StoryEditorOCM
Zadar plusBEZ KONTAKTA

Četvorica mladih inženjera kreirali ‘Eazy-Oil‘ - sustav automatske naplate goriva prepoznavanjem registarskih oznaka, koristi se već u Zadru

Piše Ljubica Vuko/PSD
13. travnja 2020. - 23:00

“Olakšaj si život i troši vrijeme na bitne stvari”, glavna je poruka kad otvorite internetsku stranicu Eazy-Oil. Ta poruka stiže nam u vrijeme kad je koronavirus promijenio sliku svijeta i kad ljudi mijenjaju poimanje najbitnijih stvari u životu. Ovdje je bitno da nema čekanja u redu za plaćanje i nema gubljenja vremena, kojeg je ionako uvijek malo!

EazyOil je proizvod četvorice mladih inženjera, koji zajedno, kako kažu sami za sebe, imaju preko tri desetljeća profesionalnog iskustva u razvoju raznih IT proizvoda. Oni su Duje Roje, Filip Krišto, Matko Đipalo i Josip Balić, a kreirali su sustav automatske naplate na benzinskim postajama putem prepoznavanja registracijskih oznaka. Ideja se rodila prije nešto više od dvije godine, jedno vrijeme je sustav testiran, a prvo mjesto na kojem je već u funkciji je jedna od benzinskih postaja “Tri Bartola” u Zadru, ona u Biogradskoj ulici i to u traci broj tri.

Ovu četveročlanu ekipu nije uvijek lako okupiti zajedno jer zauzeti su i drugim poslovima, a jedan od njih živi u Zagrebu. Inače, Filip je prije četiri godine došao poslom u Split iz Slavonskog Broda. Programer je, ostala trojica su završila splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). Kazat će kako je njihov tim sastavljen od entuzijasta koji svoje vrijeme ulažu u stvaranje noviteta za olakšavanje modernog načina života.

Kako je sve počelo i kako funkcionira njihov sustav kazali su nam Duje i Filip.

-Korisnik instalira našu mobilnu aplikaciju, u nju unese registracijsku oznaku svog vozila i broj kartice. Kad dođe na benzinsku postaju, kamera uslika registraciju, prepozna ga, korisnik utoči gorivo i čim spusti pištolj izvrši se naplata tako da ne mora čekati u redu. Sve se obavi automatski – pojašnjava Duje, voditelj EazyOil tima. Dodaje kako je aplikacija dostupna na Google Play Store i App Store (za Android i iPhone).

Krenuli su s idejom 2017. godine kada su se sva četvorica našli na Gewathon hackathonu, natjecanju u programiranju održanom u sklopu Global Entrepreneurship Week-a. To je maratonsko natjecanje koje traje 24 sata bez pauze, a natjecatelji imaju zadatak razviti potpuno novu aplikaciju u skladu s pravilima natjecanja. Nakon toga timovi imaju dodatnih 5 minuta vremena za predstavljanje svojeg projekta stručnom žiriju.

Tako je i njihov tim tijekom 24 sata bez prekida razvijao prototip svojeg projekta te ga po završetku natjecanja predstavio na engleskom jeziku stručnom žiriju. Bili su najbolji i ta pobjeda ih je dovela u Studentski poduzetnički inkubator na Ekonomskom fakultetu u Splitu, koji je bio jedan od organizatora tog hackathona. U inkubatoru su slušali predavanja o financijskom poslovanju, radili s mentorima kako izraditi poslovni plan, učili kako od ideje napraviti biznis.

Paralelno su tražili opcije gdje bi sustav mogli testirati, kontaktirali ljude na benzinskim postajama. Potom je bilo i natjecanje u Studentskom poduzetničkom inkubatoru i opet su pobijedili. Povezali su se proizvođačima softvera i potom uspostavili kontakt s ljudima iz “Tri bartola”.

Kazuju nam kako je sustav kompleksan jer osim izrade mobilne aplikacije, očitanja registracijskih tablica i integracije s postojećim sustavom na benzinskoj postaji trebali su voditi računa o mogućnosti naplate i sigurnosti plaćanja što je jedna od bitnih pretpostavki funkcioniranja sustava. Riješili su i to.

- Kad dođete na benzinsku postaju, na mobitel vam dođe "push" notifikacija koja vas pita želite li koristiti automatsku naplatu, to smo uveli iz sigurnosnih razloga kako netko ne bi slučajno kopirao podatke od postojećeg korisnika i točio na njegov račun. Osim toga, mi ne držimo podatke o karticama već je to u nadležnosti našeg partnera koji se bavi naplatom. To je CorvusPay, vodeća tvrtka u Hrvatskoj za plaćanja u web trgovinama i općenito elektronička plaćanja – kaže Duje.

Naši sugovornici ističu kako su fokusirani proširiti korištenje EazyOil sustava na što više benzinskih postaja, kao i dobiti povratne informacije od korisnika. Kažu kako su napravili proizvod za nove generacije koje preferiraju jednostavnu i brzu uslugu, po mogućnosti bez kontakta sa zaposlenicima (npr. samoposlužne blagajne u supermarketima).

- EazyOil pojednostavnjuje i ubrzava naplatu na benzinskim postajama. S jedne strane, povećava protočnost vozila na benzinskim postajama te pridonosi smanjenju gužvi, dok s druge omogućuje korisnicima lako i brzo plaćanje goriva, kao i jednostavno čuvanje računa u aplikaciji – ističu Duje i Filip. A u vremenu kakvo je danas došlo, reći će i koliko je bitno beskontaktno plaćanje.

Kako funkcionira

1. Auto se približi agregatu na benzinskoj postaji, kamera snimi registracijsku oznaku te ju poveže s korisnikom u bazi

2. Korisnik dobije ‘push’ notifikaciju koja ga pita želi li koristiti automatsku naplatu; korisnik klikne DA

3. Korisnik toči gorivo

4. Čim korisnik spusti pištolj na agregat, naplata se izvrši automatski

03. svibanj 2024 22:01