StoryEditorOCM
Zadar plusBURA KAO PROIZVOD

Diretkor TZ Ražanac: Krenuli smo u brendiranje naše bure, gradimo informativni centar i želimo da gost osjeti kako boli kad te kapljica pogodi u obraz

Piše Matea Magaš
12. siječnja 2022. - 14:45

”I teka san, i bi san promrza, ta mi bura kosti sledila, pojubit te nisan moga ja...” pjeva gordo Klapa "Sveti Juraj" HRM o najjačem vjetru u Dalmaciji – buri. Za razliku od juga, kad svi imamo skužu zašto smo ludi i nervozni, bura je vjetar s kojim smo svi ”na čisto”, vjetar koji i sam sve pred sobom očisti. A upravo je bura tijekom godina postala simbolom jednog malog mjesta zadarskog zaleđa. Ražanac, podno Velebita, jedini je u koji bura tuče ”drito”.

- Svjesni smo da bura puše svugdi na Jadranu, no ipak je kod nas baš zbog te činjenice specifična. Recimo, inače puše od mista, poput Senja ili Paga, a mi smo joj ipak posebno izloženi. Evo, danas da dođete do nas vidili bi dva prsta soli po svim ulicama zbog jučerašnjih udara – govori nam Ante Miletić, direktor Turističke zajednice Općine Ražanac kojemu je prije tri godine, kad je došao na direktorsku funkciju, pala na pamet ideja da tu ražanačku buru – brendiraju.

image
ražanac podno moćnog Velebita 
Jure Miskovic/Cropix

- U razgovoru s ljudima iz općine, došli smo do zaključka da bi trebali urediti jednu staru građevinu u centru mista i otvoriti turističko-informativni centar u kojem će naši posjetitelji, čak i u ljetnim mjesecima, upoznati ražanačku buru. Uz naočale za 'proširenu stvarnost' (VR) i jedan poseban stroj koji bi ”glumio” udare bure, pokušali bi im pokazati kako to izgleda zimi kod nas, pa ih na taj način zaintrigirati da nam dođu i nakon glavne sezone. Ipak je drugačije kad te ta kapljica, nošena burom, pogodi u lice da zaboli – govori uz osmijeh Miletić te dodaje kako je upravo to glavni cilj projekta: proširiti turističku sezonu te poboljšati postsezonu.

image
orkanska bura u Razancu
Jure Miskovic/Cropix

- U udarnim ljetnim mjesecima Ražanac broji 20.000 dolazaka, što je na 3 tisuće stanovnika zaista veliki broj. On se pak iz godine u godinu samo povećava, što nas naravno veseli, no s druge strane događa se veliko opterećenje na našu komunalnu infrastrukturu. Zato bi nam bilo idealno kad bi se određen broj gostiju odlučio na dolazak u zimskim mjesecima. No, tu nailazimo na novi problem, a to je manjak sadržaja. Nakon ljeta, sve se zatvori i mi zapravo nemamo ni jedan lokal koji radi, čak i za domaće. To je ono što moramo promijeniti kad krenemo u ovaj projekt izgradnje turističko-informativnog centra – naglašava Miletić te ističe kako su već krenuli u njegovu realizaciju, pripremaju svu potrebnu dokumentaciju, a idući tjedan idu s prijedlogom i prema Ministarstvu turizma. Cilj im je aplicirati projekt na europske fondove.

- S obzirom da nam je bura oduzela dosta, npr. poljoprivredu, vrijeme je da nam nešto i vrati. Želimo naše slabosti pretvoriti u prednosti i u snagu, baš koju ima naša bura – zaključio je Miletić.

image
Jure Miskovic/Cropix

Kako nam je pojasnio direktor TZ Ante Miletić ne žele se fokusirati na zdravstveni turizam i poznate benefite koje donosi čisti vjetar i morski zrak. Ne žele ni prodavati "maglu" odnosno vjetar u boci, već imaju drugi plan:

- Želimo postati destinacija za sve ljubitelje fotografije prirode, kao i za "lovce na oluje" te sve one koji žele ukrotiti snagu bure u objektivu svog fotoaparata i ponijeti je nađu ljepoticu sa sobom kao suvenir iz Ražanca -  naglasio je Miletić.

Naš vjerni čitatelj, Gojko Buterin, napisao je pjesmu u čast ražanačkoj buri

NOĆ U TIHO

MA NI DAŠAK

DA SE IGDI MAKA

A BURA ĆE

ČEKA ZORU

JER SE BOJI MRAKA

Leti bisni niz Velebit

Priko mora ljuti' škrapa

Najbolje je prid njon ne bit

Kad se more s nebon stapa

Baca nosi čupa gura

Šumu što se prid njon prsi

Triska šija luda bura

More piju mladi vrsi

Krši svira ljubi mota

Krasu krade ono kose

Pa je ćelav sveg života

Ni sveci je ne uprose

Brsti lomi buči kida

Ona uvik po svom puše

Bez krijance i bez stida

I grli me s puno duše

Jaka orkan lagum škura

Što ponese ta ne vrati

Pa je srića da ne dura

Nije čovik umi stati

Lita Gospodnjeg 2019.

image
Jure Miskovic/Cropix
25. travanj 2024 22:47