StoryEditorOCM

OTVORENJE U LIPNJU Novi sadržaj u kraljevskom gradu - gotovi radovi na BioSferi

Piše PROMO
8. travnja 2022. - 09:58

Gotovi su građevinski radovi na preobrazbi stotinjak godina stare zgrade u budući Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd. Sada slijedi drugi dio, a to je opremanje ovog reprezentativnog i prekrasnog centra koji će služiti kao turistička recepcija zaštićenih područja Sjeverne Dalmacije i južne Like, ali i šireg gravitirajućeg područja.

image
Biosfera

„Zbog novonastale situacije u Europi i kašnjenja ugradbenih materijala uslijed epidemije koronavirusa, odgodili smo otvaranje samog centra do 15. lipnja 2022. godine, taman pred turističku sezonu. Zbog specifične opreme morali smo produžiti glavni ugovor za dva mjeseca tako da imamo dovoljno vremena za napraviti sve kako treba i da na najbolji način prezentiramo najsuvremeniji sadržaj u našem kraljevskom gradu Biogradu na Moru“, poručio je Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero koja ovaj projekt provodi u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

image
Biosfera

Do kraja projekta, uz opremanje posjetiteljskog centra, Park prirode Vransko jezero s partnerima maksimalno radi i na promociji održivog aktivnog turizma, odnosno 13 novih turističkih proizvoda koji će biti prezentirani u BioSferi. Bit će to mjesto na kojem će građani moći dobiti sve informacije o mogućnostima aktivnog posjećivanja zaštićenih područja u nacionalnim i parkovima prirode: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica.

image
Biosfera

„S našim partnerima i predstavnicima parkova koji su s nama na projektu, radimo na modelu budućega upravljanja posjetiteljskim centrom. Ovim putem pozivamo sve koji su zainteresirani za održivi aktivni turizam i promociju društvenog aktivnog turizma da nam se jave jer je BioSfera idealno mjesto za njih. Kroz BioSferu će imati dodatnu mogućnosti promovirati svoje dosadašnje proizvode aktivnog turizma i isto tako „konzumirati“ naših 13 turističkih proizvoda u svojoj ponudi“, pozvao je Katičin.

image
Biosfera

BioSfera će tako ispuniti svoj cilj: doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.

image
Biosfera

„BioSfera je poseban projekt, uložili smo puno truda i energije u njegovu provedbu i nadamo se da ćemo kroz ovaj projekt razvijati nove projekte održivog aktivnog turizma. Nadamo se da ćemo time produžiti našu turističku sezonu i da će od BioSfere svi imati koristi jer za bavljenje aktivnim turizmom nisu potrebni „more i sunce“, već samo dobra volja, entuzijazam, novi pogledi na turizam i „infrastruktura“ koju ćemo vam mi kroz BioSferu i otkriti“, istaknuo je koordinator projekta Kristian Šarić.

image
Biosfera

Projekt "Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd" provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode" kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kn, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15% odobrenog sufinanciranja u iznosu 2.064.022,80 kn. Grad Biograd na Moru obvezao se za plaćanje svih nepredviđenih troškova.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

image
Biosfera

28. travanj 2024 00:09