StoryEditorOCM
ViralIN MEMORIAM SAACHEN

Umrla glumica koja je 49 godina čekala na ispriku Hollywooda i koju je John Wayne htio tući: priča o njoj je potresna, ispaštala je ‘od začeća‘, bila plod ‘pogrešne‘ ljubavi

Piše Hina, Eda Vujević
3. listopada 2022. - 10:23
Sacheen je 1973. izišla na pozornicu Oscara i s izrazom tužne sabranosti, pred 85-milijunskim televizijskim auditorijem, kazala da Brando ne želi prihvatiti nagradu zbog ‘odnosa filmske industrije prema američkim Indijancima‘Academy Museum

Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara za Kuma, umrla je u dobi od 75 godina, objavila je Akademija filmskih umjetnosti u nedjelju.

Littlefeather je bolovala od raka dojke.

Akademija je objavila njezinu smrt u tvitu u nedjelju navečer, a brojni izražavaju sućut, ne samo zbog Sacheenine smrti, nego i duboke ignoracije i bahatosti koju je doživjela od Akademije filmskih umjetnosti.

Hollywood Reporter prenio je izjavu njezinog skrbnika koji kaže da je umrla u nedjelju u svom domu u gradu Novato u sjevernoj Kaliforniji, okružena svojim najmilijima.

image

Sacheen Littlefeather snimljena 17. rujna, “na večeri iscjeljenja, slavlja i dijaloga” u Muzeju filma u Los Angelesu 

Frazer Harrison/Afp


Te večeri 27. ožujka 1973., kada se popela na pozornicu gdje se prvi put u međunarodnom izravnom prijenosu odvijala 45. dodjela Oscara, Sacheen Littlefeather imala je svega 27 godina i bila je anonimna.

Ta djevojka, rođena 1946. u nedopuštenom braku, od oca Indijanca iz plemena Apache i od bijele majke, te je večeri, međutim, stekla mračnu slavu koja joj nije donijela ništa dobroga, a sada, pola stoljeća kasnije, Američka filmska akademija odlučila joj se ispričati.

Tako će, kako je najavljeno, 17. rujna, “na večeri iscjeljenja, slavlja i dijaloga” ispriku dobiti u Muzeju filma u Los Angelesu u Kaliforniji, a koji je posvećen povijesti, znanosti i kulturnom utjecaju filmske industrije.

75-godišnja, teško bolesna Sacheen Littlefeather, to je dočekala, doslovce, u suton života.

Što se, zapravo, odigralo na Oscarima 1973.?

Te večeri voditelji ceremonije Roger Moore i Liv Ulman proglasili su Marlona Branda najboljim glumcem za njegovu ulogu u danas kultnom filmu “Kum”, redatelja Francisa Forda Coppole.

No umjesto Branda, probijajući se kroz masu glamurozno odjevenih muškaraca i žena, na pozornicu je, u opravi od jelenske kože, spletene kose, okićena indijanskim ukrasima, izišla Sacheen Littlefeather.

S izrazom tužne sabranosti, pred 85-milijunskim televizijskim auditorijem kazala je da Brando ne može prihvatiti nagradu zbog “odnosa filmske industrije prema američkim Indijancima”.

Publika je bila u šoku, dio ih je zapljeskao, ali dio je zviždao i bučao, no ona je dodala: “Oprostite... I zbog odnosa prema Indijancima na televiziji, kao i zbog nedavnih događaja u Wounded Kneeju.”

Njezin govor od 60 sekundi je, primjerice, toliko razbjesnio Johna Waynea da su ga, u pokušaju da na nju fizički nasrne, morala obuzdavati šestorica zaštitara, a Clint Eastwood je, najavljujući sljedeće laurerate, posprdno kazao: “Ne znam bih li trebao uručiti ovu nagradu u ime svih kauboja snimljenih u svim vesternima Johna Forda tijekom godina...”.

To je bio samo početak 50-godišnjeg šikaniranja Sacheen Littlefeather, a ni Marlon Brando nije prošao neokrznut.

”Nisam mogla naći posao. Znala sam da je J. Edgar Hoover išao okolo i govorio ljudima u industriji da me ne zapošljavaju, jer će im on osobno zatvoriti talk show ili uništiti produkciju.

S druge strane, i Brando je postao žarište kontroverzi, što na bilo kojeg glumca, pa i najvećeg, ostavlja posljedice, osobito na blagajnama kinodvorana”, kazala je lani u jednom intervjuu Sacheen Littlefeather. No o čemu je zapravo tada govorila ova žena?

image

‘Nisam mogla naći posao. Znala sam da je J. Edgar Hoover išao okolo i govorio ljudima u industriji da me ne zapošljavaju...‘

Frederick M. Brown/Afp


U više od 4000 filmova Indijanci su uglavnom prikazani kao krvožedni divljaci koji su ubijali nevine bijele doseljenike. Tako ih se prikazivalo u većini filmova koji su se bavili tematikom osvajanja današnjih Sjedinjenih Američkih Država u 18. i 19. stoljeću.

Danas filmova o životu Indijanaca, barem onih koji dolaze iz Hollywooda, zapravo i nema, jer se ostvarila namjera doseljenika - Indijanci su za većinu Amerikanaca zaboravljena nacija, potisnuta u zabačena ruralna područja, gdje još žive ispod granice siromaštva.

Danas u SAD-u živi oko 2,5 milijuna Indijanaca, a procjenjuje se da ih je u vrijeme kada je Kolumbo doplovio do američkog kontinenta na području koje zauzimaju današnje Sjedinjene Američke Države živjelo između 12 i 15 milijuna.

28. travanj 2024 19:30