StoryEditorOCM

Briga za okoliš i budućnost: gospodarenje električnim i elektroničkim otpadom

Piše Promo
13. studenog 2023. - 11:17

U današnjem svijetu, električni i elektronički uređaji postali su neizostavni dio naše svakodnevice. Od pametnih telefona do kućanskih aparata, informacijske i telekomunikacijske opreme, elektronika je svuda oko nas. No, što se događa kada ti uređaji postanu zastarjeli ili više ne ispunjavaju svoju svrhu? Električni i elektronički otpad (EE otpad) postaje važan problem koji zahtjeva pažnju svih nas.

ŠTO JE EE OTPAD?

EE otpad obuhvaća širok spektar uređaja, uključujući velike i male kućanske aparate, računalnu opremu, televizore, igračke, medicinske uređaje, žarulje i mnoge druge. S obzirom na brzu evoluciju tehnologije, mnogi od tih uređaja brzo postaju zastarjeli, što dovodi do sve veće količine elektroničkog otpada.

image

Čistoća - briga za okoliš

Čistoća/Slobodna Dalmacija

PRAVILNO ODLAGANJE

Jedan od ključnih koraka u rješavanju ovog problema je pravilno odlaganje EE otpada. Otpad treba odvojiti od miješanog komunalnog otpada i drugih vrsta otpada. Ako kupujete novi električni ili elektronički uređaj, trgovina je dužna preuzeti vaš stari uređaj po sistemu „jedan za jedan". Ovo je jedan od načina kako se potiče recikliranje i smanjuje količina otpada koja završava na odlagalištima.

Također, trgovine koje prodaju električne uređaje dužne su besplatno prihvatiti halogene žarulje, fluorescentne žarulje i ostale štedne žarulje bez obveze kupnje, bez obzira na proizvođača ili tip žarulje.

Osim ovih opcija, EE otpad se može predati i u reciklažna dvorišta te mobilna reciklažna dvorišta, a baterije se još mogu odložiti u spremnik kod blagajne Čistoće. Pravilno odlaganje EE otpada dodatno potiče recikliranje i smanjenje utjecaja na okoliš.

image

Čistoća - briga za okoliš

Čistoća/Slobodna Dalmacija

PRIJEDLOZI ZA SMANJENJE NEGATIVNIH UČINAKA EE OTPADA

Kako bismo smanjili negativne učinke EE otpada, evo nekoliko prijedloga:

· Koristite punjive baterije kako biste smanjili potrošnju jednokratnih baterija.

· Prazne tonere od pisača možete odnijeti u trgovinu i ostvariti popust pri kupnji novih uložaka.

· Održavajte i popravljajte svoje elektroničke uređaje umjesto da ih bacate.

· Pohranjujte podatke na mreži kako biste smanjili potrebu za proizvodnjom novih uređaja za pohranu.

· Razmislite o prodaji ili doniranju starih elektroničkih uređaja.

· Ulažite u ekološki prihvatljivu elektroniku koja ima manji ekološki otisak.

Svaki korak koji poduzmemo kako bismo smanjili količinu EE otpada i pravilno ga zbrinuli ima pozitivan utjecaj na okoliš, našu zajednicu i buduće generacije. Svi smo odgovorni za brigu o našem okolišu, i zajedno možemo i trebali bismo graditi pozitivnu sliku održive budućnosti.

28. travanj 2024 01:26