StoryEditorOCM
Zadar plusIVICA MATEŠIĆ KNJIGA

Bernard Kotlar: Zbog bolesti autora neće biti promocije knjige ‘Branitelji iz zadarskih Arbanasa u Domovinskom ratu‘, podijelit ćemo je...

Piše Bernard Kotlar
8. svibnja 2020. - 09:06

Uoči blagdana Gospe Loretske, tradicionalne arbanaške fešte, 10. svibnja, bila je planirana promocija nove knjige Ivice Matešića Jeremije Branitelji iz zadarskih Arbanasa u Domovinskom ratu. No kako to ponekad u životu biva, neki se planovi ipak ne ostvaruju. Prva otegotna okolnost bila je pandemija COVID-a 19, a druga je, nažalost još puno strašnija, teška bolest autora.

Stoga, u dogovoru s obitelji Matešić, odlučujemo umjesto promocije, one klasične na kojoj bi publika mogla čuti i riječ recenzenta, i riječ autora, i ulomak iz knjige i dr., uputiti vama, sredstvima javnog priopćavanja, ovu informaciju, a primjerke knjige podijeliti (jer ona nije komercijalna) obiteljima poginulih te svima onima koji su njenim dijelom na ovaj ili onaj način.

Jeremijina knjiga zbirka je njegovih tekstova koji su većinom već objavljeni, no koji su u njoj okupljeni s ciljem da se na jednom mjestu oda počast i zahvala svim onim braniteljima iz zadarskih Arbanas koji su svojim djelom, ali i životom samim (devetorici dječaka arbanaške škole kako ih sam autor naziva), dali doprinos stvaranju i obrani mlade hrvatske države.

U knjizi se može pročitati 66 tekstova koji su grupirani u pet poglavlja, i to: Izravno s bojišnjice, Poginuli branitelji, Arbanaški sanjari, Starosta i Sudbine naših prijatelja, dok šesto poglavlje pod nazivom Neka dalje pripovijedaju i fotografije donosi veliki broj fotografija (u knjizi ih je ukupno preko dvije stotine) iz razdoblja Domovinskog rata.

Svojom idejom nastanak ovoga djela inicirao je gospodin Tomislav Perović čije riječi, koje bi na pravoj promociji bile znatno drugačije, ovdje navodimo: Srce koje je vodilo ruku onoga koji je napisao ovu knjigu je za trenutak u zatišju. Ruka mu je otežala, a glas Jeremijin sada je šapat. Ali iz tog šapta razabiremo ratnički krik svima nama da su junaci ove knjige vodili sveti rat, da su poginuli svetačkom smrću jer su branili slobodu svoje Domovine.

Zahvaljujući njegovoj financijskoj potpori te potpori njegova brata Krste, knjiga je tiskana. Spomenut ću da je ovo šesti projekt koji se odnosi na arbanašku baštinu, a koji je ostvaren zahvaljujući potpori braće Perović.

Osobno sam prikupio i obradio fotografije te osmislio i ostvario grafičko oblikovanje knjige.

23. svibanj 2024 14:42