StoryEditorOCM
ViralLIJEPA PRIČA

Pjevačica Nikolina Tomljanović otkrila je kako je njoj i suprugu Jakobu bilo onemogućeno posvojenje u Hrvatskoj, sreću su pronašli s afričkom djevojčicom Salomé

Piše Damir Leljak/PSD
15. travnja 2021. - 15:05
Nikolina sa suprugom Jakobom: Rijetko bismo dobili toplu riječ neke ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situacijuArhiva/Cropix

Šokirana tragedijom malene Nikoll, riječka pjevačica Nikolina Tomljanović, koju javnost poznaje i kao članicu grupe E.N.I., u velikom intervjuu za Gloriju otkriva kako je njoj i suprugu Jakobu bilo onemogućeno posvojenje u Hrvatskoj, iako su imali sve uvjete, pa su sreću pronašli s afričkom djevojčicom Salomé.

"Nijedno dijete ne bi trebalo doživjeti nasilje, a ponajmanje od svojih najbližih. Svoje posljednje trenutke ta je djevojčica provela u boli i tuzi i to je slika koju suprug i ja ne možemo izbaciti iz glave..." - govori 43-godišnja riječka glazbenica, jedna od mnogih koju je šokirala sudbina dvoipolgodišnje Nikoll, čiji se život ugasio na Uskrs od posljedica premlaćivanja u roditeljskom domu.

Beskrajno ih je rastužilo, jer su ona i suprug, sveučilišni profesor Jakob Patekar (38), i sami roditelji posvojene djevojčice, druželjubive i dobrodušne petogodišnjakinje Salomé, koja je u njihovu obitelj stigla početkom 2018. iz Afrike, nakon uzaludnog pokušaja da u Hrvatskoj posvoje dijete.

image
Nikolina Tomljanovic s kćerkicom u društvu Nene Belana i grupe Forum na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku
Nikša Stipaničev/Cropix


Nikolina je detaljno ispričala kako je izgledao njihov trnovit put do roditeljstva i što bi u sustavu trebalo mijenjati.

Ionako svi moraju proći niz psiholoških testova, procjenu uvjeta i edukaciju kako bi se kvalificirali za roditeljstvo. Sve su to prošli i Nikolina i Jakob u riječkom Centru za socijalnu skrb, gdje su nakon niza razgovora te višetjednih radionica i predavanja dobili potvrdu da mogu posvojiti dijete.

- U Rijeci smo imali sreću da su socijalne radnice bile krasne, kao i osobe koje su vodile edukaciju. No, kad smo krenuli kontaktirati s ostalim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj - više od njih stotinu - nailazili smo na svašta. 

image
S članicama grupe ENI u Razvojnoj radionici za mame i bebe u Rijeci
Tea Cimaš/Cropix


Rijetko bismo dobili toplu riječ neke ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. Bilo je to doista deprimirajuće, a pogotovo je bilo frustrirajuće slušati i čitati u medijima koliko djece je u domovima i znati da tolike biološke roditelje nije briga za svoju djecu.

Ti želiš nekome od njih pružiti ljubav, a ne možeš - kaže glazbenica koja unatoč preprekama nije željela odustati.

image
Nikolina Tomljanović snimljena u svojem domu: Kad smo krenuli kontaktirati s centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj, više od njih stotinu, nailazili smo na svašta 
 
Davor Žunić/Cropix
05. svibanj 2024 11:22