StoryEditorOCM
ViralHRANA, DRUŠTVO...

Melkior iz ‘Masterchefa‘ otkrio: Izgubio sam 20 kilograma. Kile su išle samo dolje. Otkrio sam bolest kad sam mršavio...

Piše Mozaik SD
7. studenog 2022. - 18:16
Melkior Bašić: Morao sam stati i resetirati cijelo svoje tijelo i svoj um i to je bilo najbitnije. Mislim da je poanta u glaviRanko Šuvar/Cropix

"Imao sam zdravstvenih problema. Izgubio sam 20 kilograma. Kilogrami su išli samo dolje. Otkrio sam bolest kad sam mršavio. Znao sam da ima ljudi koji imaju problem sa štitnjačom i žive s tim.

Ali ja sam morao stati i resetirati cijelo svoje tijelo i svoj um i to je bilo najbitnije. Mislim da je poanta najviše u glavi. Trebate posložiti stvari u glavi, znati koje vam smetaju.

Ne mora to biti u hrani, može to biti u društvu, u prostorima. Štitnjača je za svakoga drugačija, svatko ima drugačije simptome. Bitno je da to otkrijete i naučite s tim živjeti" - otkrio je u intervjuu za Večernji Melkior Bašić, popularni chef i član žirija kulinarskoj TV showa "Masterchef".

image

Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin na dodjeli nagrada Zlatni studio, kad je ‘Masterchef‘ ovjenčan kao najbolji reality show

Damir Krajač/Cropix


Što se događa s organizmom i što označava pojam hipertireoza?

Prekomjernim lučenjem hormona štitnjače nastaju problemi s normalnim funkcioniranjem organizma. Tkivo u tijelu postaje izloženo prekomjernom lučenju hormona štitnjače, što dovodi do stanja koje nazivamo tireotoksikoza. Mogu se pojaviti mnogi simptomi, poput nervoze, brzog i pojačanog rada srca, povećane neugode pri boravku u toplim prostorijama, prekomjernog znojenja, drhtanja ruku, umora i gubitka težine, navodi plivazdravlje

Zašto dolazi do pojave hipertireoze?

Točan uzrok pojave hipertireoze nije u potpunosti poznat. Najčešćim uzrokom hipertireoze smatra se tzv. Gravesova bolest, poznata još pod nazivom Basedowljeva bolest. To je autoimuni poremećaj, što znači da se radi o poremećaju pri kojem, iz zasad nepoznatih razloga, imunološki sustav pogrešno prepozna normalno, zdravo tkivo vlastitog organizma kao nepoznatog uljeza te ga napada.

U slučaju Basedowljeve bolesti, takvi se napadi manifestiraju povećanom proizvodnjom hormona štitnjače. Dolazi i do pojave ukočenosti ili oticanja očnih mišića, zaostajanja gornje vjeđe prilikom gledanja prema dolje, proptoze očnih jabučica, što bolesniku daje karakterističan izgled "izbočenih očiju". Prisutni su i ostali simptomi prevelike količine hormona štitnjače u tijelu (proljev, ubrzan rad srca, teško podnošenje vrućine, gubitak težine).

Rano otkrivanje i dijagnosticiranje hipertireoze vrlo je važno. Prema preporukama stručnjaka, odrasle osobe, prije svega žene, trebale bi početi s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života, te iste preglede ponavljati svakih pet godina. Hipertireoza koja se ne liječi može ozbiljno utjecati na mnoge aspekte zdravlja.

Kod tegoba sa štitnjačom i adekvatna prehrana igra važnu ulogu, a chef Melkior Bašić u intervjuu za Story je otkrio kako je glavna kuharica u njegovom domu ipak supruga.

"Kada treba nešto skuhati, otvorim hladnjak, a ako je i gotovo prazan, uspijem nešto skuhati. Andreji nije jasno kako to uspijevam, ali je zadovoljna. No ona je glavna kuharica. Najsretniji sam kad mi nešto pripremi. Vjerujte, kuhari ne prigovaraju..." - ispričao je Melkior.

image

Melkior o supruzi Andreji: Ona je glavna kuharica. Najsretniji sam kad mi nešto pripremi. Vjerujte, kuhari ne prigovaraju...

Ranko Šuvar/Cropix
05. svibanj 2024 19:31