StoryEditorOCM
Zadar plusPOTPUNO DRUGAČIJE OD SVEGA ŠTO STE DO SADA VIDJELI NA ZADRU SNOVA

Azilanti će služiti hranu, govorit će BHS jezik, a budite hrabri pa dođite u zadarski Bronx, na ničiju zemlju!

Piše L.Burčul
3. kolovoza 2017. - 22:19
tina1-030817.JPG

- Izaći ćemo na ulice i govoriti na BHS-u. Izaći ćemo i na Bulevar, Zadranima pokazati da u gradu imaju „ničiju zemlju“. Na ulici ćemo napraviti i debatnu večer, „vatreni“ Zadrani na You tubeu raspravljaju o tome čiji je Zadar. Haha, pa da vidimo čiji je? Onda, dolaze nam azilanti, i oni su ukomponirani u program…

Bila je to bujica riječi 30-godišnje glumice Tine Keserović, nove umjetničke voditeljice ovogodišnjeg, 21-og Međunarodnog festivala suvremenog kazališta „Zadar snova“, koji bi upravo nakon dva desetljeća mogao „eksplodirati“ na ulicama Zadra. Održat će se od 7. do 14. kolovoza.

- Hoću umjetnost na ulici, hoću kulturu vani, ona pripada svakome. Ne bojim se reakcija – kazala nam je u četvrtak Tina Keserović, formalno rođena Zadranka, no u Zadru jedva da je i živjela, školovala se u Austriji, a kao glumica radi uglavnom u Njemačkoj. Lani je sudjelovala na Zadru snova i prihvatila je ponudu da ove godine bude umjetnička voditeljica Festivala. Program je koncepcijski bitno  izmijenila.

- Ok, službeno otvorenje je uglađeno, u lapidariju Narodnog muzeja, tamo će Nina Violić izvesti monodramu „Lampedusa beach“. To je prvi put da kazališna predstava progovara o izbjeglicama. Bilo mi je važno tu predstavu dovesti u Zadar – kazala je Keserović, koja je u svojoj selekciji odabrala osam vrlo osebujnih umjetničkih djela.

Angažirala je, primjerice, tete iz zadarskih dječjih vrtića. Berlinska redateljica Katharina Halus sa njima je napravila poprilično šokantnu lutkarsku predstavu koja će premijerno biti izvedena 10.kolovoza u Parku Kapetanski u 19 sati.

Puno „žešću“ i vrlo željenu komunikaciju sa publikom Tina Keserović vjeruje da će dobiti na izvedbi projekta InFluX BLOCK PARTY 023, koji će se dogoditi u Ulici Ante Starčevića 23, u velikom dvorištu pred garažama, 11.kolovoza od 18 sati.

- To je Igralište Bronx. Imat ćemo plesne radionice, nagradit ćemo ulične plesače, nastupit će Edo Maajka, Koolibreeze, InFluX, Brlog… Ali to je ničija zemlja, ljudi koji tamo žive su očajni jer im ne dozvoljavaju da urede dvorište za koje im kažu da ne pripada ni zgradi ni Gradu. Svatko tamo noću radi što ga je volja. Neka nam se pridruže ti stanari, neka progovorimo o ničijoj zemlji u Zadru… A imat ćemo tamo i catering, duga je noć… Znate li te dečke iz „Okusa Doma“ iz Zagreba? To su azilanti, izbjeglice koje su u Hrvatskoj zatražile azil. Oni kuhaju i imaju svoj catering. E pa oni će nam u zadarskom Bronxu te večeri pripremati hranu – kazala je Keserović.

Ništa manje provokativan neće biti kraj Festivala, jer će biti na BHS jeziku. Za one koji ne znaju, to je bosansko-hrvatsko-srpski jezik. Na sudu u Haagu čak ga i službeno tako zovu. Beogradski pisac sa bečkom adresom Goran Novaković piše na BHS-u i predaje Austrijancima taj jezik. On će imati „glavnu riječ“ na zatvaranju Zadra snova 14.kolovoza, u 20 sati na plaži na Boriku, ispred hotela.

 

RASPORED PROGRAMA:

Kazalište Hotel Bulić LAMPEDUSA BEACH

red. Senka Bulić, izv. Nina Violić

pon 7. 8. 21h Lapidarij Narodnog muzeja

 

Zadar snova i Kapitael Kolektiv SVJETSKA PREMIJERA

red. Ersan Mondtag, izv. Thomas Hauser, Duje Jurišić i dr.

uto 8. 8. 22h Nigdjezemska

 

Domino i Zadar snova NOĆ PERFORMANSA

serija izvedbi, razni izvođači feat. Bosumen music theatre

sri 9. 8. 20–24h Poljana Branka Stojakovića, grad  

 

Zadar snova i Tete iz vrtića FONDUSTIČNO

red. Katharina Hallus, izv. Kolektiv Tete iz vrtića feat. Gildo Bavčević

čet 10. 8. 19h Park Kapetanski

 

Zadar snova i InFluX BLOCK PARTY 023

Edo Maajka, Koolibreeze, DJ Chill, InFluX, Okus Doma, Brlog

pet 11. 8. 18h Igralište Bronx

 

Zadar snova KING UBU RETOLD

red. Aleksandra Niemczyk, izv. Zadar Civil Street Show

sub 12.8. 18h Trg 5 bunara – Forum

 

Zadar snova i Zadar Civil DEBATNA VEČER

red. Andrea Resner, izv. Zadar Civil

ned 13. 8. 21h Narodni trg

 

Zadar snova RECYCLING BUDHA

Goran Novaković, Mate Kokić i vinyl team

pon 14. 8. 20h Plaža na Boriku

 

Dnevni Forum Romanum u 18h Silvia Cittadini debatni i info štand - Forum, Klub ACME

27. travanj 2024 18:08