodi, stoga smo prošle godine u rujnu s ravnateljem škole potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja, u kojem je Medicinska škola to pravo dobila bez naknade na rok od 40 godina, i to u svrhu ostvarenja svoje uloge kao Regionalnog centra kompetentnosti- kazao je Božidar Longin, župan Zadarske županije ističući važnost blizine novog prostora medicinske i OB Zadar.

image
Zadarska županija

- Veliku prednost toj ideji daje činjenica da je nova lokacija u neposrednoj blizini glavne nastavne baze, Opće bolnice Zadar. U tom kompleksu, u kojem značajnu ulogu ima zgrada nove Poliklinike koja se i dalje postupno useljava, pacijenti će dobiti kompletnu uslugu, a bolje uvjete rada imat će i cjelokupno zdravstveno osoblje - kazao je župan Longin najavljujući kako su od ove godine, svjesni potreba na tržištu rada, u deficitarna zanimanja pribrojili medicinske sestre, tehničare i farmaceutske tehničare što znači da će Županija svim učenicima od prvog do završnog razreda financirati udžbenike i, prema potrebi, druge troškove školovanja.

image
Zadarska županija

U pripremi i prijavi europskog projekta Medicinskoj školi pomogla je razvojna agencija ZADRA NOVA. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

31. svibanj 2024 15:24